Dacă primarul Nicolae Robu spune că, în momentul în care clubul primește certificat fiscal, dă drumul la finanțare pentru ACS Poli, Consiliul Județean Timiș alege calea prudenței. Călin Dobra nu crede că Ordonanța 38/2017 rezolvă litigiul cu inspectorii de la Curtea de Conturi.
În luna mai, guvernul condus la vremea respectivă de Sorin Grindeanu a adoptat Ordonanța 38/2017 privind modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000. Vechiul cadru legislativ privind finanțarea sportului era interpretabil, unele autorități locale investind în sport, altele nu, de frica Curții de Conturi și DNA. Acest lucru s-a întâmplat și cu clubul ACS Poli, care, deși patronat de Consiliul Local Timișoara și Consiliul Județean Timiș, n-a mai primit niciun ban de la acestea din mai 2015. La două luni și jumătate de la emiterea acestei OUG, autoritățile locale nu au alocat încă nicio sumă pentru alb-violeți. Din cauza datoriilor pe care le are clubul către bugetul de stat, sprijinul financiar din baani publici nu poate veni, însă primarul Nicolae Robu spune că situația s-a clarificat. El se bazează pe o eșalonare a datoriilor, făcută de ANAF. „Se poate eșalona ceea ce permite legea să se eșaloneze. În momentul în care se eșalonează datoriile, obținem un certifical fiscal pe 0, rămânând consemnate datoriile eșalonate la plată pe 5 ani. Certificatul fiscal permite alocarea de fonduri”, susține Robu.
Lucrurile nu se văd la fel de simplu și de la CJ Timiș, unde președintele Călin Dobra nu se grăbește cu banii. „Până nu clarificăm în instanță situația cu Curtea de Conturi privind finanțarea lui ACS Poli, nu vom aloca absolut niciun leu pentru clubul de fotbal. Categoric nu vom face acest lucru, chiar și în condițiile emiterii unui certificat fiscal. Finanțarea nu s-a oprit din cauza datoriilor către bugetul de stat. Noua ordonanță nu ne anulează nouă acțiunea în instanță”, a declarat, pentru deBanat.ro, Dobra. CJ Timiș este asociat cu Primăria Timișoara și Universitatea Politehnica la clubul ACS Poli. „Nu ieșim din asociere, nu ne dorim asta, considerăm că am alocat legal banii și vrem să continuăm. Dar puneți-vă și în varianta negativă, în care instanța dă câștig de cauză Curții de Conturi, iar noi va trebui să recuperăm prejudiciul”, a conchis acesta. Mai trebuie spus că, deși este asociat la club, CJ Timiș, în calitate de proprietar al stadionului „Dan Păltinișanu”, încasează chirie de la ACS Poli, pentru fiecare meci. Pe de altă parte, conform informațiilor apărute pe site-ul tmsport.ro, ANAF nu a deblocat încă banii pentru trei din cele patru salarii restante de la club, astfel că jucătorii au protestat în vestiar, refuzând să ducă până la capăt antrenemantul din sala de forță. Clubul așteaptă în continuare clarificarea situației cu inspectorii fiscali. Următorul meci al alb-violeților este programat luni, 31 august, la Giurgiu, cu Astra.
Comentarii prin facebook