La Timișoara a început, miercuri seară, ediția cu numărul XX a FEST-FDR, Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești. Timp de o săptămână, iubitorii au de unde alege, între cele 13 producții care au intrat în selecția oficială. A deschis balul un spectacol al Teatrul „Tomcsa Sándor”, din Odorheiul Secuiesc.
Între 15 și 22 aprilie, FEST – FDR aduce la Timișoara cele mai bune spectacole pe texte românești, clasice sau contemporane, care se joacă în teatrele din România. Selecția i-a aparținut Oanei Borș, care spune că a pus cap la cap un puzzle interesant. „Am vrut ca, urmărind ce se întâmplă în alte zone din România, să fac o imagine mozaicată, un puzzle de direcții, de teme, de preocupări, astfel încât publicul să vadă încotro se duc individualitățile, încotro se duce dramaturgia. Poate nu avem direcții în ceea ce privește dramaturgia, dar sigur avem personalități, persoane care știu să scrie, și al căror condei e foarte puternic. Avem regizori preocupați de dramaturgia românească, avem actori care joacă cu plăcere și avem teatre de stat care se apleacă din ce în ce mai mult către dramaturgia contemporană”, explică Oana Borș.
Festivalul a fost deschis de spectacolul „Viața-i mai frumoasă după ce mori”, al Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiul Secuiesc, pus în scenă de Mihai Măniuțiu. Poveștile tragi-comice a 12 oameni care „viețuiesc” împreună pe lumea cealaltă, în ceea ce pare a fi o berărie comună, sub un copac, se împletesc inspirat într-o istorie care ar putea fi a fiecăruia dintre noi. Concluzia? Moartea te poate face mai deștept, așa încât să vezi lucrurile mult mai clar, iar singurătatea care ți-a împovărat zilele pământene e greu de vindecat chiar și „dincolo… A urmat, la Sala 2, „Organic” de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri (Teatrul Național București). Joi, FEST-FDR programează spectacolele „Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân”, de Peca Ștefan, în regia lui Malte C. Lachmann, coproducție Teatrul Național Timișoara/Badisches Staatstheater Karlsruhe, de la ora 18, în Sala 2, și „Orfanii și căpșunile”, un proiect Werkgruppe 2, în regia Juliei Roesler, coproducție Teatrul Național Craiova/ Staatstheatre Braunschweig, de la ora 21, în Sala Mare a TNTm. Programul detaliat al festivalului îl găsiți aici.
Comentarii prin facebook