Mezelurile din comert doar „trec” pe langa carne / FOTO

La facultățile de profil, studenții învață să prepare mezeluri după un rețetar din 1971. Volumul „Instrucțiuni tehnologice pentru fabricarea preparatelor din carne” este considerat „Biblia” celor care urmează să lucreze în domeniu. Când se angajează însă, tinerii absolvenți află că mai mult de jumătate din compoziția mezelurilor nu e carne, ci șorici, soia și amidon.

Unul dintre producătorii de mezeluri tradiționale dezvăluie cum stau lucrurile în industrie. Omul spune că, dacă s-ar respecta rețeta originală, la un mușchi file, dintr-un kilogram de carne rezultă 700 – 800 g de produs finit. Acesta ar pleca de la producător la un preț de 30-40 lei/kilogram, ceea ce l-ar face prohibitiv pentru marea masă a consumatorilor.

Până la urmă, este doar o chestiune de bani. Un produs injectat e mai ieftin și se face mai repede. Dacă produsele tradiționale au nevoie de o săptămână pentru a fi gata de scos la vânzare, unul injectat e gata în 24 de ore. Zemurile de injectare conține sare, polifosfați, caragenan, un potențiator de aromă – glutamat, arome, proteine vegetale, emulsie de șorici și amidon.

Complexul acesta de substanțe ține apa în carne. Diferența între un produs cu injectare mică și unul cu injectare mare constă în cantitatea de apă. „Există o injectare medie care se practică în toată lumea, de până în 40%. Un kilogram de carne injectată 40% face ca la final, produsul finit, după afumare și fierbere, să cântărească 1,2 kg. Putem spune că aceste produse sunt încă în regulă. Există însă și varianta de injectare între 80 și 100%, situație în care, după preparare, rămân 1,7 – 1,8 kg. În acest caz, produsul nu mai este bun”, spune Luminița Dinu, administrator SC Korani.

Mușchiul de porc afumat conține, după rețetarul de acum 50 de ani, doar mușchi de porc file, sare, azotat de sodiu și zahăr. Acestea din urmă vor deveni soluție pentru injectare, în proporție de 10%, după care carnea astfel preparată va sta în saramură patru zile, apoi se va scurge 24 de ore. Urmează zvântarea și afânarea la rece, timp de 16 ore. La final, produsul poate conține maximum 3,5% sare și cel mult 12% azotiți. În prezent, carnea poate fi injectată, industrial, chiar și aproape 100%. De obicei, la mușchi, spun specialiștii, se merge pe o injectare de 80%, cu o saramură care conține E-uri și substanțe menite să adune apa în carne, cum ar fi amidonul și caragenanul.

Salamul Victoria ar trebui să conțină, potrivit rețetei originale, 70 kg de pulpă de porc și 30 kg de brandt de porc (carne macră dezosată, de prima calitate). La acestea se adaugă 0,030g nucșoară, câte 150 g de piper, respectiv zahăr. Carnea se amestecă în malaxor cu sare, apoi stă la frigorifer pentru maturare, 48 de ore, după care brandt-ul astfel obținut va fi amestecat cu bucăți de pulpă curățate manual de grăsime și tăiate în bucăți de 3 – 4 centimetri.

Ce se găsește în galantare sub denumirea de Salam Victoria este făcut din carne de porc şi slănină, ingredient care lipsește din rețeta originală, plus ceva condimente. Carnea este „de lucru”, adică resturi, amestecată cam în aceeași proporție cu slănină, apă, proteină vegetală din soia, amidon din cartofi. Se adaugă sare, condimente si extracte naturale din condimente, stabilizatori (polifosfați de Na, K, Ca, citrat trisodic) aromă si potențiator de aroma (glutamat de sodiu), antioxidant (izoascorbat de Na), agent de îngroșare (caragenan, guma Konjak), dextroză, colorant natural (carmin), conservant (nitrit de sodiu).

„Primul ingredient al unei rețete este și cel mai important cantitativ. Dacă pe eticheta unui parizer avem 50% carne de porc, iar al doilea ingredient notat este emulsia de șorici, asta înseamnă că avem cam tot atâta șorici. Suntem foarte departe de rețeta originală”, explică dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare spune că salamul Victoria și parizerul ieftine din magazine conțin chiar și pâine. „Amidonul notat pe etichete înseamnă carbohidrați. Este vorba deci de glucide, putem spune că avem și pâinea integrată. Diabeticii ar trebui să fie foarte atenți, pentru că dacă mănâncă aceste mezeluri trebuie să elimine din alimentație o felie – două de pâine, ca să nu aibă probleme. Mai avem și dextroză, glucidul cu cel mai mare indice glucemic”, afirmă Mencinicopschi.

„Lumea nu este educată să mănânce sănătos și din păcate, și banii își spun cuvântul. Când vede că este scump, omul se ferește de produsul respectiv. Probabil dacă ar citi etichetele, ar înțelege ce se găsește în produsele ieftine și altfel ar sta lucrurile. Ar trebui notat pe fiecare etichetă procentul de carne din acel produs și cel de injectare, pentru ca oamenii să știe exact ceea cumpără”, conchide Luminița Dinu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Tibi a spus: (august 29th, 2012 at 11:02 )

oamenii nu mamanca sanatos pentru ca nu isi permit..si eu as cumpara numai mezeluri cu 40 ron/ kg daca as avea de unde.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

dermaskin-orizontal

Politica vezi arhiva Politica

Cadou pentru Sorin Grindeanu. Moţiune de cenzură a “suveraniştilor” împotriva “progresiştilor”

Moţiunea de cenzură „România nu este de vânzare – fără progresişti la guvernare”, prin care se cere demisia „Guvernului progresist” condus de Ilie Bolojan, a fost depusă, vineri, la Parlament. Este un “cadou pentru Sorin Grindeanu”, a anunţat unul dintre iniţiatorii moţiunii. Moţiunea de cenzură intitulată “România nu este de vânzare – fără progresiști la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cadou pentru Sorin Grindeanu. Moţiune de cenzură a “suveraniştilor” împotriva “progresiştilor”
ISHO

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița merge la Voluntari în ultima deplasare din 2025

CSC Dumbrăvița dispută la finalul acestei săptămâni, ultimul joc oficial din deplasare din acest an calendaristic. Sâmbătă, de la ora 11.00, joacă în fieful celor de la FC Voluntari, în cadrul etapei a 16-a din Liga 2. Cele două echipe se întâlnesc pentru a doua oară într-un meci direct. La 14 decembrie 2024, tot pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița merge la Voluntari în ultima deplasare din 2025
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Au lovit și au fugit! Acum, trei tâlhari tineri își așteaptă pedeapsa

Și-au riscat viitorul pentru ceva produse dintr-un magazin. Pentru asta au dat și cu pumnul, dar fuga are picioare scurte. Rând pe rând, cei trei tâlhari au fost prinși, la scurt timp. La data de 3 decembrie 2025, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Timișoara au fost sesizați de către un bărbat,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au lovit și au fugit! Acum, trei tâlhari tineri își așteaptă pedeapsa
Fidelity by Iulius Mall

Economic vezi arhiva Economic

Compania Aumovio reduce peste două sute de locuri de muncă la unitatea pe care o deține la Timișoara

Una dintre cele mai puternice companii multinaționale cu activitate în domeniul automotive din Timișoara, prezentă aici cu o unitate de producție și cercetare, va concedia peste două sute de persoane ca parte a unui proces realizat la nivel global de companie. Vizate sunt toate sectoarele de activitate ale companiei. Societatea Aumovio, desprinsă de curând din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania Aumovio reduce peste două sute de locuri de muncă la unitatea pe care o deține la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Moţiunea de cenzură „România nu este de vânzare – fără progresişti la guvernare”, prin care se cere demisia „Guvernului progresist” condus de Ilie Bolojan, a fost depusă, vineri, la Parlament. Este un “cadou pentru Sorin Grindeanu”, a anunţat unul dintre iniţiatorii moţiunii. Moţiunea de cenzură intitulată “România nu este de vânzare – fără progresiști la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cadou pentru Sorin Grindeanu. Moţiune de cenzură a “suveraniştilor” împotriva “progresiştilor”
Universitatea Politehnica Timișoara a cumpărat Casa Mühle, o clădire de o importantă valoare emoțională și arhitecturală. Imobilul va fi transformat într-un hub educațional și cultural pentru studenți, deschis pentru întreaga comunitate. • Casa Mühle – o clădire cu o importantă valoare arhitecturală și emoțională pentru Timișoara – este amplasată în vecinătatea campusului Universității Politehnica Timișoara....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Moment istoric: UPT a cumpărat Casa Muhle pe care o va transforma într-o clădire importantă pentru oraș
Sâmbătă, de la ora 14.00, va avea loc un nou tur din seria “Descoperă-ți orașul!”, De această dată este vorba de  “Turul Timișoara interbelică”, pe care îl puteţi descoperi alături de istoricul Dan Codre. Evenimentul este găzduit de Visit Timişoara şi Timisoara Citz Tours. Perioada dintre cele două războaie mondiale a fost momentul în care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sâmbătă puteţi descoperi “Timișoara interbelică” într-un nou tur ghidat
Bazele de deszăpezire aparținând Direcției de Drumuri și Poduri Timișoara și cele ale Consiliului Județean Timiș au în stoc destul material antiderapant, iar utilajele pot interveni la nevoie. Prefectul de Timiș. Cornelia Elena Micicoi, a vizitat bazele respective. Au fost vizitate Centrul de întreținere și coordonare Orțișoara, Centrul de întreținere și coordonare Țipari, Bazele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bazele de deszăpezire din Timiș au în stoc material antiderapant necesar pe vreme de iarnă
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, aduce din nou în prim plan ”unirea” Spitalului Județean și a Spitalului Municipal în cadrul unui consorțiu medical. După ce a insistat că spitalele aflate în subordinea instituției pe care o conduce oferă condiții mai bune, el a subliniat că e important ca achizițiile de dotări să se facă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis propune din nou unirea Spitalului Județean cu Spitalul Municipal Timișoara în cadrul unui consorțiu
Pentru o seară, duminică de la ora 18.00, Piața Libertății va deveni un loc în care imaginația se întâlnește cu arta într-un mod unic. Pationoarul din Piața Libertății devine duminică loc de spectactol. Trupa Circus on Ice Savieliev Grand va transforma patinoarul într-un univers magic inspirat din lumea Harry Potter, într-o producție spectaculoasă care îmbină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Personajele din Harry Potter prind viață pe gheața patinoarului din Piața Libertății
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.