Ați observat cum adeseori, după ce v-ați spălat pe mâini, piele devine aspră și uscată? Multe dintre săpunurile existente în supermarketuri nu sunt săpunuri adevărate, ci detergenți, din ingrediente sintetice derivate din petrol. Fac mai mult rău decât bine și, spun medicii, ar fi mai sănătos dacă v-ați reorienta spre săpunurile naturale.
Spălarea cu săpun este cea mai veche modalitate de spălare din lume. Săpunul este produs în urmă unor reacții chimice între uleiuri, apa și leșie. Metodele vechi de obținere a acestuia – din grăsime animală sau vegetală combinată cu substanțe alcaline provenite din cenușă – erau costisitoare. Considerat de multă vreme obiect indispensabil de igienă personală, încă din anii 1950, săpunul era deja obținut chimic, din petrol.
Nici în prezent situația nu e altfel. Săpunurile care se găsesc în supermarketuri nu sunt săpunuri adevărate, ci derivate din petrol. Usucă pielea, dar acesta e cel mai minor inconvenient, spun medicii. Unul din vinovații principali al acestor efecte este alcaliul, care poate cauza și iritații foarte puternice. Pe lângă alcaliu mai sunt și alte substanțe precum: A-pirina, care poate afecta sistemul imunitar, A-terpinololul, extrem de iritant pentru membranele mucusului, poate cauza edem și dificultăți de respirație. Benzaldehida este un narcotic și un anestezic care poate cauza o depresie la nivelul sistemului nervos central. Când este inhalat, poate produce amețeli, vărsături și scădere bruscă de tensiune. Acetatul de benzil este iritant pentru ochi și plămâni și un cunoscut cancerigen, asociat neoplasmului de pancreas.
Etanolul apare pe lista substanțelor iritante, dăunătoare și este folosit în farbricarea lacului de unghii sau/și a diluantului. Poate irita căile respiratorii, poate pune în primejdie vederea și cauzează pierderea controlului asupra mușchilor. Linalolul este un narcotic care primejduiește funcția respiratorie și activitatea motorie. Linalolul atrage și albinele, care pot fi o problemă pentru cei care sunt alergici la înțepătura de albină. Lauril-sulfatul de sodiu, folosit pentru a îmbunătăți absortia altor chimicale, distruge grăsimile și pune în pericol abilitatea pielii de-a rămâne hidratată. E clasificat drept „mutagen”, însemnând că poate altera materialul genetic al celulelor. LSS-ul a fost folosit în studiile japoneze pentru a avansa mutațiile bacteriene. Triclosanul este un antibacterian și un „mutagen” foarte ușor absorbit prin piele, iritant pentru ochi și asociat cu un cauzator de probleme la ficat.
Culorile adăugate săpunului sunt permise în cea mai mare parte, dar sunt suspectate drept cancerigene, toxice și de faptul că pot trece de placenta unui copil nenăscut. O simplă prelevare a acestora include: Blue Aluminum Lake 1 and 2, Red No. 19, Aluminum Lake, Zirconium Lake sau Yellow No. 8.
Sfatul medicului: caută săpun natural. „Săpunurile naturale conțin uleiuri pe bază de vegetale, uleiul de măsline, de soia, de cocos, în defavoarea celor animale. Conțin, de asemenea, uleiuri vegetale necesare, nu parfumuri, arome și alți coloranți sintetici. Uleiurile naturale îndeplinesc două roluri: asigură curățare de calitate superioară și, în același timp, oferă pielii aspectul și senzația de hidratare într-un mod natural”, spune medicul Ioana Vârtosu.
Comentarii prin facebook