Nimeni nu vrea sa faca expertiza la Castelul Huniade! Cladirea de 700 de ani se distruge pe zi ce trece

Castelul Huniade rămâne, nu se știe până când, o imagine terifiantă pentru centrul Capitalei Culturale Europene. Șantierul a început acum 11 ani, nu e gata și nimeni nu poate spune când va fi. Expertiza anunțată în luna aprilie nici măcar n-a început, pentru că nu vrea nimeni s-o facă, susțin cei de la CJ. Salvarea ar putea veni de la Ministerul Culturii.

Consolidarea părții de nord-vest a Castelului Huniade, lucrare începută, oricât de incredibil ar părea, în 2006 ar trebui, cel puțin teoretic, să fie gata. Ultima recepție ar fi trebuit făcută în decembrie 2016, a fost amânată până în ianuarie 2017, n-a fost făcută nici până acum și, la cum arată lucrurile, pe Bega va mai curge foarte multă apă. În aprilie 2017, reprezentanții CJ Timiș anunțau că se va face o expertiză care să pună capăt tuturor speculațiilor legate de starea castelului, de lucrările făcute și de distrugerile din interior. „În decembrie 2016, constructorul ne-a notificat terminarea lucrărilor. S-a decis, de către majoritatea membrilor comisiei, semnarea unui proces-verbal de amânare a recepției și efectuarea unei expertize care poate să ne facă o evaluare a lucrărilor executate în cei 10 ani. Recomandările comisiei sunt elaborarea unei expertize tehnice, clarificarea valorii lucrărilor real executate și luarea măsurilor de conservare realizate”, spunea vicepreședintele Roxana Iliescu.

Când va fi făcută expertiza e greu de spus. Trei luni de la acea declarație, CJ nici măcar nu are contract cu vreo firmă. Situația este complicată, recunoaște acum președintele CJ, Călin Dobra. „Nu este contractată o firmă. Expertiza este scoasă la licitație, așteptăm să vină doritorii. Din păcate, am anumite semnale nu prea plăcute, conform cărora nu prea vrea nimeni să se înhame la o astfel de expertiză. Castelul Huniade este monument istoric de clasă A și presupune o muncă foarte amănunțită. Ținând cont de faptul că, de-a lungul timpului, s-a tot lucrat acolo, situația este foarte delicată. Sper să-i dăm de cap”, a declarat, pentru deBanat.ro, Dobra. Fără expertiză nu se poate. „Sper să vină totuși un specialist care să facă expertiza. Acesta este obligatorie pentru a ști ce trebuie să facem mai departe”, mai spune șeful CJ. Dobra admite, pe de altă parte, că nu se mai poate așa, Castelul Huniade fiind cea mai importantă clădire istorică din Timișoara. „Nu vom mai aștepta foarte mult să facem această expertiză. Voi începe să fac demersuri la Ministerul Culturii, pentru a găsi o altă soluție”, a precizat acesta, fără a oferi însă detalii.

În 2006, lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade au început pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Proiectul inițial a avut probleme, iar în ziduri au început să apară fisuri. Lucrările s-au oprit, a fost nevoie de refacerea documentaţiei, constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare, a cerut mai mulţi bani, iar CJ Timiș a refuzat. A urmat un proces care a durat trei ani, astfel că, până în 2010, nu s-a muncit. Lucrările au fost reluate, apoi s-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară, șantierul fiind reluat în septembrie 2016, după o pauză de aproximativ jumătate de an.După lucrările de consolidare ar trebui să înceapă cele de recondiționare, însă acestea depind de expertiza estimată să dureze două luni din momentul semnării contractului. Recent, primarul Nicolae Robu a declarat că vrea să ceară de la CJ Timiș Castelul Huniade. Între timp, turiștii străini care ajung la Timișoara fotografiază, cu figuri uimite, semiruina de lux din centrul orașului…

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Georgiana a spus: (iulie 21st, 2017 at 13:18 )

E incredibil cum și-au bătut joc de acest castel! Uneori au și maghiarii-germanii dreptate: românii nu sunt în stare nici măcar să întrețină ce au clădit ei, d’apoi să construiască ceva nou și elegant. (exemlele super-negative binecunoscute: teatrul și gara de nord, două catastrofe, la foarte mică distanță e modexul, o grosolănie fără nicio legătură cu arhitectura din jur, asta în timp ce liceele din zonă cad din picioare).

Emil a spus: (iulie 21st, 2017 at 19:38 )

S-a întâmplat să fiu prin apropierea castelului Huniade când un grup mic de turiști germani s-a oprit acolo să caște gura la halul în care arată monumentul istoric. Cineva dintre ei a zis: „Românii ăștia nu sunt în stare să întrețină clădirile din acest oraș care ar putea arăta magnific. Uitați-vă la acest castel în ce hal l-au adus. Peste trei ani se va prăbuși iar lor puțin le va păsa.” Omul a mai adăugat că ne batem joc de trecut și popoarele care fac asta vor ieși din istorie. Castelul a înfruntat secolele, a suferit mari stricăciuni, a fost refăcut, iar acum piere din cauza nepăsării, prostiei, nepriceperii și indolenței contemporanilor noștri. Pe undeva se văd și rezultatele discriminării Timișoarei la împărțirea banilor de către București. Dacă această cldire se afla în Teleorman, sau Giurgiu se primeau imediat bani pentru refacerea sa. Dacă lucrurile vor continua, această clădire extraordinară se va prăbuși. Nu-i nimic, o să facă Robu acolo o „parcare frumoasă”. Nu-i așa, băi, Lae?

Gelu a spus: (iulie 21st, 2017 at 21:28 )

Emil tin sa iti spun ca esti ingust la minte. Cladirea apartine CJTimis si nu are legatura cu „Lae”. Nu e vina Ministerului sau lui Draknea ca aici de 11 ani se arunca bani si nu se face nimic. Nu e o avere pt bugetul judetului sa termine al palat. Mai lasa victimizarea si vezi cati bani s-au bagat fara rezultat in 11 ani.

Miclaus a spus: (iulie 22nd, 2017 at 09:22 )

Gelu Antigelu are dreptate. Daramarea castelului a inceput pe vremea printzului Ostaficiuc, a continuat pe vremea baronului Bojin si se va prabusi sub presedentia lui Dobra, cel mai penibil pesedist din Banat.

vasalie a spus: (iulie 22nd, 2017 at 22:15 )

Lasati ba, ca vine Ilas si-l face!

Vasalie a spus: (iulie 22nd, 2017 at 22:23 )

Lasati ca vine Ilas si-l va termina in careva zile!

anteconbega a spus: (iulie 24th, 2017 at 08:27 )

Un avocat de Bucureşti şi un profesor de sport de Lugoj se ocupă de simbolulul istoric şi cultural al Banatului istoric. Stăm bine, iar sinceritatea umilitoare a celor doi e debordantă. Dra Escu aşteaptă cu sufletul la gură, pâlpâind ca o candelă, „semnarea unui proces-verbal de amânare a recepției și efectuarea unei expertize care poate să ne facă o evaluare a lucrărilor executate în cei 10 ani.”
Mirobolantul Ionel Dobra, recordmen olimpic la prepararea stufatului, o pune pe dra R. cu curuleţul pe pământ în chestiunea neaşteptatei expertize: „Nu este contractată (nici) o firmă. Expertiza este scoasă la licitație, așteptăm să vină doritorii (sic!). Din păcate, am anumite semnale nu prea plăcute, conform cărora nu prea vrea nimeni să se înhame la o astfel de expertiză.”
Judeţul Timiş se află pe mâini bune: nu ştie stânga ce face dreapta.

Miclaus a spus: (iulie 31st, 2017 at 13:59 )

Tandemul Iliescu-Dobra e mai mult decat penibil. E chiar prostesc!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma rezultatelor unor contrale, desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea de legume și fructe proaspete, instituția a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține primăriei. Transferul se face sub forma delegării gestiunii prin atribuire directa a  activităților necesare  întreținerii și exploatării, fără organizarea unei licitații în vederea găsirii unei firme care să preia această funcție. Deocamdată, cei de la Horticultura vor trebui să dea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile
Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a anunțat începerea elaborării dosarului de candidatură. Bidbook-ul proiectului va fi realizat de Caius Ovidiu Merșa, un antropolog culinar și expert în artele culinare. În următoarele două săptămâni, până în 22 mai, persoanele interesate pot contribui la documentul care va prezenta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat
Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la PSD să acuze USR și Alianța Dreapta Unită că susțin un competitor cu probleme penale. Conform celor de la PSD, cel susținut pentru conducerea primăriei din localitatea amintită a fost condamnat penal pentru luare de mită. La lansarea candidatului amintit,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice
Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, acuză PSD că a pus la cale un proiect de hotărâre prin care banii alocați pentru drumurile județene și comunale din județ vor avea tăiate 83 de procente din banii alocați pentru drumurile amintite. Conform oficialului, propunerea pune în pericol circulația cetățenilor din numeroase localități. El spune că o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că vrea să taie 83 la sută din banii alocați pentru drumurile din administrare: ”Noi nu putem să rămânem fără bani alocați pe drumurile județene”
Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma rezultatelor unor contrale, desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea de legume și fructe proaspete, instituția a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO
La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi dimineața, la o declarație de presă, fără a preciza tema, PSD Timiș a emis un comunicat de presă pe una din posibilele teme pe care șeful administrației județene le-ar putea aborda, cea a modului de distribuire a sumelor pentru echilibrarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale
Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face asta doar ca să-i strice lui Dominic Fritz calculele, dar Moș se pregătește pentru începutul campaniei electorale făcând declarații curajoase. „Vreau să vin în fața timișorenilor cu angajamente precise și termene clare pentru realizarea proiectelor propuse. Dacă la finalul termenelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”
Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social derulează o campanie de informare cu privire la oportunitățile oferite de învățământul dual. În cadrul campaniei, vor fi organizate sesiuni de informare în școli din Timișoara și județ și vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional
Top