Apocalipsa fotbalului timisorean: coada la Steaua-Mobil

Când primarul Nicolae Robu a anunțat că vrea să ctitorească stadion nou de 45.000 de locuri m-am bucurat ca un copil în așteptarea iepurașului. Am știut imediat că pe Bega vor veni în următorii ani formații ca U2, Rolling Stones sau interpreți îndrăgiți precum Fernando de la Caransebeș ori Leo de la Strehaia.

Nu-ți poți explica altfel apetitul domnului primar pentru chestiile mari, foarte mari, fie că e vorba de stadion sau sală polivalentă. La un banal calcul te întrebi legitim: dacă nu vine Malcolm Young să umple noua sa vechea arenă, atunci cine, cum, când și de ce? Cum naiba vom mai umple altfel decât prin spectacole un stadion de 33.000 de locuri, cât are „Dan Păltinișanu”, ca să nu ne gândim atât de departe, la cele 45.000 de scaune noi-nouțe de pe noua arenă municipală promisă de primarul Robu?

Cu răbdare, pe „Dan Păltinișanu” poți număra, timp de 90 de minute, câți suporteri ne adunăm pe marele oval violet. Sau stând pe un dâmb ca suricatele, poți vedea câți kilometri are coloana formată din 73 de mașini, două autobuze și 168 de biciclete în deplasările din campionatul județean. Dar oricât ne-am dori ca un kilogram de plumb să fie mai greu decât un kilogram de pene, matematica ne arată azi că adunând 1.000 de spectatori în liga a doua și tot cam atâția în a cincea divizie fenomenul alb-violet (alb-negru de conjunctură) e mult sub ce ne dezvăluia statistica în anii trecuți, cu medii de 10-14.000 de spectatori acasă într-un sezon de liga I, înaintea lui Steaua, Dinamo, Craiova sau Rapid.

Deși unii caută să explice acest recul de interes în termeni mai complicați, de organizare, moralitate, nume, culori și alte detalii juridice ori politice, adevărul este unul simplu, valabil și la Timișoara, și la Vaslui, și la Cluj sau Ploiești. A arătat-o și baschetul. Ești în competiția la vârf, exiști și vinzi toate biletele în Final Four. Chiar și într-un sport pentru gentlemani, cum este rugby-ul, statutul de campioană îți aduce un alt fior mediatic ori microbistic oriunde ai juca, fie că e vorba e Ronaț, fie că joci pe CFR.

Și fotbalul va aduce spectatori atunci când se va juca în prima ligă. La început din curiozitate, pentru ca mai apoi numărul de spectatori să se stabilizeze în funcție de cât oferi tu ca echipă. Dacă austeritatea bugetului public ne va duce în fiecare an în lupta pentru salvarea de la retrogradare, atunci nu vom întâlni pe stadionul municipal mai mult de 3.000 de spectatori, chiar dacă arena va avea 45.000, 63.000 sau 89.000 de locuri.

Dacă în urma unor parteneriate cu firme private (de nebănuit la această oră) vor fi atrase fonduri pentru consolidarea bugetului, dacă eficiența managementului și marketingului la club va depăși suficiența de acum a directorilor Staicu, Bungău și Rosenblum, comunicarea politico-lemnoasă a acestora, atunci putem spera la o altă miză competițională în liga I, cu efecte în gradul de ocupare al stadionului.

Probabil că Timișoara nu va mai atrage prin spectacolul din peluza stadionului „Dan Păltinișanu”. Actorii celor mai frumoase scene din istoria druckeriei timișorene au plecat spre alt proiect din motive deja comentate. Construirea unei galerii noi durează și e greu de prevăzut dacă vom mai fi ce-am fost și mai mult decât atât, vorba domnilor Petru Rareș și Nicolae Robu. Acesta din urmă are șansa să reaprindă interesul pentru fotbal doar țintind performanță, lucru aproape imposibil de făcut fără atragerea unor surse private de finanțare. Cu sula contribuabilului în coaste pentru banul public cheltuit, primarul va fi tentat să stabilizeze echipa într-o zonă moartă competițional, cam ca Brașovul sau Mediașul azi. Cu cheltuieli mici și eventual proaste, dar și fără farmecul dat de miza luptei la vârf, cum ne-am obișnuit în ultimii ani ai deceniului trecut.

False teorii vor să arate acum că lumea nu mai vine la stadion din lipsă de identitate, că nu ne mai tragem de la Râm, Pitești, nici măcar din Bragadiru, ci din „odiosul” Recaș. Poate că fosta Peluză Sud nu se regăsește în proiectul ACS, dar asta nu explică de ce anul trecut, cu Poli aceea „originală” a lui Marian Iancu, considerată veritabilă chiar de către fani, galeria abia aduna 100-200 persoane la meciurile de acasă, exceptând derbiul cu UTA. Evident, explicația e alta și o găsim în prăpastia dintre participarea în Champions League, lupta ani la rând cu șanse la titlu și, apoi, lipsa de orizont și finanțare din ultimul an cu Marian Iancu proprietar de echipă.

O altă rețetă pentru aducerea spectatorilor pe stadion este repatrierea unor timișoreni cu nume pe banca tehnică sau în terenul de joc. Cu un Cosmin Contra pe bancă, cu un Mircea Axente, Cristi Scutaru, Alex Popovici, Florin Ilie și alții în prima garnitură alb-violetă, alături de alte bonusuri de imagine, Nicolae Robu ar îndeplini o altă condiție necesară, nu și suficientă, pentru popularea arenei „Dan Păltinișanu”.

Însă cea mai sigură cale spre aducerea lumii la stadion este însuși stadionul nou. Știu, e o idee science-fiction atâta vreme cât administrația va amâna alte lucrări importante tocmai din lipsa banilor. Un stadion nou s-ar umple și pentru un concurs de ogari ori pentru crosul poștașilor și ar reprezenta o bună sursă de venit pentru proprietar li fotbalul timișorean. Alături de un obiectiv curajos al lui Poli în prima ligă, un stadion nou va scoate din amorțire spectatorul de fotbal și va fi o garanție că în fața „Dan Păltinișanu” nu se va face coadă la Steaua-Mobil. „Dați numai un tricou cu Chiricheș, să ajungă la toată lumea!”, ar fi numai o frântură din coloana sonoră a apocalipsei fotbalui timișorean, alături de alte zgomote specifice transhumanței. Să batem în lemn, domnule primar și stimabili din Druckeria.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

20 comentarii pentru acest articol

drukeria-membridepartid a spus: (aprilie 23rd, 2013 at 16:14 )

nu conteaza ca la timisoara se va ajunge sa se faca coada la steaua mobil (asta chiar ar fi apocalipsa), nu conteaza ca rade o tara intreaga vazand numele de poli timisoara carat cu roaba la urseni!
IMPORTANT este OBIECTIVUL POLITIC al acelui druker politician care spunea la televizor: „Licenta si echipa nu ar trebui salvate!”
Normal ca baietii care fac coada la ‘steaua mobil’ spun: ”uite ce frumos este la timisoara suporterii merg pe coclauri in liga 5 a!” normal ca le convine o timisoara in liga 5 a…. cand eram in liga 1 ne spuneau bragadiru, aek, etc..
Eu prefer sa mi se spuna bragadiru sau recas sau cum or vrea ei… dar sa-i calc pe cap pe spurcati lu’ valentin ceausescu!
Sper ca anul viitor Poli sa promoveze in prima liga, sa nu mai aiba motiv drukerii-politicieni (cu acte in regula) sa mai bea bere „corona” ostentativ!

vizionarul a spus: (aprilie 23rd, 2013 at 16:56 )

in principiu, cam asa sta treba, numai ca Timisoara difera! In primul rand, fata de Medias si Brasov noi avem o cu totul alta putere la „A PRODUCE”, caci juniorii nostri sunt cu mult peste ce au ei impreuna, DAR, nu avem conducere(daca mai statea Iancu un pic….0, insa si asa poate un Alexa, sau un Ovidiu Petre, care acum e timisorean! avem in scjchimb antrenori si mai vin: Alexa si altii, pe langa Sunda,Contra,Artimon,Pelici,Paleacu, etc Cat priveste „privatii=sponsorii’, astia nu vin in liga a 2-a. Deci situatie e mai complicata, numai ca a fost si UN MARE NOROC: datorita lui Robu , in primul rand POLI EXISTA, deci se poate cladi pe ceva, caci cu judeteana si cu in 4 ani in prima liga, eram tot asa ca si Craiova!

Costiela Craciunescu a spus: (aprilie 23rd, 2013 at 17:52 )

dOMnU rObu A SalVa-T fOLbALu sI pE fIUL mEu ceL RetaRdAT aNGaJan-DU-L c-A PosTAc. trAiAscA

DOAR PE DAN PALTINISANU a spus: (aprilie 23rd, 2013 at 18:21 )

SPER SA NU PRIND DIN TOAMNA NICI UN MEMBRU DIN HERTZOGHERIA IN PELUZA ..SUNT NOMINALIZATI POZATI SI INSEMNATI….

@drukeria-membridepartid a spus: (aprilie 23rd, 2013 at 19:02 )

ai mare dreptate si ca si tine sunt multi, vei vedea!

DOAR PE DAN PALTINISANU a spus: (aprilie 23rd, 2013 at 20:10 )

…..A AJUNS PERTOLUL SA AIBA CEA MAI FRUMOASA GALERIE ..SI ACUM PE BUNA DREPTATE..COREGRAFII 3D CANTECE DE TOP BINE INTERPRETATE…..MOBILIZARE IN MASA, ORGANIZARE DESAVARSITA….BRAVO LOR….PE CAND AI NOSTRII PURI SUPORTERI BAT COCLAURILE SI SE URCA IN CORCODUS SA FLUTURE STEAGU……VAI MAMA NOASTRA PANA LA CE NIVEL AM COBORAT IN EPOCA PRIMITIVA…..SI LIDERII LOR SERVESC BERE CORONA ……

eu a spus: (aprilie 23rd, 2013 at 23:22 )

foarte bine ca exista ACS – avem inca echipe de juniori, putem avea viitor
foarte bine ca exista ASU – avem inca nucleul celei mai frumoase galerii din tara
pacat ca nu avem in conducere politicieni cu minte

Hilar a spus: (aprilie 24th, 2013 at 00:22 )

si de ce nu faceti voi galerie…Salule, membrii-de-partid, „Doar pe…” si ‘spirit of fass”…cine sau ce va tine sa umpleti DP? druckeria? …peluza sud? …

Hilar a spus: (aprilie 24th, 2013 at 06:29 )

cu alte cuvinte „da-ne Robule echipa de Ch League si stadion ultramodern sa -mi misc si eu partea dorsala pana la meci…” :)))
Asta-i esenta, nu ? De asta fata de baietii aia cu berea in mana care canta pe la sate veti ramane tot timpul – asa cum spuneai – niste suricate…
Cat despre compromisurile cu Pitesti,AEK….le faci, le faci da’ te mai si saturi de ele…asta daca ai un pic de sira spinarii.

drukeria-membridepartid a spus: (aprilie 24th, 2013 at 09:35 )

@hilar
de ce membrul de partid al drukeriei(herzog) a cerut la televizor desfinntarea echipei care ne-a adus atat de multe bucurii?! de ce? nu cumva din motive politice?
pai undruker adevarat nu cere desfinatrea propriei echipe echipei pt care a cantat NICIODATA!.. indiferent de cate datorii ar avea! nu cere desfintare ei NICIODATA!
de ce ‘achizitiile’ lui asu sunt prezentate in birtu politicianului-druker-herzog?
de intalnirile celor de la drukeria se desfasoara tot in birturile aceluiasi politician-druker?

drukeria-membridepartid a spus: (aprilie 24th, 2013 at 09:37 )

si intrebarile fara raspuns pot continua……

radu a spus: (aprilie 24th, 2013 at 10:28 )

Pentru „eu”:
Nu exista politicieni cu minte! Exista doar politicieni hoti si excroci!

drucker a spus: (aprilie 24th, 2013 at 11:12 )

bah da’ cine-i herzog sau hertzog asta , ca ne-ati inebunit cu el..
Ok , din ce ziceti are un birt in care se tin conferintele ASU …probabil pt ca birtul lui Robu era -este ocupat cu nuntile ( Ov Petre si Dina au spus „Da” in fatza ofiterului starii civile – si cheful inca continua, tot timisoreanu’ a contribuit la „cinstili” )
ziceti ca un drucker a sustinut ca echipa trebuia desfiintata …aveti dovezi? Un link, un youtube ceva?Din ce-mi aduc aminte ,Druckeria a fost cea care a adunat oamenii politici locali la masa cu iancu pt iesirea din impas.

drucker a spus: (aprilie 24th, 2013 at 11:22 )

na’ ca am gasit pe net …asta-i omu’?la asta va referiti?

http://www.opiniatimisoarei.ro/fortaviola/bogdan-herzog-lider-drukeria-noi-vom-sustine-echipa-care-va-reprezenta-in-continuare-timisoara/07/03/2012

„Rolul nostru a fost doar sa intermediem acest dialog. S-a vorbit de aceasta asociere din noiembrie si acum suntem la inceputul lui martie. Mai sunt doar cateva saptamani pana la momentul licentierii. Suntem pe ultima suta de metri.”

pai aici zice total altceva, nici vorba de desfiintare …deci,ce tarif pe zvon mincinos luati?

DOAR PE DAN PALTINISANU a spus: (aprilie 24th, 2013 at 12:01 )

…CE NU PRICEPETI CU ACEST…… HERZOG BONCEA ORZA….PAC PARTE DIN ORGANIZATIA POLITICA UNIUNEA PT TIMISOARA …CARE SPRIJINA PRINTRE ALTELE ..PE CIOCHISTI SATANISTI TATUATI DE LA NOUA DREAPTA , CARE SUNT MARI IUBITORI DE PAMANT BASARABEAN….(DAR NICI EI NU STIU DE CE…)ASA SUNT ORDINELE,…:)))) DOAMNE FERESTE SA SE INTAMPLE ASA CEVA CA O SE NE INVADEZE MOLDOVENI SI O SA LE IA LOCURILE DE MUNCA ALE TINERETULUI ASTA DEBUSOLAT…..IN FINE EI NU REALIZEAZA CONSECINTELE …… DAR PT UN PET DE BERE AFISEAZA LOZINCI SI FAC MITINGURI……SA REVENIM LA BAUTORII DE CORONA …..DACA CAUTATI PE GOOGLE HERZOG ASTA TOT TIMPUL A FOST (POLITIC) IMPOTRIVA INTERESULUI ORASULUI SI A SABOTAT CAT A PUTUL PE ADVERSARII POLITICI…….

ddt a spus: (aprilie 25th, 2013 at 19:42 )

da, exact asta e structura spectatorilor, dar si in alta parte. la Bayern nu gasesti bilete la nici un meci jucat la München. dar asta si anul trecul cind jucau mai prost ca acum. nici daca vrei unul pe anul viitor, egal cu ce echipa, nu-l capeti. se ofera un spectacol a unei echipe foarte bune pe un stadion supermodern si publicul onoreaza asta si plateste bilitele care nu sint ieftine, sub 50 € nu prea e nimic. si in toata Bundesliga e asemanator. nu altfel e la Timisoara. deaceea proiectul ASU ar fi durat prea mult, cu acelasi scop, umplerea stadionului si declansarea unei emulatii fotbalistice ce are sa vina in conditiile descrise in articol. deocamdata e Liga 2 si va trebui promovat in ciuda antrenorului in Liga 1. si restul articolului e perfect adevarat. cind citesc astfel de articole ma mir ca Cosmin Contra nu a fost ofertat sa antreneze Poli Timisoara. un brand al orasului a trebuie sa antreneze petrolul ploiesti. asta nimeni nu poate sa inteleaga, ca Marian Iancu, un patron fara minte si pricepere l-a demis e greu de inteles, dar ca orasul nu l-a ofertat asta e o gresala grava si de urmarit in media.

andripopa a spus: (aprilie 26th, 2013 at 09:57 )

lasa ca nu de drucheri ducem noi lipsa ,decat asa drucheri care cantau in gura mare ca asta e echipa noastra si ne pi…am pe capitala voastra mai bine nu . Noua ne lipseste un cap limpede care sa faca o echipa din jucatori banateni cu drag de locurile unde sau nascut si modesti care au invatat fotbalul acasa cu ajutorul organelor locale nu numai a parintilor care vad in copilul lor o mare investitie bun pentru export . Sa stie ca acum nu mai poti face echipa studentesca chiar daca avem unul dintre cele mai bune centre universitare pt. ca scoala se face pe bani si care-i au nu-si mai rup piciorele de geaba . Si daca promovam acum, ce facem o sa punem presiune pe Primarie sa aduca jucatori ,tot pe banii nostri sau cum? D-le primar scapate de consilierii acestia de specialitate in fotbal ca-i platesti de geaba.

drucker a spus: (aprilie 26th, 2013 at 13:44 )

…”ca scoala se face pe bani si care-i au nu-si mai rup piciorele de geaba”

In primul rand nu cred ca avem suficienta scoala domnilor…mai pune-ti mana pe un abecedar, pe o carte de gramatica … sa nu „trece-ti” prin viata „de geaba”

drucker a spus: (aprilie 26th, 2013 at 13:45 )

…”pune-ti”…

cucu a spus: (aprilie 26th, 2013 at 17:25 )

„Am vrut ca protestul meu sa ajunga la FIFA”

„Bogdan Herzog, suporterul timisorean care a intrat in teren la meciul Insulele Feroe-Romania, de la Torshavn, a premeditat momentul la protestul fanilor alb-violeti, care s-au adunat in Piata Victoriei. Acesta a decis sa strabata peste 3.000 de kilometri, pentru a protesta impotriva deciziei Federatiei Romane de Fotbal de a aplica decizia TAS pentru depunctarea clubului Poli Timisoara. ”

Asta e Bogdan Herzog? Hm… Ce chestie. Ma intreb, draga membrule de partid, daca tu ai fi facut un astfel de gest…
Bogdan Herzon nu cred ca a zis vreodata ca nu vrea licenta ci a zis ca nu vrea sa primim un loc de Liga I „din mila lui Mircea Sandu”. Membrule de partid, salvarea echipei lui Iancu presupunea plata din bani publici a datoriei PREMEDITATE a lui Iancu de 12 milioane euro. Fa te rog un chestionar si intreaba timisorenii sa vezi cati ar fi de acord cu asa ceva. Dar tu esti doar un postac… deci imi bat capul degeaba.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Cosmin Tabără a verificat pe teren cum se reface Casa Mühle

Viceprimarul Cosmin Tabără a făcut vineri o vizită neașteptată la Casa Mühle. Clădirea pentru care timișorenii au protestat se reface, așa cum era inițial, iar dorința autorităților este ca lucrările să se realizeze așa cum s-a impus prin autorizația de construire. Cosmin Tabără afirmă că vizita la Casa Mühle a fost neanunţată, iar ceea ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără a verificat pe teren cum se reface Casa Mühle
Iulius Town
Iulius Town

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest

În perioada 3 – 5 iunie 2022, Timișoara devine pentru trei zile capitala internațională a sportului! Inițiată și organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș la Centrul Regional de Afaceri, SportFest este prima ediție din vestul țării a unei manifestări dedicată sportului și vieții sănătoase. SportFest este un eveniment internațional care reunește producători...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest

În perioada 3 – 5 iunie 2022, Timișoara devine pentru trei zile capitala internațională a sportului! Inițiată și organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș la Centrul Regional de Afaceri, SportFest este prima ediție din vestul țării a unei manifestări dedicată sportului și vieții sănătoase. SportFest este un eveniment internațional care reunește producători...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proaspăt ales vicepreședinte al PNL la Consiliul Național de vineri, senatorul Virgil Guran le-a explicat colegilor din partid cum “rezolva” problema primarilor care veneau să-i ceară sprijin pentru investiţii: dădea drumul la băutură şi la lăutari. Ales astăzi vicepreşedinte în echipa Nicolae Ciucă, Virgil Guran, un fost apropiat al lui Ludovic Orban, le-a vorbit colegilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum se “rezolvă” în PNL proiectele comunităţilor locale: “Dădeam drumul la lăutari, la băutură și îi linișteam”/Video
Colegiul Național C.D. Loga va avea un nou acoperiș. Corpul care include sala festivă a liceului a fost realizat în 1949 și face parte din ansamblul de clădiri monumente istorice de interes local. De curând, primarul Dominic Fritz a semnat contractul pentru reabilitarea acoperișului Sălii festive a Colegiului. Este o investiție în valoare de peste...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara dă jumătate de milion de lei pentru înlocuirea acoperișului și izolarea Liceului Loga
Senatorul USR Raoul Trifan, a făcut o comparaţie între activitatea a doi deputaţi de Timiş în fruntea Ministerului Transporturilor, respectiv Cătălin Drulă şi Sorin Grindeanu. Şi i-a rezultat un mare plus la Drulă contra unui mare minus la Grindeanu.  “Eficiență și modernizare versus blocaje și bani pierduți”, este concluzia lui Raoul Trifan la o comparaţie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan, comparaţie între Drulă şi Grindeanu: “Eficiență și modernizare versus blocaje și bani pierduți”
Dacă ieri, Piaţa din zona Lipovei a fost cercetată amănunţit, astăzi vorbim de o piaţă din zona Căii Aradului. Polițiștii locali au continuat și astăzi acțiunile fulger cu efective mărite, demarate în piețele agro-alimentare din oraș, desfășurate pe toate liniile. Asfel, aceștia au descins în Piața Verde, unde au luat măsuri în cazul persoanelor fizice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Acțiunile fulger ale polițiștilor locali în piețele agro-alimentare continuă. Astăzi, Piața Verde
Prim-vicepreședinte PNL, Rareș Bogdan, a declarat vineri la Consiliul Național al PNL că, potrivit sondajelor și proiecțiilor, PNL ar putea câștiga la alegerile din 2024 obţinând până la 36% din voturi. Rareş Bogdan, cel care în urmă cu doi ani desfiinţa pensiile speciale într-o singură lună, a venit cu o nouă declaraţie controversată la Consiliul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rareş Bogdan  ştie: PNL va câştiga viitoarele alegeri cu un scor de 33-36%!
Întrunit la Braşov, Consiliul Naţional al PNL a ales, astăzi, noi membri în forul de conducere, Secretar general a fost ales ministrul de Interne, Lucian Bode, care a plecat dintr-o funcţie de prim-vicepreşedinte pentru a ocupa acest post. Pe poziţia vacantată de Bode a fost ales europarlamentarul Dan Motreanu. Liderii PNL și-au completat echipa de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL şi-a completat echipa de conducere: Lucian Bode – secretar geneal; Dan Motreanu – prim-vicepreşedinte
Efective mărite de polițiști locali, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș, au desfășurat, în cursul zilei de joi, o amplă acțiune inițiată de Poliția Locală, care a avut drept scop prevenirea abandonului de deșeuri, ocuparea abuzivă a domeniului public, neîntreținerea curățeniei în fața imobilelor și identificarea persoanelor care nu dețin contracte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Razie fulger în zona Gării de Sud. Multă mizerie, dar şi amenzi „cadou”
Top