Femeile gravide care nu se prezintă la controalele periodice din timpul sarcinii ar putea rămâne fără asigurare medicală. Inițiativa aparține Organizației „Salvații Copiii” și a apărut ca urmare a creșterii numărului de nașteri premature.
Frecvenţa naşterilor premature în România este de aproximativ 9%, în vreme ce media europeană este de 6,2%. În contextul în care rata naşterilor premature este în creştere la nivel naţional, Organizaţia „Salvaţi Copiii” lucrează la un proiect prin care gravidele ar putea fi obligate să se prezinte la controale periodice.
„Aș saluta o astfel de idee în care noi ca și asigurați ne pierdem acest drept în momentul în care nu facem controalele obligatorii ”, spune Ioana Vârtosu, medic de familie. În 2012, în Timiș, rata naşterilor premature a crescut cu 5% faţă de anii trecuţi. Una dintre pricipalele cauze este neglijenţa viitoarelor mame, care nu se prezintă la doctor.
„Un procent extrem de mic de femei gravide se adresează medicului specialist, adică obstetricianul. Dacă acum trei ani rata de prematuritate în Timiș era cam 9% , anul trecut și anul acesta, am ajuns aproape la 15%”, explică Mihaela Tunescu, medic primar neontolog .
60% din mamele care nasc prematur la maternitatea „Dr. Dumitru Popescu” nu au făcut nici măcar o ecografie în timpul sarcinii. Spitalul 15 incubatoare, care însă nu sunt suficiente având în vedere numărul tot mai mare de nou-născuţi veniţi pe lume mult prea repede.
Comentarii prin facebook