La Timișoara va funcționa încă un aparat de radioterapie, destinat pacienților care suferă de cancer. Spitalul OncoHelp nu are însă, în acest moment, contract cu CJAS, actul urmând să fie semnat de la 1 mai. În caz contrar, tratamentul complet costă câteva mii de euro, iar numărul celor care și-ar putea permite să-l achite este foarte mic.
Asociația OncoHelp va împlini în mai 10 ani de la înființare. La început au fost doar șapte oameni. Acum, spune președintele fundației, Șerban Negru, sunt peste 100 de specialiști din domeniul oncologic. De-a lungul timpului, mii de oameni au beneficiat de tratamente gratuite. Spitalul privat are peste 160 de paturi și încearcă să diminueze, pe cât posibil, lipsurile sistemului de stat. Acum, OncoHelp a inaugurat un centru de radioterapie performant. Aparatul a costat 1,6 milioane de euro, un sfert din sumă fiind asigurat de Asociația „Dăruiește Viață”. Pentru a strânge banii, fundația a lansat un apel către timișoreni, care au contribuit generos pentru realizarea proiectului. Pentru finalizarea proiectului, OncoHelp a luat și un credit bancar de aproximativ două milioane de euro, bani care trebuie returnați în cinci ani.
În Timișoara mai există doar un astfel de aparat performant, deși, conform normelor Uniunii Europene, în oraș ar trebui să fie cel puțin opt. „În România, la ora actuală, există 24 de aparate, iar după normele Uniunii Europene ar trebui să fie 80. Din păcate, nici cele pe care le avem nu funcționează întotdeauna. Mai mult, nu este o tehnologie adaptată. Dacă vă uitați numai în zona de vest, unde avem patru județe arondate Timișoarei, asta înseamnă o zonă de două milioane de locuitori, iar unii mai vin și din Mehedinți sau din alte județe. Deci ar trebui să avem opt acceleratoare. Aveam unul singur la Spitalul Municipal, iar acesta este al doilea. În continuare e nevoie de o terapie de vârf pentru zona asta și sperăm ca în anii următori să revenim cu vești bune”, spune dr. Ștefan Negru.
Mai există însă o problemă, și încă una esențială. În momentul de față, OncoHelp nu are contract cu Casa de Asigurări, acesta urmând să fie semnat la 1 mai. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, pacienții asigurați nu vor mai putea beneficia de tratament gratuit și ar trebui să plătească în jur de 3.000 de euro. „În principiu, așteptăm să vedem pentru că a apărut o solicitare nouă de la Ministerul Sănătății că e nevoie de documente speciale dacă nu ești instituție publică prin care să intri în contract cu CJAS. Mi se pare o treabă discriminatorie. Sper ca în următoarele zile să primim această hârtie”, a mai declarat dr. Negru. Aparatul ultraperformant poate trata în jur de 80 de persoane pe lună, dar numărul pacienților poate ajunge la 100, dacă este nevoie. O sesiune durează cel mult 10 – 15 minute, iar tratamentul durează în jur de cinci săptămâni.
Comentarii prin facebook