La Timișoara este celebrată, sâmbătă, Ziua Internaţională a Studenţilor. Data de 17 noiembrie are o conotație deosebită încă din anul 1939. În plus, în 1989, a marcat începerea „Revoluției de catifea” în Cehoslovacia.
În 1939 ocupanţii nazişti din Cehoslovacia au suprimat, la Praga, o demonstraţie a studenţilor de la Facultatea de Medicină, ce comemora crearea unei Republici Cehoslovace independente. Mai mulți studenți au murit și peste 1.200 au fost trimişi în lagăre de concentrare.
Pe 17 noiembrie 1989, slovacii au cerut ieşirea din comunism, prin demonstraţii studenteşti, urmând ca în ziua urmatoare să facă acelaşi lucru şi cehii. Manifestaţia de la Praga, la care au luat parte peste 15.000 de studenţi, s-a soldat cu 600 de răniţi. 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestaţiilor anticomuniste ale studenţilor din Praga, care au marcat începutul „Revoluţiei de catifea”. Revolta studenţilor politehnişti din Atena împotriva juntei militare greceşti din 1973 a ajuns la un punct culminant tot în 17 noiembrie.
După 70 de ani, organizatorii evenimentului de la Timișoara, cei de la Casa Studenților, vor să reînvie spiritul purtat de studenţii de atunci și să acorde împortanţa cuvenită zilei de 17 noiembrie.
La ora 12 va fi vernisată expoziţia „Studenţii în Revoluţia din ’89”, în holul de expoziţie al Casei de Cultură a Studenţilor Timişoara. La ora 18, în fața căminului 12, pe Aleea Studenților vor fi lansate lampioane. Un ceas mai târziu, începe, în sala Teatrului Thespis, piesa de teatru „Aşteptându-l pe spectator”. Participarea la evenimente este liberă.
Comentarii prin facebook