Zeci de timișoreni au participat duminică la primele evenimente dedicate descoperirii cartierelor istorice Iosefin și Elisabetin. Acestea fac parte din proiectul „Memoria Cartierului Meu”, coordonat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Primul spectacol a avut loc dimineață, la Teatrul „Merlin”. Elevii de la Colegiul Bănățean au pus în scenă „O zi de piață în Iosefin”, iar istoricul Ioan Hațegan le-a povestit celor prezenți cât de important a fost cartierul în dezvoltarea economiei locale. „A fost și încă este unul dintre cartierele active ale orașului. Datorită căii ferate și canalului Bega a început dezvoltarea zonei. Pe Bega se putea ajunge înainte până la Rotterdam, în Olanda”, a spus Hațegan.
Descoperirea locurilor istorice din Iosefin a fost facilitată și de expoziția de pictură pe sticlă a elevilor de la Colegiul Bănățean, îndrumați de artiștii Fundației Rubin. La finalul spectacolului, scriitorul Bogdan Munteanu, din partea Asociației Ariergarda, a lecturat un text inspirat de legendele Iosefinului.
Al doilea spectacol dedicat cartierelor a avut loc în cursul după-amiezii în Parcul Carmen Sylva din zona Elisabetin. De data aceasta, sceneta elevilor de la Liceul „Grigore Moisil” a spus povestea celui mai mare florar din Timișoara, Wilhelm Mühle, apreciat de împăratul Austriei Francisc Iosif I și de împărăteasa Sisi. „Wilhelm Mühle avea hectare de flori, care se întindeau în cartierul Elisabetin. Din fostele sale grădini, astăzi mai există în locația inițială doar Vila Mühle. Wilhelm Mühle şi Wenceslas Franz Niemitz au amenajat pentru prima dată zona Parcului Rozelor, unde era o expoziție de flori ornamentale”, a povestit istoricul Ioan Hațegan.
Proiectul „Memoria Cartierului Meu” continuă cu prezentarea cartierului Freidorf, sâmbătă, 3 noiembrie, în parcul Petöfi Sándor, de la ora 10.
Comentarii prin facebook