Numaratoarea inversa a inceput: cateva zile pana la prima eutanasie canina

Eutanasierea câinilor fără stăpân poate începe chiar de la mijlocul acestei săptămâni. Primăria Timișoara nu se grăbește însă să dea startul acestei operațiuni care a stârnit deja o mulțime de controverse, dar cabinetul medical al societății de ecarisaj este pregătit. În plus, spre deosebire de alte orașe, medicii veterinari nu se declară vehement împotrivă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În unele oraşe, medicii veterinari au anunţat că nu vor să ia parte la eutanasierea câinilor fără stăpân. Această problemă nu se pune însă, în acest moment, şi la Timişoara. „De animalele fără stăpân se ocupă primăria, care are un contract pe această parte cu firma Danyflor. Firma are, la rândul ei, un contract cu un cabinet veterinar. Eutanasia la animalele fără stăpân se face numai la acel cabinet, nu implică şi alţi medici veterinari. Probabil săptămâna viitoare când ne putem întâlni o să vedem cu ce putem să-i ajutăm. Dacă restul colegilor din oraş sau din altă parte sunt sau nu de acord cu eutanasia are mai puțină importanţă”, ne-a declarat Gavril Petrilă, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Timiş.

Medicii veterinari s-au întâlnit deja, pentru o discuție preliminară, cu reprezentanții PMT. „Întâlnirea a avut loc săptămâna trecută, dar nu numai pentru partea de eutanasiere. Vom calcula cele 14 zile de la apariția normelor în Monitorul Oficial, trebuie să respectăm legislaţia. Nu avem voie să supunem cetăţenii la traume fizice şi psihice. Nu ne ascundem, chiar trebuie să aplicăm legea. Noi am vrea să fie adoptați toți câinii, dar dacă nu, legea ne obligă să recurgem la această procedură”, afirmă Adrian Bere-Semeredi, şeful Direcţiei de Mediu a PMT. „Din 15 este termenul legal de începere. Nu răspund eu de această operaţiune, după lege se ocupă Primăria Timişoara, ei vin cu deciziile. Cabinetul care se va ocupa este cabinetul nostru, al Danyflorului”, ne-a spus Ionel Puşcaş, managerul societății de ecarisaj.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

ino the perfect spirit a spus: (ianuarie 13th, 2014 at 17:56 )

MAI AMÎNAȚI ȘI VOI PESTE CEVA TIMP ORICUM ESTE O CRIMĂ CE SE FACE! RUȘINE PENTRU ROMÂNIA ȘI MODUL DE A SORTA LUCRURILE!!!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!!!!

Gigi Becali a spus: (ianuarie 13th, 2014 at 21:48 )

Sa speram ca se incepe cat mai curand curatenia maidanezilor. Si sa speram ca nu vor mai fi victime muscate de caini. Si nu, nu este o crima sa ne scapam de caini. Este o crima sa fim muscati de caini. With the same spirit of truth and life that we all should enjoy and not fear!

Arbeit Macht Frei a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 09:21 )

Parca Robu promisese ca se vor lua ceva masuri impotriva ciorrilor?! In continuare aproximativ 5 milioane de exemplare de corvus boratus umbla libere prin rromania, de 69 de ani nu se face nimic, dar incepem sa omoram cainii???

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:16 )

Art. 11. – (1) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia ca, în termen de cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, să facă o evaluare a numărului de câini fără stăpân aflaţi pe raza unităţii administrativ teritoriale unde funcţionează şi să întocmească un plan de acţiune pentru gestionarea acestora. (2) Planul de acţiune prevăzut la alin (1) trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente: a) prezentarea teritoriului, respectiv suprafaţă şi număr de locuitori; b) evaluarea numărului de câini fără stăpan sterilizaţi şi nesterilizaţi de pe raza teritoriului; c) prezentarea resurselor materiale necesare, respectiv numărul mijloacelor de transport şi capacitatea acestora, capacitatea de cazare totală, capacitatea de cazare alocată pentru câinii adoptaţi la distanţă; d) prezentarea resurselor de personal necesare, respectiv personal pentru transport, personal pentru capturare, personal pentru îngrijire; e) prezentarea acţiunilor care vor fi întreprinse; f) planificarea acţiunilor, respectiv graficul anual al acţiunilor, defalcat pe luni; g) hărţi detaliate ale teritoriului cu distribuţia populaţiei de câini fără stapân; h) termene precise pentru aplicarea măsurilor; i) termene pentru reevaluarea numărului de câini fără stăpân de pe raza teritoriului care trebuie efectuată semestrial. (art.11 se sanctioneaza cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei)

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:17 )

Art. 10. – Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, precum şi operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân sunt obligaţi să captureze câinii în următoarea ordine:
a) câinii care circulă liber, fără însoţitor, din preajma şcolilor, grădiniţelor, locurilor de joacă pentru copii, parcurilor, pieţelor publice;
b) câinii care circulă liber, fără însoţitor, în alte locuri publice decât cele prevăzute la lit. a);
c) câinii care circulă liber, fără însoţitor, în zonele periferice ale localităţilor

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:18 )

(2) Mijloacele de transport destinate câinilor fără stăpân trebuie sa fie vizibil marcate cu denumirea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, cu numărul de telefon, cu indicativul mijlocului de transport, dotate cu cuşti individuale fixate corespunzător pentru a preveni deplasarea lor în timpul călătoriei şi ventilate corespunzător.
(3) Persoanele care capturează câini fără stăpân sunt obligate să respecte normele specifice de protecţie a muncii şi să fie instruite corespunzător.
(4) Imobilizarea câinilor fără stăpân, prin administrarea de la distanţă a unor substanţe stupefiante şi psihotrope, cu ajutorul armelor utilitare sau sarbacanelor, trebuie efectuată sub stricta supraveghere a medicului veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii .
(5) Este interzisă mutarea câinilor fără stăpân din zona în care se află, în altă zonă.
(6) Utilizarea substanţelor stupefiante şi psihotrope la imobilizarea câinilor fără stăpân va fi efectuată numai cu respectarea prevederilor legale în vigoare în materie.

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:19 )

Art. 13. – (1) La capturarea, manipularea, încărcarea câinilor fără stăpân în autovehicule şi transportul acestora se interzic următoarele:
a) lovirea, rănirea, mutilarea în orice mod a câinilor;
b) manipularea acestora într-un mod care le provoacă dureri sau suferinţe inutile;
c) împuşcarea cu arma cu tranchilizant sau cu sarbacana a câinilor aflaţi în curţi sau imobilizaţi în lanţ;
d) capturarea câinilor care nu sunt foarte agresivi, nu sunt suspecţi de a fi turbaţi sau nu sunt situaţi în spaţii inaccesibile, prin administrare de la distanţă a medicamentelor stupefiante şi psihotrope;
e) transportarea câinilor fara custi individuale de transport; f) transportarea câinilor în mijloace de transport neventilate corespunzător;

(2) La adăpostirea câinilor fără stăpân se interzic următoarele: a) nerespectarea obligativităţii de a hrăni de 3 ori pe zi căţeii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 săptamâni;
b) nerespectarea obligativităţii de a hrăni de 2 ori pe zi căţeii cu vârsta cuprinsă între 12 saptămâni -12 luni;
c) privarea câinilor bolnavi sau răniţi de tratament medical;
d) cazarea căţelelor cu pui în boxe cu alţi câini maturi;
e) cazarea câinilor fără separarea acestora, potrivit criteriilor de talie şi agresivitate prevăzute în anexa nr. 1 din ordonanţa de urgenţă;
f) adăpostirea câinilor în ţarcuri şi cuşti în care podelele sunt acoperite de apă;
g) aruncarea cu substanţe dezinfectante peste câini în timpul procesului de curăţare a boxelor.
(art.13 se sanctioneaza cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei)

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:21 )

(4) La intrarea în adăpost, fiecare câine va primi un număr unic de identificare, reprezentat de numărul de ordine din registrul de intrare în adăpost, dacă acesta se ţine pe suport de hârtie, respectiv numărul generat de sistem în cazul registrului electronic. Acest număr unic de identificare se alocă şi în cazul în care câinele a fost identificat anterior prin orice dispozitiv de tipul microcipului, crotaliei, tatuajului, medalionului inscripţionat. Numărul unic de identificare alocat va fi menţionat în formularele prevăzute la anexele nr. 1 – 3.
(5) Pe fiecare cuşcă se ataşează un tabel elaborat conform modelului de la anexa nr. 3.
(6) Dupa înregistare, câinii fără stăpân sunt examinaţi medical. (7) După examinarea câinilor de către medicul veterinar, se va proceda potrivit prevederilor art. 135 din ordonanţa de urgenţă, la recuperarea câinilor clinic sănătoşi, câinilor cu boli uşor tratabile, neagresivi, fără diferenţe de sex, vârstă, talie, precum şi a câinilor cu regim special, care vor fi izolaţi de restul animalelor şi adăpostiţi separat pentru a se evita îmbolnăvirea sau agresarea lor prin contactul cu alţi câini.
(8) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân sunt obligaţi să asigure tuturor animalelor cazate în adăposturile publice hrană şi apă în cantitate suficientă, posibilitate de mişcare suficientă, tratament medical, îngrijire şi atenţie, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 205/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu prevederile anexei nr. 1 la ordonanţa de urgenţă

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:22 )

CAPITOLUL VI Informarea populaţiei în vederea revendicării şi adopţiei câinilor fără stăpân. Notificarea deţinătorilor
Art. 16. – Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia de a promova adopţia şi revendicarea acestora şi de a informa constant populaţia cu privire la programul de funcţionare a adăposturilor publice pentru câinii fără stăpân, asigurând transparenţa .
Art. 17. – În vederea îndeplinirii obligaţiei prevăzute la art. 16, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân desfăşoară următoarele activităţi: a) amenajarea de panouri speciale la intrarea în adăposturile publice pentru câinii fără stăpân şi în spaţiile pentru primirea vizitatorilor din incinta adăposturilor publice respective. Panourile de afişaj trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
1. data şi locul capturării fiecarui lot de câini, precum şi numărul cuştilor în care câinii respectivi sunt cazaţi;
2. adresa sediului serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, adresa adăposturilor publice, adresele de e-mail precum şi numerele de telefon;
3. programul de vizitare a adăposturilor publice şi programul de revendicare a câinilor fără stăpân.
b) crearea de website-uri pentru accesul publicului la informatiile prevazute la lit a);
c) organizarea periodica de târguri de adopţie a câinilor fără stăpân.
(art.17 se sanctioneaza cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei)

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:23 )

Art. 28. –
(1) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot prelungi cazarea peste perioada de 14 zile lucrătoare, pentru câinii care nu au fost revendicaţi, adoptaţi sau adoptaţi la distanţă, dacă există spaţii suficiente de cazare şi resurse financiare pentru întreţinerea lor.
(2) Prelungirea termenului de cazare a animalelor se face printr-o decizie a împuternicitului primarului, pentru fiecare câine în parte.

liv a spus: (martie 11th, 2014 at 00:01 )

Legea nu este imperativa, deci niciun primar nu poate fi obligat sa eutanasieze cainii din adaposturile publice, doar daca el insusi are suflet de hinghier.
Am dori sa stim si noi numele medicului veterinar care efectueaza eutanasia in masa – la DANYFLOR si cum respecta el Codul deontologic al medicului veterinar art. 50 care spune ca trebuie sa se abtina de a face autansia altfel decat in cazul curmarii suferintei animalului sau in boli incurabile.
Eutanasia este un act medical individual, cel in masa se numeste omor calificat, adica CRIMA!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai

Politica vezi arhiva Politica

Raoul Trifan

Raoul Trifan despre majorările de taxe pregătite de guvernanţi: Coaliția Săraciei reduce nivelul de trai al românilor

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan taxează noile bâlbâieli ale coaliţiei PSD-PNL privind introducerea (sau nu) a impozitării progresive. El spune că în loc să aducă îmbunătăţiri colectărilor, să scadă TVA-ul şi accizele la carburanţi, actuala putere vrea să majoreze taxelele. Raoul Trifan afirmă că, după 7 luni cu PSD-PNL-UDMR la guvernare, economia arată dezastruos:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre majorările de taxe pregătite de guvernanţi: Coaliția Săraciei reduce nivelul de trai al românilor
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Succes muncit în Valea Jiului. Rugbiştii, din victorie în victorie

După ce au început cu 96 puncte date Alba Iuliei, SCM Timişoara a învins apoi categoric la Baia Mare echipa campioană şi apoi acasă Clujul căreia i-a dat 80 de puncte. Astăzi, trupa pregătită de Vali Calafeteanu vine cu toate punctele acasă după ce s-a impus pe terenul Ştiinţei Petroşani. A fost un meci de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes muncit în Valea Jiului. Rugbiştii, din victorie în victorie
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Consulul Germaniei la Timișoara a vizitat CCIA Timiș

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost vizitată de Regina Lochner, consul al Republicii Federale Germania la Timișoara. Oaspetele a avut o întâlnire de lucru cu președintele CCIAT Florica Chiriță, fiind discutate posibilitățile de a consolida relațiile de colaborare între cele două organizații. În debutul întrevederii, Președintele CCIAT a făcut o scurtă prezentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consulul Germaniei la Timișoara a vizitat CCIA Timiș

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost vizitată de Regina Lochner, consul al Republicii Federale Germania la Timișoara. Oaspetele a avut o întâlnire de lucru cu președintele CCIAT Florica Chiriță, fiind discutate posibilitățile de a consolida relațiile de colaborare între cele două organizații. În debutul întrevederii, Președintele CCIAT a făcut o scurtă prezentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consulul Germaniei la Timișoara a vizitat CCIA Timiș
Vineri a demarat demolarea gardului care înconjura terenul de fotbal din zona Mircea cel Bătrân, a anunțat viceprimarul Cosmin Tabără. Acesta era un pericol pentru cei care treceau pe acolo, acum urmează proiectul și demararea demolării și pentru clădirile vechi de acolo, dar și a tribunelor aflate în degradare. Operațiunile de la acest teren de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara pregătește demolarea clădirilor și tribunelor vechi de la terenul de fotbal din zona Mircea cel Bătrân/FOTO
De Ziua Copiilor, de 1 iunie, Copiii sunt așteptați cu drag și voioșie din plin la Consiliul Județean Timiș. Vor fi primiți la Palatul Administrativ cu jocuri, teatru, ateliere de creație și multe alte surprize. CJ Timiș, Teatrul „Merlin” și Muzeul Național de Artă Timișoara și-au dat mâna în a le pregăti celor mai mici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Palatul Administrativ din Timișoara devine gazdă bună pentru copii pe 1 Iunie. Au loc spectacole și ateliere interesante
Președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a vizitat Budapesta, unde a avut două întâlniri de lucru importante destinate identificării de oportunități de cooperare cu comunitatea de afaceri din Ungaria dar și cu cea a țărilor dunărene. Astfel, prima întâlnire a fost cu Președintele Camerei de Comerț și Industrie Budapesta, Elek Nagy. Propunerile de cooperare formulate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Președintele CCIA Timiș a vizitat Budapesta
Proiectele Timișului în domeniul infrastructurii cicliste au fost prezentate la București, de către vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke. Județul este traversat de una dintre rutele EuroVelo, iar acum se poartă discuții cu primarii localităților aflate pe acest traseu pentru a se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarii de pe ruta EuroVelo din Timiș sunt interesați să colaboreze la realizarea rutelor cicliste
Top