Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP a lansat publicaţia „Cimitirul ca element în evoluţia peisajului cultural. Studiu de caz: cimitirele rurale din Banat”. Expoziția fotografică asociată acesteia este deschisă la sala Centrului de Artă şi Arhitectură, în Bastionul Theresia.
Studiul prezintă rezultatele finale ale proiectului, lucrarea redactată și o expoziţie fotografică care ilustrează fragmente din peisajul analizat. Studiul şi-a propus să promoveze cimitirele ca element de patrimoniu cultural, în care se pot regăsi elementele de cultură care s-au succedat în timp, dar şi promovarea acestora ca sursa de regăsire a rădăcinilor familiale şi etnice, de „martor” al evoluţiei relaţiilor interetnice.
„Proiectul are în vedere diversitatea etnică a localităţilor din Banatul românesc, rezultatul concretizându-se prin analizarea din punct de vedere architectural, de peisaj şi cultural a peste 100 de cimitire ale diferitelor etnii prezente în satele acestui spaţiu cultural şi publicarea concluziilor în paginile unei lucrări cu acelaşi nume”, spune arh. peis. Alexandru Ciobotă, coordonatorul cercetării.
Comentarii prin facebook