Durerile de spate pot fi situate fie în regiunea superioară, fie în cea de mijloc sau în zona joasă lombară. Uneori, disconfortul se poate extinde şi la nivelul şoldurilor sau al picioarelor.
Spatele este format dintr-un sistem complex de oase, ligamente, articulaţii, muşchi şi nervi, iar durerile resimţite pot fi cauzate de o problemă la nivelul oricărui element. Cel mai comun tip de durere de spate este cel din zona de jos, zona lombară. Acest fapt este cauzat de presiunea majoră la care este expusă această regiune de fiecare dată când o persoană stă jos sau ridică ceva. Gradul ridicat de obezitate duce spre modificări sub forma de tasare la nivelul vertebrelor lombare. Acelaşi lucru se întâmplă în timpul sarcinii. Durerile de spate pot fi acute – dureri puternice care durează puţin, câteva zile sau câteva săptămâni sau cronice – dureri care durează mai mult de trei luni sau dureri care se opresc şi revin. Anumite persoane riscă, într-un grad mai mare decât altele, să fie efectate de dureri de spate: cele care efectuează munci grele şi care trebuie să stea mult timp în picioare sau aşezate pe scaun; cele care nu sunt „în formă” şi nu şi-au antrenat muşchii abdomenului şi ai spatelui, deoarece aceşti muşchi devin slabi, obosesc uşor şi suportă greu activităţile solicitante; cele care au slujbe în cadrul cărora spatele este supus vibraţiilor; cele care au de ridicat greutăţi mari şi nu sunt educate să le ridice în mod corect; cele care fumează, deoarece fumătorii sunt mai predispuşi durerilor de spate decât nefumătorii.
Dacă se întâmplă să suferiţi de dureri de spate, este important să vă adresaţi medicului de familie pentru a face investigaţiile necesare şi a detecta la timp modificările de la nivelul coloanei, reuşind astfel să interveniţi prompt şi să stopaţi cauza acestor dureri.
Comentarii prin facebook