Au tâlhărit, au făcut trafic de influență, au luat mită sau au consumat și distribuit droguri. Pentru faptele lor au ajuns la pușcărie, dar la ieșire vor fi cetățeni model.
Mai mulți deținuți de la Penitenciarul din Timișoara au vorbit despre ce își doresc să facă după ispășirea pedepsei. Pentru mulți dintre ei, anii după gratii au fost ani de instruire, astfel că acum sunt absolvenți de cursuri de agricultură, tâmplărie, informatică, zidărie etc. Cu alte cuvinte, au învățat meserii și sunt gata să le pună în practică.
La Timișoara a fost organizat un seminar menit să încurajeze dialogul între membri ai acestui grup vulnerabil (deţinuţi și foști deţinuţi), reprezentanţi ai penitenciarelor și autorităţi publice, dar și de a facilita schimbul de informaţii între organizaţiile implicate în implementarea proiectului și părţile interesate, în vederea identificării celor mai bune soluţii de reintegrare în societate a foștilor deţinuţi.
Potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, între 60% şi 80% din deținuții eliberați revin după gratii mai devreme sau mai târziu. Cazierul juridic afectează credibilitatea foştilor deţinuţi în faţa angajatorilor, aceştia fiind excluşi de pe piaţa locurilor de muncă.
Din 2011, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Universitatea de Vest Timişoara, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi, implementeaza proiectul „Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”. Scopul acestuia este creșterea şanselor de reintegrare socio- profesională a foştilor deţinuţi, prin iniţierea şi calificarea acestora în meserii ecologice, în domenii precum agricultură şi construcţii.
Comentarii prin facebook