În cel mai scurt plen din timpul administrației Robu, consilierii au aprobat atât proiectul privind acoperirea, din surse de la bugetul de stat, a unor datorii către Colterm, cât și contractarea unui credit de cel mult 100 de milioane de lei pentru aceeași societate. S-a votat în doi timpi și trei mișcări, dar până să vină propriu-zis banii mai e foarte mult.
Plenul CL Timișoara convocat de urgență, de joi pe vineri, s-a terminat în mai puțin de un sfert de oră. Deși pe ordinea de zi era anunțat un singur punct, referitor la „acoperirea integrală, din surse de la bugetul de stat, a pierderilor induse din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie”, pe anexă a mai apărut un proiect. Acesta viza contractarea unui împrumut de cel mult 100 de milioane de lei, destinat tot Colterm.
Prin primul proiect, primăria solicită guvernului alocarea unei sume de puțin peste 27 de milioane de lei, „reprezentând diferența între reactualizarea pierderilor induse înregistrate de companie in perioada 2006-31.12.2014, în valoare de 108,6 milioane de lei și a pierderilor recuperate în suma 81,5 milioane lei în lunile octombrie-noiembrie din 2014”. Aceasta ar urma să fie utilizată „pentru achitarea obligațiilor de plată înregistrate de companie către furnizorii de combustibili, inclusiv transport (…)”. Emiterea unei hotărâri de consiliu este obligatorie, fiind primul pas înainte de elaborarea unei hotărâri de guvern care să aloce banii respectivi. Proiectul a trecut fără discuții. Tot fără discuții a fost votat și proiectul referitor la creditul destinat Colterm. Acesta va fi de cel mult 100 de milioane de lei. „Contractarea acestui împrumut se face pentru finanțarea unor cheltuieli curente și de capital pentru furnizarea energiei termice în sezonul rece. Din bugetul local al Municipiului Timișoara se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului”, se precizează în HCL. Practic, banii vor fi folosiți pentru ca societatea de termoficare să-și poată plăti cheltuielile. Împrumutul va fi luat pe 20 ani.
Cât sunt de necesari acești bani? Aparent, foarte, în condițiile în care, în luna septembrie, societatea de termoficare înregistra datorii de 78,09 milioane de lei către furnizori. În octombrie, pentru neplata unor facturi către furnizorul de gaz, timișorenii au rămas o zi fără apă caldă. Suma datoriilor este aproape egală cu aceea necesară cumpărării combustibilului de care este nevoie în această iarnă. „Pentru sezonul de încălzire 2015-2016, Colterm trebuie să achiziționeze minim 300.000 de tone de carbine, pentru care este necesară suma de 33,7 milioane de lei, iar pentru perioada octombrie 2015 – februarie 2016 se estimează că facturile de gaze naturale vor fi în cuantum de 40 de milioane de lei. Prin urmare, pentru asigurarea combustibilului necesar pentru sezonul de încălzire 2015-2016 Colterm are nevoie de aproximativ 73,7 milioane de lei”, se precizează în referatul care însoțește proiectul legat de viitorul credit. Acesta ar urma să fie luat de la trezorerie, dar numai după parcurgerea tuturor procedurilor legale.
Până atunci, primarul Nicolae Robu a ajuns la concluzia că managementul Colterm este unul bun. Edilul a cerut însă luarea unor măsuri care să-i scutească pe abonați de surprize neplăcute în viitor. „Orice măsuri consideră conducerea Colterm de cuviință pentru ca timișorenii să nu aibă de suferit, pentru ca societatea să devină viabilă în condițiile date, trebuie luate. Nu vrem să se majoreze prețul la gigacalorie perceput la cetățeni, chiar dacă au crescut în acest timp în permanență prețurile la toate ingredientele de preț. Conducerea trebuie să găsească soluții încât noi să ne putem descurca fără ca cetățeanul să plătească mai mult. Sunt rezultate bune la această companie, s-a ajuns pentru prima dată ca diferența între cheltuielile și veniturile curente să fie pozitivă”, a declarat Robu. Reprezentanții primăriei au hotărât, de asemenea, să plătească în avans o parte din subvențiile datorate pentru începutul anului 2016. Este vorba de șase milioane de lei.
Comentarii prin facebook