Amendați de pompieri cu peste 211.000 euro, numai în ultimele două săptămâni, patronii de cluburi și localuri cer o păsuire. Ei susțin că autoritățile ar trebui să le dea voie să-și păstreze localurile deschise, dacă fac dovada că au început demersurile pentru a intra în legalitate, și solicită Primăriei Timișoara înființarea unui grup de dialog.
Reprezentanții HORA România, asociația patronală a restaurantelor, barurilor, cluburilor și hotelurilor, au discutat, zilele trecute, la București despre situația spațiilor comerciale de acest tip, vizitate în ultima perioadă de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Verificările au arătat că o mulțime de cluburi și localuri nu au autorizații de siguranță la incendiu, deși legea le impune acest lucru. Proprietarii spațiilor comerciale recunosc că trebuie să se pună la punct cu normele, dar vor să fie păsuiți cât timp fac aceste demersuri. „HORA militează activ pentru creșterea siguranței în toate unitățile de alimentație publică și susține eforturile autorităților orientate în direcția prevenirii apariției situațiilor de risc. (…) În același timp, însă, HORA cere factorilor competenți responsabilitate în luarea deciziilor care pot afecta grav unul dintre cele mai importante sectoare economice ale României. În acest sens, HORA solicită acordarea unui termen de șase luni de la data depunerii de către operator a documentației spre avizare, timp în care acesta să poată funcționa în continuare. Organizația noastră consideră oportună și absolut necesară crearea unui grup de lucru comun din care să facă parte reprezentanți ai autorităților, ai mediului privat și consultanți de specialitate care să acționeze împreună pentru găsirea celor mai bune soluții în această chestiune și actualizarea legislației”, au transmis reprezentanții HORA România. Aceștia susțin că operatorii de societăți comerciale ar putea să funcționeze pe baza unor autorizații provizorii, dar numai după ce demonstrează că au început demersurile pentru a intra în legalitate.
În Timiș, situația este critică, pentru că nu există decât un singur inspector avizat pentru realizarea expertizei de siguranță la incendiu. În plus, primarul Nicolae Robu a declarat că vrea ca PMT să impună tuturor proprietarilor de spații comerciale să aibă autorizație de siguranță la incendiu, chiar dacă legea nu prevede obligativitatea acestora în toate cazurile. „Dorința autorităților locale de a solicita aviz ISU chiar și firmelor care conform legii nu au nevoie de acesta, în 30 de zile, nu este realistă (…) Reprezentanții HORECA consideră că legea este inegal aplicată și se încearcă abaterea atenției publicului de la faptul că majoritatea instituțiilor de stat nu respectă normele ISU (…) Prezentarea excesivă a amenzilor date lasă impresia că numai în zona cluburilor și restaurantelor ar fi probleme când, de fapt, situația este infinit mai gravă în scoli, grădinițe, spitale etc. (…) De aceea facem un apel la Primăria Timișoara de a stabili un grup comun de discuții care să găsească cel mai bun și rapid mod de rezolvare a situației actuale”, au transmis reprezentanții HORA Banat. În ultimele două săptămâni, amenzile date de pompieri în cluburile și cafenelele din Timiș depășesc 211.000 de euro.
Comentarii prin facebook