Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, vrea ca toate șantierele autostrăzilor din România să fie supravegheate video. Asta, pentru ca antreprenorii să nu mai tergiverseze lucrările. În plus, oficialul anunță că va face și un top al rușinii pentru firmele care lucrează pe aceste șantiere!
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a vizitat, luni, șantierul autostrăzii Lugoj – Deva, loturile 2, 3 și 4. Oficialul susține că lucrurile merg relativ bine, dar a anunțat, din nou, că va sta cu ochii pe constructori. „Pe lotul 3 am fost un pic nemulțumit de mobilizare, în comparație cu lotul 4, în sensul că se putea o mobilizare mult mai bună. Monitorizarea o voi face atât personal, cât și de către DRDP Timișoara. Am cerut suplimentar și o monitorizare video a tuturor șantierelor din țară, din partea CNAIR. Nu voi tolera întârzieri, le-am spus și constructorilor. Suntem un partener onest și, din punct de vedere financiar, ne-am ținut promisiunile, dar nu vreau să se mai întâmple un lucru care am constatat că s-a întâmplat destul de des în trecut. Un constructor serios trebuie să respecte termenele. Or, termenele sunt precise, nu trebuie prelungite tot timpul și nu trebuie să cauți în contracte, cum fac anumite firme, tot felul de clauze pe care să le ataci în instanță pentru a obține costuri suplimentare”, a declarat Cuc. Italienii de la Salini mai au termen aproximativ o lună și jumătate să termine lucrările de pe lotul 2, tronsonul de 15 kilometri dat în folosință în luna martie.
Ministrul Cuc a mai avut o idee. „Voi face un clasament și îl voi da presei, ca să vadă toată lumea care sunt firmele serioase din România, firmele care vor să facă treabă. În momentul în care vin cu pretenții suplimentare și vor participa la licitații, le vom arăta exact ce au făcut și să facem un criteriu de selecție foarte atent. Nu mi se pare normal să avem contracte pe autostrăzi de la anumite firme, dar dacă tot vin niște firme puternice, nu vin doar să subcontracteze în România anumite lucrări către firmele românești… trebuie să vină cu forța de muncă, cu know-how-ul, cu toate lucrurile pe care și le asumă că le vor pune practică”, a spus oficialul. La ce folosește un astfel de „clasament” nu e foarte clar, în condițiile în care legislația care guvernează procedurile de achiziții publice nu permite interzicerea accesului unor firme cunoscute cu probleme.
Comentarii prin facebook