Organizaţia Salvaţi Copiii a deschis, și în această vară, în țară, 30 de grădinițe pentru 600 de copii care provin din medii defavorizate. Două dintre acestea vor fi funcționale la Timişoara, până pe 2 septembrie.
Câteva zeci de copii din Timiş vor beneficia şi în această vară de un proiect menit să îi ajute în integrarea socială, în ciuda faptului că provin din medii defavorizate. Peste 600 de copii din comunităţi defavorizate din Bucureşti şi alte 20 de judeţe din România, cu acces vulnerabil la educație, vor merge la grădiniță peste vară, grație unui proiect al Organizației Salvați Copiii. În Timișoara sunt două astfel de grădinițe, una la Școala Gimnazială nr. 1, cea de a doua, la Colegiul „Dimitrie Leonida”. „În fiecare vară, începând din 2009, în Timișoara, noi am avut aceste grădinițe estivale, în diferite locații. Acum sunt la Școala Gimnazială nr. 1 și la Colegiul Leonida”, spune Delia Bajireanu, director de programe Salvați Copii, filiala Timișoara.
La cursurile grădinițelor speciale de vară participă copii între 3 și 6 ani, proveniți din familii cu probleme. Cursurile se țin de luni până vineri, între orele 8 și 16. „Acești copii au nevoie de sprijinul nostru. Ne ocupăm de monitorizarea lor și după finalul programului «Grădinița estivală». Avem grijă să nu abandoneze școala și rezultatele sunt foarte bune pe parcursul anilor. Colaborăm cu școala foarte bine, sunt copii care sunt înscriși la Grădinița nr. 5, care aparține de Școala nr. 1. Mergem în comunitate și identificăm și alți copii în momentul în care luăm legătura cu părinții”, a declarat Isabela Ciornoavă, coordonatoare program grădinița estivală din Școala Gimnazială nr. 1. În ultimii opt ani, 240 de copii au urmat cursurile grădinițelor estivale organizate de Salvați Copiii la Timișoara.
În prezent, doar 51% dintre copiii români frecventează grădinița, una dintre cauzele principale ale absenteismului fiind sărăcia, potrivit datelor Eurostat. Integrarea copiilor în grupe educaționale, în special a celor de vârstă școlară (6-7 ani), este esențială pentru recuperarea socială a acestora, pe termen lung. Odată integrați în programul estival al Salvați Copiii, acești copii reușesc să rămână în sistemul de învățământ. Astfel, din cei 705 de copii participanţi la grupele estivale în 2016, 97% au fost înscrişi la școală sau grădiniță, în anul şcolar 2016-2017, iar 95% din totalul celor înscriși au rămas în sistemul educațional până în prezent.
Comentarii prin facebook