Revoltă printre proprietarii de localuri din zona Cetate, ale căror afaceri au fost afectate de lucrările deschise acum un an și jumătate. Oamenii spun că inspectorii primăriei i-au anunțat că, dacă vor să-și țină deschise terasele, trebuie să plătească o taxă, deși acestea funcționează în plin șantier. Primarul Nicolae Robu susține că nu există altă variantă.
Odată cu sosirea căldurii, pe străzile adiacente Pieței Unirii au apărut mai multe terase. Practic, proprietarii de localuri au scos, în fața acestora câteva mese, totul cu acordul primăriei. Străzile sunt parțial pavate și deschiderea acestor terase a început, timid, să mai atragă clienți într-o zonă aflată în șantier de un an și jumătate. În acest interval, mai multe afaceri au dat faliment sau au fost închise înainte de a se duce de tot în cap. Patronii teraselor au avut însă o surpriză neplăcută zilele trecute. Au fost vizitați de inspectorii primăriei, care le-au spus că, dacă vor să-și țină mesele afară, trebuie să plătească taxa de ocupare a domeniului public, stabilită în funcție de suprafață.
Oamenii sunt revoltați și nu înțeleg de ce municipalitatea vrea să le pună bețe în roate, deși afacerilor lor sunt grav afectate de șantierul deschis acum un an și jumătate. Ei se gândesc să nu plătească taxa impusă, însă primarul Nicolae Robu nici nu vrea să audă de așa ceva. La un moment dat, edilul spunea că ar vrea să le acorde proprietarilor de afaceri din zona Cetate unele facilități fiscale, însă, între timp, a ajuns la concluzia că legea nu permite așa ceva. „Le-am spus că mă voi interesa dacă avem posibilitatea legală să le oferim scutiri de taxe și impozite locale, având în vedere șantierele din zonă. Din păcate, legea nu ne permite să le asigurăm astfel de facilități și atunci, când au cerut să-și amplaseze niște mese pe lângă ziduri, le-am spus că pot fi de acord, dacă firma care a primit în gestiune terenul pe perioada lucrărilor spune că nu este afectată. I-am întrebat pe cei de la Romprest, au răspuns că nu sunt deranjați”, ne-a declarat primarul.
Fapul că terasele sunt deschise, practic, în plin șantier nu contează pentru… Codul Fiscal. „Asta nu înseamnă că avem dreptul legal să nu percepem taxe, având în vedere că se folosește domeniul public. Nu că vrem noi, nu avem dreptul legal. Domeniul este public, dar este la Romprest ca administrare. Primăria încasează, pentru că este proprietatea primăriei. Nu se poate altfel. Taxa de ocupare a domeniului public este fixată și se încasează prin Direcția de Patrimoniu”, explică Robu.
Ce se va întâmpla dacă oamenii, refuză să plătească această taxă? Simplu: vor fi nevoiți să închidă terasele. „Dacă nu vor să plătească, nu putem să-i mai lăsăm. Nu vreau să-i amendez, îmi pare rău de ei, dar, dacă nu aș aplica legea, aș fi acuzat de abuz în serviciu. Dacă ar fi domeniul meu, le-aș fi creat toate facilitățile pe care le-aș fi putut, pentru că, într-adevăr, activitatea lor economică a fost perturbată. E o chestiune de bun simț să recunoști asta, dar legea e lege. În cazul în care Codul Fiscal ne-ar fi permis să-i scutim de taxe locale, aș fi propus asta, dar nu se poate. Dacă ocupă domeniul public, nu am posibilitatea să-i las să facă asta fără să plătească”, a conchis primarul Robu. Unii patroni de terase au început să plătească, alții însă nici nu vor să audă. Neoficial, dacă oamenii nu se conformează, municipalitatea ar putea decide că nu este de acord cu deschiderea teraselor pe durata șantierului, astfel că acestea ar trebui închise.
Comentarii prin facebook