Noroiul rezultat la stația de epurare din Timișoara va fi uscat și depozitat într-un deponeu ecologic. Aquatim a semnat miercuri contractul cu firma care se va ocupa de uscarea nămolului.
„Realizarea unei trepte de deshidratare avansată a nămolului la Staţia de epurare Timişoara” face parte din Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”. Preţul contractului depășește 22 de milioane de lei, fără TVA. Contractul a fost atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, asocierii de firme MBS Group SRL – Arcadia Engineering SRL.
În prezent, nămolul rezultat din epurarea apelor uzate din Timişoara este deshidratat până la umiditatea de 80%. Pentru evacuarea acestuia la depozitele ecologice, noile prevederi legislative impun o umiditate maximă de 65%. „Datorită costurilor de exploatare reduse a fost aleasă varianta deshidratării solare. Aceasta presupune utilizarea energiei solare timp de șapte sau opt luni pe an. Sistemul de deshidratare solară va avea ca efect reducerea umidităţii nămolului produs la staţia de epurare de la 80% la 65%, putându-se ajunge în perioada caldă a anului până la o umiditate de 40%”, a declarat Ilie Vlaicu, managerul Aquatim.
Proiectul cuprinde şi investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie şi de tratare a apei potabile precum şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate în Timişoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin.
Comentarii prin facebook