Cum puteau evita autoritatile locale dezastrul de la Poli

Ca să-i determine pe cei care i-au furat calul să-i returneze mijlocul de transport eco, un cowboy a ameninţat grav: „Dacă nu-mi văd calul până beau o bere o să fac ce-a făcut tata”, spunea un banc. Dar ce-a făcut tata? Evident, tata cowboy-ului a plecat pe jos, suna poanta. Preşedintele CJ Timiş Constantin Ostaficiuc a fost chiar mai ferm decât călăreţul din poveste. Văzând că Federaţia Română de Fotbal i-a răspuns aproape la zeflemea la câteva întrebări legate de situaţia lui Poli, politicianul pedelist a replicat: „Noi vom reveni, chiar azi am mai semnat o adresă prin care cerem din nou, punctual, preşedintelui unele lămuriri. Nu discutăm doar despre un club sportiv, ci de un fenomen, un simbol, şi nu cred că poate fi tratat într-un asemenea mod. Dacă nici de această dată răspunsurile nu vor fi punctuale…”. Tunete şi fulgere de mânie pornite din Cabinetul 1 al Consiliului Judeţean Timiş au reuşit să pună pe jar forul fotbalistic naţional. „Oare ce va face preşedintele CJT dacă nu-i apare calul?”, s-or fi întrebat Sandu Mircea şi Lupescu Ionuţ. Cum bine v-aţi dat seama, stimaţi navigatori, dl Ostaficiuc va mai scrie o scrisoare, asta doar aşa, ca să nu ameninţe că merge pe jos acasă. „Vom reveni de atâtea ori până când ne vom lămuri. Noi nu credem că ceea ce s-a întâmplat cu Poli a fost just”, a mai declarat, recent, Constantin Ostaficiuc. Ce era să facă liderul PDL Timiş, că doar nu era să ameninţe conducerea FRF cu DNA şi corpul de control al primului ministru, cum atât de facil ar fi fost într-o societate nu foarte de democrată?

Dar să vedem cum s-a ajuns ca preşedintele Ostaficiuc şi viceprimarul Orza să fie supăraţi de depeşa FRF în care se dădea cu flit autorităţilor locale, pe motiv că dânsele nu au calitate de acţionari ca să fie îndreptăţite să ceară la federaţie date despre statutul clubului timişorean. Deşi autorităţile astea cărora li se reproşează că sunt cam băgăcioase au premiat clubul Politehnica cu aproape 7,5 milioane de euro între 2008 şi 2010. Adică au dat banii să se scape de ei, nu cu simţ de răspundere cum ar fi făcut o autoritate cu jurişti buni, cu manageri capabili şi edili cu ouă adevărate. Dacă CJT şi CLT intrau ca şi acţionari în club încă din 2005, când a descălecat pe Bega Marian Iancu, probabil că acum cele două entităţi publice erau deja deţinătoarele pachetului majoritar de acţiuni în societatea care administrează fotbalul alb-violet. Unde mai pui că participau şi la intrările de capital în club ocazionate de vânzări de jucători sau, pur şi simplu, ar fi putut bloca aceste tranzacţii dacă BkP se punea sălbatic să scoată întreaga echipă pe tarabă, cum de altfel face acum. Pesimiştii se contrazic. Pe de o parte, spun că Marian Iancu doar a împrumutat clubul, pe de altă parte afirmă că acelaşi Marian Iancu ar fi târât ca acţionar majoritar CJT şi CLT în afaceri păguboase şi îndatorări la bănci. Păi dacă doar împrumuta clubul, infuzia de capital a autorităţilor locale l-ar fi transformat demult în acţionar minoritar. Cât priveşte îndatorarea bugetelor publice, să fim serioşi. Cu ce garanţii din SA-ul care administrează clubul ar fi garantat acele ipotetice credite? Cu maşina de tuns iarbă sechestrată de Finanţe sau cu troşcaleta de văruit terenul? Să nu mai vorbim de asul din mânecă pe care CJT şi CLT îl au în raport cu acţionarul privat din club: stadionul „Dan Păltinişanu” şi baza de antrenament.

Autorităţile locale nu sunt de acuzat că au fost lăsate în ofsaid de Marian Iancu, ci pentru că au fugit de răspundere în toţi aceşti ani. Ca sponsor nu ai acces la datele firmelor care asigură activitatea în fotbalul de primă ligă timişorean, dar ca acţionar avea nu numai accesul la aceste date, ci şi obligaţia să verifice cum stă Iancu cu datoriile, de ce nu le plăteşte şi cum vrea el să-şi ia licenţa în aceste condiţii. E adevărat, experienţa de până acum a autorităţilor arată că componenta publică din asocierea cu un privat este întotdeauna în pierdere. Asta pentru că de cele mai multe ori aşa se doreşte sau, în cel mai onest caz, din lipsă de interes pentru managementul afacerii. Ca apoi participarea statului să se ducă pe apa sâmbetei, de unde o culege privatul aflat în cârdăşie cu decidenţii de la stat. Însă dacă plecăm de la premisa unei afaceri corecte, refuzul autorităţilor de a deveni acţionari în clubul Politehnica constituie primul pas greşit într-o serie de gafe ce-au dus la dezastrul prin care trece clubul acum. E ca şi cum bărbaţii nu s-ar mai căsători niciodată, speriaţi că nevasta aleasă ar putea fi curvă.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

ddt a spus: (august 7th, 2011 at 12:17 )

uluitoare ineptii.

Dan Bînci a spus: (august 7th, 2011 at 13:04 )

Sasule esti beton. De mult nu am citit un aricol adevarat ca si acesta. Te rog mai fa dumneata un articol, si scrie si despre corcire, corcituri, etc. Arad si Timisoara, leaganul fotbalului Romanesc sa fie condus de nimeni. Pe unde mai pui ca autoritatile locale mai si dau saci de bani brunetilor. 7 mil de Euroi, nu prea cred ca ar ajunge doar un sac.

elisabetin a spus: (august 7th, 2011 at 13:50 )

daca un privat ca Iancu lucreaza la limita si dincolo de lege,autoritatile locale nu pot fi actionare intr-o societate care face parte dintr-o liga unde campionatul se joaca pe spagi si prin birouri.
Nu putem participa cu autoritatile locale intr-o astfel de combinatie. Ti-ai pus problema de ce un privat banatean nu o face ? Caci este degeaba…daca nu-i in „cooperativa” arunca cu banii fara folos,ca si Iancu. Dar el este de acolo…din capitala…consider ca stia in ce se baga!

mehala a spus: (august 7th, 2011 at 23:55 )

sasu nu le stie, dar le potriveste

fabric a spus: (august 8th, 2011 at 07:53 )

un banatean nu o face pentru ca este zgarcit. asta e adevarul. il tot injuram pe iancu, dar ai nostri banateni doar se loamenteaza si ne spun cat de coript e fotbalul. daca e sau nu, nu mai conteaza, atata vreme cat tu ai mereu cel mai plin stadion din romania.

mm a spus: (august 8th, 2011 at 12:41 )

Iancule ,am inteles ,vinzi jucatorii ,iti platesti datoriile, foarte bine,dar daca ai fi corect ar trebui sa o lasi pe Poli acolo de unde ai luat-o, din liga 1.Dupa cum stau lucrurile cred ca mai degraba ne vom lupta sa nu retrogradam in liga 3.

mitrea a spus: (august 8th, 2011 at 12:55 )

Mircea Sandu si sleahta lui n-au auzit de BRENDU ? Incredibil de infatuati miticii…Pai numai BRENDU singur trebuia sa le impuna respect total.Sa nu-mi spuna ca n-au auzit si de Orza cel ce vrea sa semene leit cu seful Ciuhandu,dar se composta cu ziaristele ca Basescu beat.Are si Iancu argumentele lui..Din cele 7,5 mil euro se pot scadea biletele neplatite si alte protocoale GASTRICEsi cele bazate pe ORZoaica.In rest toate bune pleaca brunetul Iancu vine Rapidul.Se va innegri si mai tare Timisoara.

pif a spus: (august 8th, 2011 at 22:04 )

clubul are urmatoarele probleme: salariile sint prea mari si prea inegale, nu exista un sef in Timisoara, chivorhian si stanciu sint cel mult loctiitori. Iancu si-a mincat malaiul la FRF + Sandu, probabil e ca nici la anul sa nu se va putea promova. Arbitrajele dirijate de Sandu + Avram vor fi potrivnice, in „B” poti arbitra cum vrei. Valoarea mult trimbitata a junioriilor e incerta, echipa nu joaca nimic la ora actuala dar nu din cauza juniorilor. antrenorul lipseste cu desavirsire dupa plecarea lui Uhrin care avea dreptate, echipa asta nu poate promova dupa un an. bani nu sint nici dupa vinzarile facute. situatia nu arata bine, ne vom lupta pentru evitarea retrogradarii. paguba produsa prin retrogradare e de cam 3-4 mil. €. simplificat se poate spune, atit a costat ca iancu sa-si spuna parerea oricui, despre ori ce, si pe orice ton.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului la Lugoj, unde echipa locală CSM a întâlnit o adversară de tradiţie, CSM Bucureşti. Gazdele veneau după două victorii importante obţinute tot acasă, 3-2 cu Dinamo şi Corona Braşov, în timp ce oaspetele, în scădere mare de formă, şapte eşecuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o legătură aeriană directă de la Timișoara. Vorbim despre Dubai, luni a plecat spre această destinație prima cursă de tip charter.  Cursele vor fi operate de avioanele companiei aeriene românești HiSky, fiind o cursă de tip charter, a unei societăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali timișoreni de la USR, PSD și PNL s-au pus de acord după ce șefii de partid au agreat o reducere a cotei cu care să se aplice clădirilor nerezidențiale. Primarul Dominic Fritz a făcut amendamentul, care a scăzut la 1,7%...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul impozitelor locale pe 2025 trece de votul consilierilor. Scade doar impozitul pe clădiri nerezidențiale, nu și pentru autovehiculele timișorenilor
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut un bărbat în vârstă de 51 de ani bănuit de comiterea infracțiunii de furt. În fapt, la data de 20 decembrie, polițiștii au pus în executare dou[ mandate de percheziție domiciliară, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această nouă investiție cu fonduri europene vine după înlocuirea a 30 de kilometri de rețea de termoficare primară și secundară, dar și de modernizare a 25 de puncte termice, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău. Noua investiție vizează magistrala care distribuie energia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la CSM Constanța. Este vorba despre Ngoni Chibuwe și Waisake Raqili, care au semnat contracte pe doi ani. Centrul Ngoni Chibuwe, născut 17 octombrie 1994, este un jucător cu experiență, component al naționalei statului Zimbabwe. În sezonul recent încheiat, el a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a evoluțiilor recente din mediul economic și impactul acestora asupra companiilor din România. Într-un context marcat de provocări globale și instabilitate politică internă, Drăgan atrage atenția asupra unor probleme care ar putea influența semnificativ piața muncii și mediul de afaceri în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern. De asemenea, au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid. Preşedinţii PSD, PNL, UDMR şi liderul Grupului minorităţilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale
Top