Fondurile de pensii din Pilonul II au publicat pentru întâia oară de când sunt pe piaţă investiţiile şi situaţia lor detaliată. Sute de mii de români care cotizează la fondurile de pensii obligatorii au aflat, cu această ocazie, că sunt acţionari la firme vestite: BMW, Mercedes, Orange, Louis Vuitton, Metro sau Carrefour.
În total, peste patru milioane dintre angajaţii români care contribuie lunar cu 3% din venitul brut la unul dintre cele opt fonduri de pensii – din nouă câte sunt pe piaţă – au aflat, după trei ani de contribuţii, că finanţează producători auto faimoşi şi chiar bănci britanice. Fondurile de prensii care şi-au făcut publice investiţiile au ales să evite plasamentele pe bursa de la Bucureşti, unde sunt prezente cu numai 300 de milioane de lei. În România, cele mai importante investiţii sunt în acţiunile celor cinci SIF-uri, la Petrom şi BRD. Două treimi din activele cumulate ale celor opt fonduri sunt plasate în titluri de stat româneşti, ajungând la aproximativ 2,2 miliarde de lei.
O parte a analiştilor economici nu văd cu ochi buni activitatea fondurilor de pensii din Pilonul II şi, cu atât mai puţin, modul în care lucrează pentru a acumula bani. „Pentru economia românească, aceste fonduri de pensii obligatorii sunt o catastrofă. Nu investesc resursele în economia locală, merg numai pe speculaţii şi nu cumpără acţiuni. Banii obţinuţi merg la pensii abia peste 40 de ani şi până atunci nu ajung în consum prin investiţii în economia românească. Ungaria le-a desfiinţat în 2010, după câţiva ani de activitate. Fac doar speculă, paralelă cu economia ţării”, consideră analistul economic Nicolae Ţăran.
Comentarii prin facebook