Mezelurile din comert doar „trec” pe langa carne / FOTO

La facultățile de profil, studenții învață să prepare mezeluri după un rețetar din 1971. Volumul „Instrucțiuni tehnologice pentru fabricarea preparatelor din carne” este considerat „Biblia” celor care urmează să lucreze în domeniu. Când se angajează însă, tinerii absolvenți află că mai mult de jumătate din compoziția mezelurilor nu e carne, ci șorici, soia și amidon.

Unul dintre producătorii de mezeluri tradiționale dezvăluie cum stau lucrurile în industrie. Omul spune că, dacă s-ar respecta rețeta originală, la un mușchi file, dintr-un kilogram de carne rezultă 700 – 800 g de produs finit. Acesta ar pleca de la producător la un preț de 30-40 lei/kilogram, ceea ce l-ar face prohibitiv pentru marea masă a consumatorilor.

Până la urmă, este doar o chestiune de bani. Un produs injectat e mai ieftin și se face mai repede. Dacă produsele tradiționale au nevoie de o săptămână pentru a fi gata de scos la vânzare, unul injectat e gata în 24 de ore. Zemurile de injectare conține sare, polifosfați, caragenan, un potențiator de aromă – glutamat, arome, proteine vegetale, emulsie de șorici și amidon.

Complexul acesta de substanțe ține apa în carne. Diferența între un produs cu injectare mică și unul cu injectare mare constă în cantitatea de apă. „Există o injectare medie care se practică în toată lumea, de până în 40%. Un kilogram de carne injectată 40% face ca la final, produsul finit, după afumare și fierbere, să cântărească 1,2 kg. Putem spune că aceste produse sunt încă în regulă. Există însă și varianta de injectare între 80 și 100%, situație în care, după preparare, rămân 1,7 – 1,8 kg. În acest caz, produsul nu mai este bun”, spune Luminița Dinu, administrator SC Korani.

Mușchiul de porc afumat conține, după rețetarul de acum 50 de ani, doar mușchi de porc file, sare, azotat de sodiu și zahăr. Acestea din urmă vor deveni soluție pentru injectare, în proporție de 10%, după care carnea astfel preparată va sta în saramură patru zile, apoi se va scurge 24 de ore. Urmează zvântarea și afânarea la rece, timp de 16 ore. La final, produsul poate conține maximum 3,5% sare și cel mult 12% azotiți. În prezent, carnea poate fi injectată, industrial, chiar și aproape 100%. De obicei, la mușchi, spun specialiștii, se merge pe o injectare de 80%, cu o saramură care conține E-uri și substanțe menite să adune apa în carne, cum ar fi amidonul și caragenanul.

Salamul Victoria ar trebui să conțină, potrivit rețetei originale, 70 kg de pulpă de porc și 30 kg de brandt de porc (carne macră dezosată, de prima calitate). La acestea se adaugă 0,030g nucșoară, câte 150 g de piper, respectiv zahăr. Carnea se amestecă în malaxor cu sare, apoi stă la frigorifer pentru maturare, 48 de ore, după care brandt-ul astfel obținut va fi amestecat cu bucăți de pulpă curățate manual de grăsime și tăiate în bucăți de 3 – 4 centimetri.

Ce se găsește în galantare sub denumirea de Salam Victoria este făcut din carne de porc şi slănină, ingredient care lipsește din rețeta originală, plus ceva condimente. Carnea este „de lucru”, adică resturi, amestecată cam în aceeași proporție cu slănină, apă, proteină vegetală din soia, amidon din cartofi. Se adaugă sare, condimente si extracte naturale din condimente, stabilizatori (polifosfați de Na, K, Ca, citrat trisodic) aromă si potențiator de aroma (glutamat de sodiu), antioxidant (izoascorbat de Na), agent de îngroșare (caragenan, guma Konjak), dextroză, colorant natural (carmin), conservant (nitrit de sodiu).

„Primul ingredient al unei rețete este și cel mai important cantitativ. Dacă pe eticheta unui parizer avem 50% carne de porc, iar al doilea ingredient notat este emulsia de șorici, asta înseamnă că avem cam tot atâta șorici. Suntem foarte departe de rețeta originală”, explică dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare spune că salamul Victoria și parizerul ieftine din magazine conțin chiar și pâine. „Amidonul notat pe etichete înseamnă carbohidrați. Este vorba deci de glucide, putem spune că avem și pâinea integrată. Diabeticii ar trebui să fie foarte atenți, pentru că dacă mănâncă aceste mezeluri trebuie să elimine din alimentație o felie – două de pâine, ca să nu aibă probleme. Mai avem și dextroză, glucidul cu cel mai mare indice glucemic”, afirmă Mencinicopschi.

„Lumea nu este educată să mănânce sănătos și din păcate, și banii își spun cuvântul. Când vede că este scump, omul se ferește de produsul respectiv. Probabil dacă ar citi etichetele, ar înțelege ce se găsește în produsele ieftine și altfel ar sta lucrurile. Ar trebui notat pe fiecare etichetă procentul de carne din acel produs și cel de injectare, pentru ca oamenii să știe exact ceea cumpără”, conchide Luminița Dinu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Tibi a spus: (august 29th, 2012 at 11:02 )

oamenii nu mamanca sanatos pentru ca nu isi permit..si eu as cumpara numai mezeluri cu 40 ron/ kg daca as avea de unde.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top