Proiecte parcă desprinse din filme, dar și multă muncă! Așa a fost ediția din 2016 a EMECS, o competiție europeană pornită de la Politehnica Timișoara. Studenții de la cinci instituții de învățământ superior din Europa au avut la dispoziție 48 de ore pentru a da viață unor idei inovatoare, de la mașina care se parchează singură, până la… casa automatizată.
EMECS 2016 a avut loc în acest sfârșit de săptămână, în intervalul 5 – 7 februarie. Competiția găzduită de Liga AC și desfășurată în parteneriat cu Universitatea Politehnica a fost un punct de întâlnire pentru unii dintre cei mai talentați IT-iști din Europa. Pe lângă studenții de la UPT, la concurs au mai participați și tineri de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (Trondheim, Norvegia), Universitatea Tehnică din Kaiserlautern (Kaiserslautern, Germania), Universitatea Southampton (Southampton, Regatul Unit al Marii Britanii), Universitatea Internațională Burch (Sarajevo, Bosnia și Herțegovina) și Universitatea Tehnologică din Graz (Graz, Austria). Nu a fost vorba despre o competiție oarecare, ci de una maraton. Tinerii au fost împărțiți în echipe și au avut la dispoziție doar 48 de ore pentru a da viață, de la zero, unui sistem embedded. Așa au fost gândite proiecte cu adevărat spectaculoase.
„EMECS 2016 este un proiect făcut în Timișoara și în alte cinci universități din Europa. A fost un proiect destul de greu, în care participanții trebuiau să vină cu o idee și să o implementeze pe niște device-uri pe care noi le ofeream. La nivel local am avut niște proiecte foarte drăguțe: de la automatizarea unei case, la o mașină care se parchează singură. Au fost niște proiecte foarte bine definite, niște studenți care s-au chinuit timp de 48 de ore să implementeze tot ce și-au dorit”, spune Alexandru Ciobotaru, managerul proiectului. Ce face casa automatizată? „Este un sistem compus din mai mulți senzori care citeau umiditatea din aer și reglau un termostat pentru a regla temperatura, un senzor care citea intensitatea luminii de afară și diminua luminile din interior, o încuietoare electrică, geamuri deschise electric”, a mai spus Ciobotaru.
Duminică seara s-au anunțat și câștigătorii competiției. La categoria Best Tehnical Implementation a câștigat echipa Ignis Reloaded, formată din Petra Csereoka, Denisa Greconici și Emanuel Vintilă, cu proiectul „3D tracking system”. Aceștia au inventat un sistem de introducere a datelor în computer utilizând un panou cu senzori ce detectează mișcarea mâinii. La secțiunea Best Commercial Implementation, învingătoare a fost echipa xTeam, din care au făcut parte Denis Aniței, Alexandru Boitor și Marian Iacob. Proiectul lor a fost „Smart House”, respectiv casa automatizată care își pornește singură alarma, lumina sau reglează termostatul. Premiul „People’s Choice” i-a revenit echipei Triple F, adică lui Daniel Zăgrean, Loredanei Lupu și lui Flavius Aron Mecea. Sistemul lor poartă numele „Assisted parking”, fiind vorba despre mașinuța ce se parchează automat.
Comentarii prin facebook