Cum puteau evita autoritatile locale dezastrul de la Poli

Ca să-i determine pe cei care i-au furat calul să-i returneze mijlocul de transport eco, un cowboy a ameninţat grav: „Dacă nu-mi văd calul până beau o bere o să fac ce-a făcut tata”, spunea un banc. Dar ce-a făcut tata? Evident, tata cowboy-ului a plecat pe jos, suna poanta. Preşedintele CJ Timiş Constantin Ostaficiuc a fost chiar mai ferm decât călăreţul din poveste. Văzând că Federaţia Română de Fotbal i-a răspuns aproape la zeflemea la câteva întrebări legate de situaţia lui Poli, politicianul pedelist a replicat: „Noi vom reveni, chiar azi am mai semnat o adresă prin care cerem din nou, punctual, preşedintelui unele lămuriri. Nu discutăm doar despre un club sportiv, ci de un fenomen, un simbol, şi nu cred că poate fi tratat într-un asemenea mod. Dacă nici de această dată răspunsurile nu vor fi punctuale…”. Tunete şi fulgere de mânie pornite din Cabinetul 1 al Consiliului Judeţean Timiş au reuşit să pună pe jar forul fotbalistic naţional. „Oare ce va face preşedintele CJT dacă nu-i apare calul?”, s-or fi întrebat Sandu Mircea şi Lupescu Ionuţ. Cum bine v-aţi dat seama, stimaţi navigatori, dl Ostaficiuc va mai scrie o scrisoare, asta doar aşa, ca să nu ameninţe că merge pe jos acasă. „Vom reveni de atâtea ori până când ne vom lămuri. Noi nu credem că ceea ce s-a întâmplat cu Poli a fost just”, a mai declarat, recent, Constantin Ostaficiuc. Ce era să facă liderul PDL Timiş, că doar nu era să ameninţe conducerea FRF cu DNA şi corpul de control al primului ministru, cum atât de facil ar fi fost într-o societate nu foarte de democrată?

Dar să vedem cum s-a ajuns ca preşedintele Ostaficiuc şi viceprimarul Orza să fie supăraţi de depeşa FRF în care se dădea cu flit autorităţilor locale, pe motiv că dânsele nu au calitate de acţionari ca să fie îndreptăţite să ceară la federaţie date despre statutul clubului timişorean. Deşi autorităţile astea cărora li se reproşează că sunt cam băgăcioase au premiat clubul Politehnica cu aproape 7,5 milioane de euro între 2008 şi 2010. Adică au dat banii să se scape de ei, nu cu simţ de răspundere cum ar fi făcut o autoritate cu jurişti buni, cu manageri capabili şi edili cu ouă adevărate. Dacă CJT şi CLT intrau ca şi acţionari în club încă din 2005, când a descălecat pe Bega Marian Iancu, probabil că acum cele două entităţi publice erau deja deţinătoarele pachetului majoritar de acţiuni în societatea care administrează fotbalul alb-violet. Unde mai pui că participau şi la intrările de capital în club ocazionate de vânzări de jucători sau, pur şi simplu, ar fi putut bloca aceste tranzacţii dacă BkP se punea sălbatic să scoată întreaga echipă pe tarabă, cum de altfel face acum. Pesimiştii se contrazic. Pe de o parte, spun că Marian Iancu doar a împrumutat clubul, pe de altă parte afirmă că acelaşi Marian Iancu ar fi târât ca acţionar majoritar CJT şi CLT în afaceri păguboase şi îndatorări la bănci. Păi dacă doar împrumuta clubul, infuzia de capital a autorităţilor locale l-ar fi transformat demult în acţionar minoritar. Cât priveşte îndatorarea bugetelor publice, să fim serioşi. Cu ce garanţii din SA-ul care administrează clubul ar fi garantat acele ipotetice credite? Cu maşina de tuns iarbă sechestrată de Finanţe sau cu troşcaleta de văruit terenul? Să nu mai vorbim de asul din mânecă pe care CJT şi CLT îl au în raport cu acţionarul privat din club: stadionul „Dan Păltinişanu” şi baza de antrenament.

Autorităţile locale nu sunt de acuzat că au fost lăsate în ofsaid de Marian Iancu, ci pentru că au fugit de răspundere în toţi aceşti ani. Ca sponsor nu ai acces la datele firmelor care asigură activitatea în fotbalul de primă ligă timişorean, dar ca acţionar avea nu numai accesul la aceste date, ci şi obligaţia să verifice cum stă Iancu cu datoriile, de ce nu le plăteşte şi cum vrea el să-şi ia licenţa în aceste condiţii. E adevărat, experienţa de până acum a autorităţilor arată că componenta publică din asocierea cu un privat este întotdeauna în pierdere. Asta pentru că de cele mai multe ori aşa se doreşte sau, în cel mai onest caz, din lipsă de interes pentru managementul afacerii. Ca apoi participarea statului să se ducă pe apa sâmbetei, de unde o culege privatul aflat în cârdăşie cu decidenţii de la stat. Însă dacă plecăm de la premisa unei afaceri corecte, refuzul autorităţilor de a deveni acţionari în clubul Politehnica constituie primul pas greşit într-o serie de gafe ce-au dus la dezastrul prin care trece clubul acum. E ca şi cum bărbaţii nu s-ar mai căsători niciodată, speriaţi că nevasta aleasă ar putea fi curvă.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

ddt a spus: (august 7th, 2011 at 12:17 )

uluitoare ineptii.

Dan Bînci a spus: (august 7th, 2011 at 13:04 )

Sasule esti beton. De mult nu am citit un aricol adevarat ca si acesta. Te rog mai fa dumneata un articol, si scrie si despre corcire, corcituri, etc. Arad si Timisoara, leaganul fotbalului Romanesc sa fie condus de nimeni. Pe unde mai pui ca autoritatile locale mai si dau saci de bani brunetilor. 7 mil de Euroi, nu prea cred ca ar ajunge doar un sac.

elisabetin a spus: (august 7th, 2011 at 13:50 )

daca un privat ca Iancu lucreaza la limita si dincolo de lege,autoritatile locale nu pot fi actionare intr-o societate care face parte dintr-o liga unde campionatul se joaca pe spagi si prin birouri.
Nu putem participa cu autoritatile locale intr-o astfel de combinatie. Ti-ai pus problema de ce un privat banatean nu o face ? Caci este degeaba…daca nu-i in „cooperativa” arunca cu banii fara folos,ca si Iancu. Dar el este de acolo…din capitala…consider ca stia in ce se baga!

mehala a spus: (august 7th, 2011 at 23:55 )

sasu nu le stie, dar le potriveste

fabric a spus: (august 8th, 2011 at 07:53 )

un banatean nu o face pentru ca este zgarcit. asta e adevarul. il tot injuram pe iancu, dar ai nostri banateni doar se loamenteaza si ne spun cat de coript e fotbalul. daca e sau nu, nu mai conteaza, atata vreme cat tu ai mereu cel mai plin stadion din romania.

mm a spus: (august 8th, 2011 at 12:41 )

Iancule ,am inteles ,vinzi jucatorii ,iti platesti datoriile, foarte bine,dar daca ai fi corect ar trebui sa o lasi pe Poli acolo de unde ai luat-o, din liga 1.Dupa cum stau lucrurile cred ca mai degraba ne vom lupta sa nu retrogradam in liga 3.

mitrea a spus: (august 8th, 2011 at 12:55 )

Mircea Sandu si sleahta lui n-au auzit de BRENDU ? Incredibil de infatuati miticii…Pai numai BRENDU singur trebuia sa le impuna respect total.Sa nu-mi spuna ca n-au auzit si de Orza cel ce vrea sa semene leit cu seful Ciuhandu,dar se composta cu ziaristele ca Basescu beat.Are si Iancu argumentele lui..Din cele 7,5 mil euro se pot scadea biletele neplatite si alte protocoale GASTRICEsi cele bazate pe ORZoaica.In rest toate bune pleaca brunetul Iancu vine Rapidul.Se va innegri si mai tare Timisoara.

pif a spus: (august 8th, 2011 at 22:04 )

clubul are urmatoarele probleme: salariile sint prea mari si prea inegale, nu exista un sef in Timisoara, chivorhian si stanciu sint cel mult loctiitori. Iancu si-a mincat malaiul la FRF + Sandu, probabil e ca nici la anul sa nu se va putea promova. Arbitrajele dirijate de Sandu + Avram vor fi potrivnice, in „B” poti arbitra cum vrei. Valoarea mult trimbitata a junioriilor e incerta, echipa nu joaca nimic la ora actuala dar nu din cauza juniorilor. antrenorul lipseste cu desavirsire dupa plecarea lui Uhrin care avea dreptate, echipa asta nu poate promova dupa un an. bani nu sint nici dupa vinzarile facute. situatia nu arata bine, ne vom lupta pentru evitarea retrogradarii. paguba produsa prin retrogradare e de cam 3-4 mil. €. simplificat se poate spune, atit a costat ca iancu sa-si spuna parerea oricui, despre ori ce, si pe orice ton.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Un club mic, cu o inimă mare! O medalie muncită şi calificare la Balcaniadă

În perioada 20-21 aprilie s-a desfășurat campionatul național de judo, la categoria sub 15 ani și sub 13 ani, la Arad, unde au participat peste 750 de copii. Aşadar, o competiţie puternică, la care au participat cele mai titrare cluburi din ţară. Un club cu performanţe în peisajul acestui sport olimpic din România, Promotrica Timișoara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un club mic, cu o inimă mare! O medalie muncită şi calificare la Balcaniadă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deșeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparține unei foste societăți comerciale din localitatea Beregsău Mare. Polițiștii s-au deplasat la fața locului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amendă în cinci cifre pentru un şofer care a ars deşeuri pe câmp
Conducerea PNL Timiş a stabilit ordinea de pe listele de consilieri locali şi judeţeni pentru alegerile din 9 iunie. De menţionat că PNL va avea liste comune cu PSD, atât la CL Timişora, cîât la la CJ Timiş. Ponderea celor două partide pe liste va fi de 1,5/1 pentru PNL la Consiliul Local şi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL a stabilit ordinea pe listele pentru Consiliul Local Timişoara şi CJ Timiş. Dan Diaconu (CLT) şi Marin Popescu (CJT), pe primele poziţii
Unul din capii mafiei imobiliare de romi din Timişoara, Cristopher Cîrpaci, i-a îndemnat pe coetnicii săi să-l voteze pe Nicolae Robu la alegerile locale. Acelaşi Cîrpaci l-a ameninţat pe primarul Dominic Fritz, „anunţându-l” că nu va mai fi primar. Acţiunea de demolare a unor construcţii ilegale demarată luni de Primăria Timişoara a lăsat răni adânci...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clanurile mafiote ţigăneşti îşi anunţă sprijinul pentru Nicolae Robu la alegeri!
Pregătirile pentru organizarea Forumului Internațional de Afaceri Timișoara,  premieră CCIA Timiș în sistemul cameral românesc și european, se apropie de final.  Din cele 7 țări participante, s-au înregistrat până în prezent pentru întâlnirile B2B peste 90 de companii din străinătate – Serbia (32), Turcia (20), Germania (19, inclusiv membri AHK), Polonia (11),  Italia (10, inclusiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de lideri de afaceri europeni sunt așteptați la Forumul Internațional de Afaceri Timișoara
Consilierii locali vor avea de aprobat tarifele pe care adăpostul public de câini urmează să îl perceapă proprietarilor animalelor pierdute și ajunse în acest adăpost. Pentru fiecare zi de ”cazare” urmează să fie solicitați bani, la fel și pentru operațiuni medicale. În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara stabilește tarifele percepute celor care își recuperează câinii pierduți și ajunși în adăpostul public
Top