Străzile de piatră cubică din Timișoara rămân așa cum sunt o vreme, pentru că primăria este încă în proces cu Agenția de Mediu. Vestea nu-i va bucura deloc însă pe cei care locuiesc pe un tronson din strada Dr. Ioan Mureșan, care au parte, de aproape doi ani, de condiții de uliță.
În toamna lui 2015, consilierii locali au votat un studiu pentru investiţia „Modernizarea străzilor din piatră cubică”. Conform referatului care a însoțit proiectul, „starea tehnică a acestor străzi este necorespunzătoare desfăşurării circulaţiei auto în condiţii optime de siguranţă şi confort”, din cauza unor probleme precum „denivelări pronunţate ale suprafeţei de rulare, rotunjirea pavelelor prin uzură, pavele înfundate şi/sau sparte, suprafeţe şlefuite, care devin foarte lunecoase când cad precipitaţii (…), decolmatarea rosturilor”. Pe cele 14 străzi de pe care ar fi urmat să fie scoasă piatra cubică va fi turnată „îmbrăcăminte bituminoasă”. Devizul general era estimat la 14,5 milioane de lei, iar durata de execuţie, la nouă luni. Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei”, Gabriel Tușinean și Victor Popovici au cerut în instanță anularea HCL, dar, deși au câștigat la Tribunalul Timiș, au pierdut definitiv procesul la Curtea de Apel.
Totuși, străzile din piatră cubică rămân în stadiul în care sunt, inclusiv tronsonul din Dr. Ioan Mureșan de pe care piatra e scoasă de aproape doi ani. Există încă un proces pe rol. „La străzile cu piatră cubică stăm pe loc, suntem în proces cu Agenția de Mediu. Când noi am intrat pe reparații, cei de la Mediu au venit și au făcut un proces-verbal de constatare că am început lucrări fără autorizație. Am primit și amendă. Nu s-au făcut lucrări, a fost o intervenție. Știu că e groaznic acolo”, spune primarul Nicolae Robu. El vorbește despre strada Dr. Ioan Mureșan, segmentul cuprins între str. Drubeta și str. Salcâmilor, care arată mai rău ca o uliță dintr-un sat uitat de lume. Dacă plouă, în unele zone e noroi până la glezne, iar pe secetă, praful se ridică de fiecare dată când trece o mașină.
Străzile cuprinse în proiectul de scoatere a pietrei cubice
- str. Argeş, delimitată de str. Mitropolit Varlaam şi str. Cluj
- str. Dr. Ioan Mureşan, între str. Salcâmilor şi str. Drubeta
- str. Ludwig von Beethoven, între bd. C.D. Loga şi bd. Mihai Eminescu
- str. Mitropolit Varlaam, între str. Aurel Cândea şi str. 1 Decembrie
- str. Putna, delimitată de str. Ion Vidu şi str. Mitropolit Varlaam
- str. Remus, delimitată de str. Braşov şi str. Romulus
- str. Sfânta Rozalia, între str. Remus şi bd. Mihai Viteazul
- str. Sorin Titel, delimitată de bd. Victor Babeş şi str. Protopop Gh. Dragomir
- str. Topliţa, delimitată de Calea Circumvalaţiunii şi str. Făgăraș
- str. Virgil Madgearu, între bd. Mihai Viteazul şi str. Filaret Barbu
- str. Bela Bartok, între bd. Victor Babeş şi str. Argeş
- str. Filaret Barbu, delimitată de str. Sfânta Rozalia şi str. Braşov
- str. Arcidava, pe sectorul cuprins în jurul Parcului Arcidava
- str. Romulus, între str. Ghe. Doja şi str. Sfânta Rozalia
Comentarii prin facebook