„Firma susținătoare” a Prompt SA va prelua șantierul de la spitalul de copii și va duce la bun sfârșit lucrarea începută în 2014. Nu există încă o dată certă la care vor fi reluate lucrările, dar primarul Nicolae Robu spune că firma își va putea desfășura activitatea fără probleme. Asta, deși cei de la Prompt susțin în continuare că încă nu există un proiect complet și corect.
În mai 2014, Primăria Timișoara a predat amplasamentul pentru construcția noului corp de clădire al spitalului de copii, dar lucrările au început cu o pauză. „Beneficiarul, adică PMT, se obliga să pună la dispoziție amplasamentul lucrărilor liber de orice sarcină și să predea întreaga documentație necesară execuției lucrărilor. Contractul a fost semnat în 30 aprilie 2014, am primit autorizație de construire în 29 august, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis abia în 2 octombrie, concomitent cu predarea amplasamentului”, spunea Cosmin Olariu, directorul Prompt. Apoi a fost descoperită o fundație de beton. „Nu era prevăzută în nicio documentație și am reușit s-o demolăm integral în 31 octombrie 2014. Apoi au fost descoperite vestigii, așa că Direcția Județeană pentru Cultură ne-a obligat să sistăm lucrările până la finalizarea cercetărilor. Acestea s-au încheiat abia în ianuarie 2015. Altfel spus, deși am primit formal amplasamentul în octombrie 2014, el a fost liber de sarcini abia în februarie 2015”, mai spunea Olariu. Acesta reclama și faptul că proiectul a fost incomplet și a fost predat doar pe bucățele. Între timp, Prompt a intrat în insolvență la finele anului 2015, iar șantierul de la spitalul de copii a fost pus în așteptare.
Dacă, în primăvară, primarul Nicolae Robu spunea că ia în considerare inclusiv acționarea în instanță a firmei Prompt, acum s-a găsit o altă soluție. Este vorba despre ceea ce edilul numește „firmă susținătoare”. „Am avut o discuție cu firma susținătoare a Prompt, pentru că la licitație aceasta a venit cu două firme susținătoare, și una dintre ele s-a angajat să preia lucrarea (…) Vrem cât mai repede să începem lucrările. Prompt a invocat fel și fel de motive, dar, în fapt, nu a făcut multe lucruri care puteau fi făcute fără nicio problemă (…) Nu sunt mulțumit de atitudinea lor în relația cu primăria. Chiar am fost neplăcut surprins de atitudinea lor (…) S-ar fi putut face cu bunăvoință totul, în afară de fațadă, unde au fost, într-adevăr, schimbări radicale și unde am fost de acord cu obiecțiile firmei Prompt”, a declarat, marți, Robu. Conform acestuia, firma susținătoare „se angajează ca, în cazul în care, din diverse motive, firma pe care o susține nu poate duce la bun sfârșit lucrare, s-o ducă ei”.
Sulfatim SRL va putea lucra fără nicio problemă. „Nu va avea niciun motiv să nu lucreze. Nu știu termenul de finalizare, se face acea analiză a stadiului efectiv al lucrărilor, se va face o confruntare a situației de pe teren cu proiectul și apoi se va stabili un grafic”, mai afirmă primarul. De ce s-a așteptat zece luni? „S-a recurs abia acum la această soluție deoarece s-a purtat o corespondență cu Prompt, în încercarea de a duce lucrurile mai departe cu această firmă, era soluția cea mai de dorit. Când s-a văzut că nu se mai poate, a trebuit să se parcurgă niște etape stabilite prin lege, încât să nu mai poată firma Prompt să se plângă în final că ar fi vrut ea să continue, dar nu i s-a dat posibilitatea (…)”, mai spune Nicolae Robu.
Citește și: Spitalul de copii, tot in aer: constructorul vrea sa rezilieze contractul, primaria ar putea cere daune
Firma Prompt a reziliat contractul cu municipalitatea încă din luna aprilie, iar reprezentanții ei susțin, în continuare, că nici la ora actuală nu există un proiect complet al Corpului B. .„Contractul de execuție lucrări nr. 118/30.04.2014 a fost reziliat de noi prin notificarea înregistrată la dumneavoastră sub numărul SC2016 – 009230 din 14 aprilie 2016. Notificarea de reziliere (…) este pe deplin valabilă, fiind conformă cu aprobarea dată de administratorul judiciar (…) Rezilierea, fiind unilaterală, în conformitate cu clauzele contractuale și temeiurile de drept arătate în notificare, nu are nevoie de aprobarea dvs. pentru a produce efecte (…) Documentele lucrărilor executate (cu mențiunea că proiectele de execuție și arhitectură, deși, potrivit contractului, trebuia să ne fie predate de către beneficiar înaintea începerii lucrărilor, nu ne-au fost niciodată predate integral și, în timp, au suferit, modificări permanente, astfel încât nici în prezent nu există un proiect de execuție integral și definitiv, asumat de dvs. în calitate de beneficiar) urmează a vă fi predate concomitent cu preluarea șantierului și a construcțiilor”, se arată în adresa înaintată, în primăvară, de Prompt SA către Primăria Timișoara. Corpul B va găzdui șapte secții ale Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Imobilul va avea demisol, parter și șase etaje, iar licitația a fost câștigată de Prompt SA, la o sumă de puțin peste 10 milioane de euro. În bugetul PMT pe 2016 sunt prevăzuți 25 de milioane de lei pentru această lucrare.
Comentarii prin facebook