Lucrurile sunt aproape perfecte la ACS Poli, iar campionatul poate să înceapă fără probleme, spune primarul Nicolae Robu, Cât despre finanțarea de la Consiliul Local Timișoara, ea există, e chiar sublimă, doar că lipsește cu desăvârșire.
Primarul Nicolae Robu a vrut neapărat să răspundă, printr-o postare pe Facebook, diferitelor comentarii apărute în presă vizavi de finanțarea lui ACS Poli. Guvernul Grindeanu a dat o Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii 69 a sportului, prin care autoritățile locale pot finanța cluburile sportive, inclusive cele private. Cu toate acestea, primarul Nicolae Robu nu a dat drumul la finanațare de la Consiliul Local pentru ACS Poli, având unele temeri. Robu și-a îneput postarea prin a face o trecere în revistă a istoricului lui ACS Poli, dar și a meritelor personale pe care și le arogă în acest proiect. „În tot acest răstimp, m-am zbătut aproape de unul singur să-i asigur finanțarea. Până în 2015, a fost mai simplu, o bună parte din finanțare provenind de la bugetul local al Timișoarei, în urma votului reprezentanților cetățenilor în Consiliul Local, consilierii locali. Din 2015, echipa nu a mai beneficiat de niciun ban public, urmare a «bunăvoinței» Curții de Conturi Timiș (în tot acest timp, la Voluntari, Chiajna, Iași, Târgu-Mureș etc. s-au dat bani câți s-a dorit, fără nicio problemă!). Anul trecut, clubul a avut o mulțime de plăți scadente din categoria celor care, neefectuate la timp, ar fi condus la noi penalizări în puncte, care ar fi fost, la propriu, letale. S-au efectuat toate! Concentrarea pe plățile de la punctul 4 a condus la cumularea unei datorii importante la stat, singura datorie pe care clubul o mai are astăzi”, arată Robu.
Probleme echipei și nesiguranța față de ordonanța dată de Guvernul Grindeanu vin tocmai de la aceste datorii, despre care însă nu se pomenește în lege. „În condițiile existenței datoriei către stat menționate, juriștii din Primărie consideră că nu este permisă de lege finanțarea de la bugetul local, chiar dacă ea ar fi folosită exclusiv pentru susținerea activității sportive (evident: spre înainte) și nu pentru plata datoriei. Pentru că legea nu este clară în acest sens (Legea 69/2000), am solicitat să se ceară lămuriri din partea Ministerului Finanțelor Publice”, arată Robu. El le-a transmis jucătorilor și angajaților clubului că salariile restante vor fi achitate imediat ce vor veni banii de la Ligă pentru drepturile de televiziune, cel mai probabil în această săptămână. De asemenea, el i-a mai asigurat pe cei de la club că „mă voi zbate cel puțin la fel ca în anii precedenți pentru a atrage bani din sectorul privat și sunt convins că nivelul de finanțare de anul trecut va fi minimal atins și în acest an!”.
Cu toate acestea, concluzia întregii postări care nu lămurește situația de la Poli pare să fie o glumă. „Nu s-a oprit nicio finanțare la ACS Poli, atât doar că încă nu s-a reluat finanțarea deja oprită de mult, din 2015”, a conchis Robu. Parafrazându-l pe Nenea Iancu, se poate spune că finanțarea lui Poli este admirabilă, e sublimă chiar, doar că lipsește cu desăvârșire.
Comentarii prin facebook