Scandal la finalul slujbei de la Biserica „Sf. Ilie”

Sfârşit de slujbă cu probleme, duminică, în Biserica „Sf. Ilie” din Fabric. O enoriaşă care a avut curajul să-i pună câteva întrebări preotului paroh Iulian Cosma, la sfârşitul liturghiei, a fost intimidată de mai multe persoane care îi ţineau partea părintelui ajuns în prag de pensionare.

Certurile par să nu se mai termine la biserica din Fabrica, unde enoriaşii s-au împărţit acum în două tabere. Unii îl vor pe preotul Iulian Cosma paroh în continuare, iar alţii nu mai au încredere în părintele care a recunoscut că, sub presiune, a semnat un deviz fictiv. Cei mai mulţi credincioşi vor ca preotul Mircea Cricovean să devină parohul lor. Cu un singur lucru sunt însă de acord toţi: exclud din start sosirea unui popă nou. Membrii Consiliului Parohial susţin că aducerea unui nou preot la Biserica „Sf. Ilie” va aduce un haos financiar, pentru că lăcaşul are deja angajaţi patru preoţi şi un diacon. Un nou consiliu parohial a fost programat pentru marţi, iar pe 29 mai va avea loc Adunarea Generală a Credincioşilor din Fabric, care va decide ce măsuri se vor lua în cazul în care un nou preot le este băgat pe gât enoriaşilor. Oamenii au ameninţat, duminică, că închid uşile bisericii şi vor organiza mitinguri la Mitropolia Banatului. Corina Lulariu, enoriaşa care a cutezat să-l întrebe pe preotul Cosma detalii despre devizul fictiv pe care acesta l-a semnat în decembrie 2010, a fost repede luată în balon de câţiva enoriaşi. Alţii au sărit să o apere. Pe fondul rumorii din biserică, părintele Cosma a evitat abil întrebarea. „Sunt de 20 de ani enoriaşă a acestei biserici şi mi-am permis să-l întreb pe părintele Cosma de ce a semnat devizul fictiv în 10 decembrie şi a informat Consiliul Parohial abia pe 13 ianuarie. A evitat răspunsul. A vorbit de bani, de lucrări, nu mi-a răspuns la întrebare. A zis doar că totul e bine. Nimeni nu a înţeles nimic. Imediat, o enoriaşă a sărit să mă întrebe cine sunt şi cum îmi permit să fac aşa ceva. Eu nu vreau să dezbin pe nimeni, vreau doar ca adevărul să iasă la iveală”, spune Corina Lulariu. Problemele de la Biserica „Sf. Ilie” sunt departe de a se fi terminat. Joi, 12 mai, la întrunirea Consiliului Parohial, au participat doar cinci membri, astfel că şedinţa a fost anulată din lipsă de cvorum. „Nu pot să cred că a avut loc un consiliul parohial fără să fiu chemat. Nu înţeleg de ce părintele Cosma procedează într-un asemenea fel, epitropul trebuie să participe la toate consiliile”, spune Gheorghe Pleşa, epitropul Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric. Conform mai multor surse, de la 1 iunie, noul paroh al bisericii va deveni Adrian Floca, preot într-un sat din Arhiepiscopia Aradului. Enoriaşii i-au cerut însă, deja, printr-un memoriu, mitropolitului Banatului reîntoarcerea ca paroh a preotului Mircea Cricovean. Credincioşii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor organiza proteste de stradă şi vor cere socoteală celor mai înalte feţe bisericeşti, dacă în parohia lor va mai veni încă un preot impus de mitropolie.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

dodo a spus: (mai 15th, 2011 at 19:07 )

problemele nu se mai termina aici din pacate. amin!

Stefan Mihaela a spus: (mai 16th, 2011 at 16:17 )

Am asistat cu greata la aceasta criza de personalitate a profesoarei „enoriasa de 20 de ani a acestei parohii”. Persoana mi s-a parut cu oarecare retard mintal, deoarece a pus aceeasi intrebare, obsesiv, de vreo 7 ori, fara sa ia in considerare raspunsul. Poate sa streseze copiii la scoala la care lucreaza cu atata insistenta, dar la Biserica nu se face asa ceva.
Lacasul de cult TREBUIE sa ramana un loc unde iti gasesti linistea, te rogi, te reculegi si IN NICIUN CAZ scena de teatru pentru femei frustrate.
Greseala parintelui Cosma a fost mare, pentru ca i-a tolerat nesimtirea, stiind de cine este asmutita si ce interese are. Nu stiu daca un alt preot „de oras” avea atata rabdare si bunavointa.
Tupeul acestei dudui frustrate a fost maxim, ea nefiind in Consiliul Parohial sau cu vreo calitate care sa-i dea dreptul de a cere socoteala pentru acea perioada de o luna cat nu s-a stiut de acel deviz fictiv.
In concluzie, ii recomand calduros sa isi caute un partener de viata care sa ii rezolve atat problemele hormonale, cat si pe cele de personalitate.

pupu a spus: (mai 16th, 2011 at 18:06 )

Comunicat de presă
În legătură cu afirmaţiile apărute în articolul Consiliul Eparhial analizează „megaţeapa” de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric, din cotidianul „Ziua de Vest” (anul XII, numărul 3665, joi 28 aprilie 2011), sub semnătura lui Ovidiu Mărăscu, facem cunoscut că joi 28 aprilie, a avut loc la sediul Centrului eparhial, întâlnirea de lucru dintre Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Consiliul Parohial al parohiei Timişoara Fabric. În cadrul întrunirii, s-au clarificat şi aspectele legate de subiectul articolului în cauză.

Drept urmare, facem cunoscute următoarele:
– Devizul la care s-a făcut referire este o ofertă estimativă de lucrări, parte integrantă a dosarului – cerere pentru finanţare de la bugetul de stat. Preotul Iulian Cosma a dezinformat presa, nerecunoscând faptul că, la începutul lunii decembrie 2010 a refuzat să întocmească documentele necesare, ce se impun ca cerinţă a OG 82/2001, HG 1470/2002, modificată şi completată prin HG 1265/2010, acte legislative care reglementează finanţarea exclusivă a lucrărilor de reparaţii şi construcţii, doar la bisericile parohiale şi nu la anexe sau case parohiale.

– Potrivit hotărârii nr. 7424 /2010 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care prevede încheierea unui protocol de finanţare între Secretariatul de Stat pentru Culte şi Patriarhia Română, Centrele eparhiale, prin sectorul economic, au obligaţia de a supraveghea la buna gestionare a fondurilor de la bugetul de stat, lucru care s-a făcut şi la parohia în cauză, în caz contrar aceasta putând fi sancţionată trei ani de zile prin excluderea de la orice finanţare de la bugetul de stat. În calitate de paroh, preotul Iulian Cosma era obligat să întocmească toate documentele necesare şi să le înainteze Secretariatului de Stat pentru Culte în termenul legal, lucru pe care nu l-a făcut.

– Consiliul Parohial a fost dezinformat de către preotul paroh Iulian Cosma, fapt dovedit în şedinţa comună din ziua de 28 aprilie a.c. Membrii Consiliului Parohial nu au cunoscut faptul că suma de 50.000 lei, alocată de la bugetul de stat, nu poate fi investită decât în clădirea bisericii şi de asemenea, faptul că banii au fost viraţi deja de către Secretariatul de Stat pentru Culte direct în contul parohiei, deşi din luna decembrie 2010 până în prezent nu s-a făcut niciun demers legal pentru demararea lucrărilor de reparaţii la biserică. Ca for executiv în parohie, Consiliul Parohial este cel care angajează şi supraveghează societatea de profil care execută respectivele lucrări, pe când Centrul eparhial, prin Comisia tehnică, doar verifică şi ajută la îmbunătăţirea acestor demersuri.

– Este regretabil că în faţa Consiliilor Eparhial şi Parohial, preotul paroh Iulian Cosma nu a recunoscut că ar fi trimis presei o declaraţie scrisă cu privire la aşa numitul „deviz fictiv”.

28 aprilie 2011

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timişoarei

ELLIE a spus: (mai 16th, 2011 at 18:08 )

daca veti continua sa va duelati faceti rau preotilor! Paisie abia asteapta sa intre intre voi duh necurat. OPRITI_VA! Nu mai comentati

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane de euro, cea mai mare parte bani de la Ministerul Culturii, îl locul vechiului cinema a apărut un hub cultural-cinematografic, cu două săli de vizionare, zone creative, dar și cu o grădină de vară, tot pentru proiecții, un roof –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că, pe Calea Buziașului, din municipiul Timișoara, un tânăr ar fi fost rănit, în timp ce încerca să ajute la mutarea unui panou ce s-ar fi desprins de deasupra unei clădiri, din cauza vântului. Polițiștii s-au deplasat, de urgență, la fața...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc să învețe să cânte la un instrument, dar nu au avut oportunitatea până acum, dar și celor care vor să își perfecționeze tehnicile. La AIM School poți învăța să cânți la pian, tobe, chitară clasică/ acustică/ electrică sau ukulele, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai mult decât o alegere politică — este o șansă de a îndrepta România către un viitor integru și prosper. Ce opțiuni avem? Dacă analizăm candidaturile principale, devine evident că fiecare dintre contracandidații săi vine cu bagaje semnificative care ridică întrebări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Top