O banală zgârietură făcută într-o bucată de sârmă sau un cui ruginit ar putea duce la o adevărată tragedie. Asta, pentru că în spitalele din Timișoara vaccinul antitetanos este o raritate și nu sunt speranțe ca lucrurile să se îmbunătățească prea curând.
La fel ca în întreaga ţară, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, care deserveşte toată zona de vest, se fac eforturi pentru ca stocul să fie reîntregit, însă comenzile nu au fost onorate până acum. „Din păcate, și la noi situația este la fel ca în aproape toate spitalele din țară. Vaccinul lipsește de foarte mult timp de pe piață. Faptul că vine în cantități foarte mici în comparație cu necesitățile a depășit practic capacitatea noastră de a prevedea o astfel de situație”, explică dr. Mihai Grecu, medic-şef la Unitatea de Primire Urgenţe.
La UPU ajung zilnic cel puţin 25 de persoane cu plăgi cu potenţial tetanigen, care necesită administrarea acestui vaccin. Doar câteva primesc acest vaccin de la spital, spun medicii, care se văd în situația de a administra serul doar cazurilor foarte grave. „În cazul în care rana este bine curățată și se iau măsurile antiseptice, riscul să facă tetanos este semnificativ mai mic. Pe de altă parte, dominant nu este tetanosul, ci sunt celelalte infecții ale țesuturilor moi din jurul plăgii. Riscul ca pacientul să aibă de suferit mai mult decât înțepătura propriu-zisă crește semnificativ dacă rana nu este corect tratată de prima dată”, mai spune dr. Grecu.
La Spitalul Municipal, vaccinul antitetanos lipsește cu desăvârșire de două luni, iar la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” mai există doar câteva doze. Anul trecut, Institutul Cantacuzino a sistat producţia de vaccin antitetanos, iar spitalele s-au văzut nevoite să cumpere dozele de la producătorii de peste hotare, la un preţ de zece ori mai mare. În ultimele luni însă, producătorii străini s-au văzut depăşiţi de cererea mult prea mare venită din România şi nu au mai putut asigura necesarul.
Comentarii prin facebook