Doar o lună a fost în vigoare hotărârea de consiliu local care interzicea parangheliile în Timișoara. După ce actul normativ a fost atacat de prefectul Eugen Dogariu, consilierii locali au decis, vineri, să nu-și mai mențină votul asupra acestuia. Celelalte două hotărâri contestate au rămas în picioare.
La începutul lunii noiembrie, Prefectura Timiș a anunțat că face recurs grațios la trei hotărâri de consiliu local. Este vorba despre cea care încerca să elimine parangheliile romilor, cea referitoare la studiul de prefezabilitate pentru îngroparea liniilor de cale ferată și cea despre poluare. „Obiecțiunile de legalitate vizează adoptarea acestor hotărâri cu încălcarea normelor care stabilesc competența materială a consiliului local, a normelor de tehnică legislativă și a dispozițiilor legale incidente. S-a constatat că măsurile adoptate de consiliul local aparțin unor domenii deja reglementate de legi și ordonanțe, deci de acte juridice de nivel superior (…) În ceea ce privește studiul de prefezabilitate (…), obiectul acestuia îl constituie un bun care aparține domeniului public al statului, asupra căruia CL nu poate dispune (…) S-a solicitat Consiliului Local reanalizarea hotărârilor în cauză, urmând ca, în funcție de răspuns, să fie solicitată instanței anularea acestor acte”, au transmis reprezentanții Prefecturii Timiș.
În plenul de vineri, consilierii locali au fost nevoiți să-și spună punctul de vedere asupra celor trei hotărâri. Au rămas astfel în picioare cele despre poluare și „metrou”. Cea referitoare la interzicerea parangheliilor a căzut însă, după ce niciunul dintre consilierii locali nu s-a pronunțat în favoarea menținerii ei. Hotărârea a fost inițiată de fostul consilier local PSD Radu Țoancă și trecuse de plen la jumătatea lunii octombrie 2015. Aceasta interzicea desfășurarea pe raza municipiului Timișoara a oricăror evenimente – nunți, înmormântări, zile de naștere, botezuri – care aduc atingere ordinii și liniștii publice. Erau exceptate acelea care obțineau avize de la Comisia de ordine publică, respectiv Comisia de circulație, ambele ale primăriei. Proiectul a trecut de plen, deși nu avea aviz juridic, iar aleșii locali admiteau că, foarte probabil, mare lucru nu se va schimba în comportamentul romilor care blochează, vară de vară, Timișoara cu petrecerile lor nesimțite. Hotărârea a fost însă anulată înainte de a apuca să producă vreun efect.
Comentarii prin facebook