Indiscutabil, multă lume a fost extrem de surprinsă în urmă cu o săptămână când, ieșind de la o ședință a coaliției de guvernare, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunea răspicat că, în scurt timp, se va da o lege prin care nu se vor mai putea cumula pensia cu salariul la stat. Trebuie spus că o declarație similară a fost dată cu câteva zile înainte și de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu. Dar pe ce spune fosta primăriță a Craiovei nu poți da nici doi bani fiindcă, de la o zi la alta, ea ba triplează salariile, ba le înjumătățește, depinde de starea în care se află. Cum ședința cu pricina n-a fost organizată în plin soare, Tăriceanu n-are circumstanțele atenuante ale unei insolații pentru declarațiile sale, așa că trebuia crezut pe cuvânt. Evident, demersul viza în primul rând hemoragia fără precedent din MI și MapN, mii de angajați ieșind la pensie. Și e vorba de oameni în floarea vârstei, de la 40 până în 48 de ani, care au profitat de o legislație strâmbă dată în perioada Guvernului Victor Ponta de Gabriel Oprea.
Și cum asta nu era de ajuns, același Ponta a abrogat o lege dată de Cabinetul Boc prin care nu mai putea fi cumulate pensia cu salariul la stat. Astfel că foștii lucrători ai MI, MapN, SRI etc. după pensionare se angajau frumos tot la stat, eventual în aceleași ministere, cumulând venituri lunare (pensie plus salariu) și de peste 200 de milioane de lei vechi lunar. Efectele acestor pensii speciale la adresa bugetului au devenit astfel devastatoare, lucru recunoscut deja de guvernanți. De exemplu, anul viitor se vor da pentru aceste pensii speciale zece miliarde de lei.
Nu mai discut de incredibila sfidare la adresa românilor, împărțiți în două categorii. Avem astfel, pe de o parte, o clasă a megaprivilegiaților care, la puțin peste 40 de ani, ajungeau la venituri de sute de milioane de lei vechi, fără să fi contribuit la pensie. Pe de altă parte, avem oameni inclusiv cu studii universitare, care, după 45 de ani de muncă, primesc pensii și de zece ori mai mici decât cei din „clasa superioară”. Că bugetul e pe avarie se vede și din soluția disperată de majorare a accizelor la combustibili. Adică din nou toți românii trebuie să scoată bani din buzunare pentru pensiile nesimțite ale privilegiaților. Evident, mulți dintre aceștia au ieșit la pensie și fiindcă știau că se pot angaja din nou la stat.
De aici și declarația lui Tăriceanu după ședința Coaliției, anunțând o măsură de bun simț. Am spus din start că declarația a provocat multă uimire. În primul rând, fiindcă e greu de crezut ca PSD să dea legi și în favoarea românilor, nu doar a unei clici protejate. În al doilea rând, o astfel de măsură atenta la interesele unui nucleu greu care a susținut dintotdeauna PSD. E vorba de tagma generelilor. De fapt, aici e vorba de adevăratul Sistem, nu prostiile debitate de toți infractorii din politică și televziunile lor de casă. De la foști torționari din Securitate, la generali de armată ale căror singure războaie au fost cu bateriile de vin, toți aceștia au format o cupolă care a sprijinit/controlat PSD în ultimii 28 de ani. 28 de ani, cât o lungă și mult prea întunecată noapte a generalilor. Care și acum au interese în sistem prin pupilii lor. Fiindcă mulți dintre pensionarii de 40 și ceva de ani au prins ulterior posturi bune în guvern, în ministere, în prefecturi, agenții, instituții deconcentrate etc. Interzicerea cumulării pensiei cu salariul ar fi urmat să-i scoată din pe toați oamenii generalilor din sistem.
Urmarea? După numai o zi de la declarația lui Tăriceanu, o televiziune aflată în subordinea PSD a anunțat „pe surse” că guvernul nu va mai interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, decât dacă e vorba de aceeași instituție. De atunci subiectul a fost pus pe silence. Semn că reacția generalilor a fost extrem de dură, iar cei din PSD și ALDE au fost puși în genunchi. Iar situația absolut aberantă de azi va continua întru sfidarea românilor. Fiindcă aceasta este mult trâmbițata echitate a PSD: luăm de la cei mulți și săraci și dăm la cei puțini și bogați.
P.S. Culmea nesimțirii, una dintre televiziunile propagandistice ale PSD critica cu mult sârg „pensiile nesimțite” ale foștilor aviatori militari, adică singurii care își mai riscau viața. (Bineînțeles, cu excepția celor care au fost în teatrele de război.) Nimic însă despre generalii care făceau prăpăd în popote sau despre securiștii care strângeau degete la uși.
Comentarii prin facebook