ISJ Timiș se confruntă cu o nouă problemă. În județ s-a înregistrat o scădere de 3.000 de elevi, ceea ce va însemna un număr mai mic de clase și de norme pentru profesori. Ca urmare a acestei situații au fost comasate mai multe unități de învățământ, de la grădinițe la licee.
Ultimele statistici solicitate de Inspectoratul Școlar Județean Timiș arată că în județ sunt cu 3.000 de elevi mai puțini. Pe de-o parte, numărul e mai mic din cauze normale precum scăderea natalității sau migrația între județe sau în afara țării. Pe de altă parte este vorba despre… legislație. „Din păcate, în județul Timiș, există o scădere a numărului de copii. Atât cei care ar trebui să intre în clasa pregătitoare, cât și pe celelalte niveluri au scăzut cu aproximativ 3.000 de elevi. Această scădere duce la o diminuare a numărului de clase și de norme. Este foarte clar că o jumătate din numărul de elevi pe care noi l-am pierdut sunt copii care ar fi trebuit să intre în grupele de grădinițe pe învățământul preșcolar. I-am pierdut pentru că legislația permite doar 20 de copii pe grupele mici și mijlocii, ceea ce ne determină să formăm aceste grupe la 20 și să nu permitem accesul unor copiilor de nivel preșcolar în grădinițe. Din acest punct de vedere, scăderea nu este foarte mare. Până la o modificare legislativă, în mod evident, ea rămâne. La clasa a VIII-a există o scădere. Față de anul trecut, când erau aproximativ 5.500 de elevi, anul acesta avem 5.225 de copii. Asta înseamnă o scădere a numărului de clase de început, de clasa a IX-a”, a explicat inspectorul școlar general Aura Danielescu.
Ca urmare a acestei situații, mai multe unități de învățământ au fost desființate. „Am încercat să luăm măsuri care să ne asigure pierderi cât mai mici. Avem desființată Grădinița cu Program Normal nr. 7 din Timișoara, care a fost arondată la Grădinița cu Program Prelungit nr. 11. Grădinița cu Program Prelungit (GPP) nr. 21, o propunere făcută de Primăria Timișoara, nu ține de normele noastre sau de numărul de copii, ci de problemele de imobil. GPP nr. 21 este arondată la Școala Gimnazială nr. 12, iar preșcolarii vor fi de acum înscriși la GPP CFR. Astfel, spațiul de la grădinița 21 va fi eliberat. La Grădinița cu Program Prelungit «Poștă» s-a eliberat spațiul, iar grupele de aici se vor duce la Grădinița nr. 19. O altă desființare este grădinița de la Clarii Vii, o grădiniță care ar fi avut patru preșcolari, copiii urmând să fie transportați la Jimbolia. Grădinița cu Program Normal Breazova a fost și ea desființată, iar copiii vor fi înscriși în Margina. Alte unități desființate sunt: Școala Primară Sânmartinu Maghiar, Școala Primară Herneacova și Școala Primară Breștea. Școala Gimnazială Bencecu de Sus se transformă în Școala Primară Bencecu de Sus, iar elevii de învățământ gimnazial urmează ca din toamnă să fie transportați la Școala Gimnazială Pișchia”, a mai spus Danielescu, precizând că pentru toți acești copii va exista transport gratuit.
Nu în ultimul rând, există și școli care vor intra în lichidare. Una este chiar din Timișoara, respectiv Liceul „Dimitrie Leonida”. În trecut s-a încercat o fuziune cu Liceul „Henri Coandă”, dar proiectul a eșuat. „Era o dorință a noastră de a rămâne acest liceu, dar acest lucru nu s-a putut realiza. Acolo ne-am confruntat ani de-a rândul cu un număr foarte mic de elevi. Prin urmare, în anul școlar 2016 – 2017, Liceul «Dimitrie Leonida» nu va mai primi nicio clasă de început. În mod similar clase de liceu nu s-au mai dat la liceul din Biled și la cel din Orțișoara”.
Comentarii prin facebook