Iubirea de Poli, un fenomen confiscat?

Nu obișnuiesc să mă bălăcăresc cu cititorii, oricât de interactive ar fi platformele media astăzi. Prilejuri ar fi fost, dar am considerat că fiecare își spune păsul cât de civilizat îi permite educația. Subiectul Poli îmi este unul special și aș vrea să-l tratez ca atare, răspunzându-le acelora care făceau trimitere la caracter (sau la lipsa lui) atunci când vorbim aici de ce-ar trebui să facă administrația locală, comunitatea alb-violetă, pentru viitorul acestui fenomen în Timișoara. O scurtă sinteză a gândurilor pe care le-am avut de-a lungul acestor ani față de ACS Poli și ASU Politehnica, în cele ce urmează. Am considerat că ideea suporterilor de a se rupe de un proiect cu susținere municipală nu era cea mai bună soluție la acel moment. Așa am crezut și am avut pentru asta și argumente. Timpul era un handicap. Pentru cineva aflat la vârsta a doua contează cinci ani în plus sau în minus, ceea ce pentru un „brigadier” de 18 ani e mai greu de înțeles. Da, vor veni sute de „moraliști” să vorbească de curățenia spiritului alb-violet și eu nu-i voi putea contrazice fără să mă umplu de mizerie, cum am făcut-o împreună în anii Bragadiru.

Era frustrant la acea vreme, imediat după colapsul din 2012, să aștepți cinci ani o revenire în prima ligă, timp în care toate echipele cu tradiție din România au simulat acea „renaștere” din spuma laptelui. În realitate, Reșița, Bihor, Hunedoara, Iașiul, Tg. Mureș, Vâlcea, Craiova și câte altele au mers pe varianta scurtă, cu șmecherii juridice. Chiar și UTA a pornit mai de sus, din liga a patra, prin fuziunea cu Motorul, dar venea la Timișoara cu o galerie imaculată, făcând trimiteri la AC Recaș și imoralități la care chiar ei s-au dedat. Reșița, la fel. În acest peisaj de ipocrizie, chiar nu îmi tăiam venele dacă Poli mai făcea un artificiu gen AEK. Cum la fel de pasiv stau acum, când aud de la alții despre reorganizări pe fundație care nu i-ar conferi lui ASU continuitatea clamată, moralitatea predicată în 2012 cu Coranul în mână. Nu insist, tocmai pentru că nu m-a interesat foarte tare acest lucru nici atunci, la schismă, dar alții, ayatolahi ai marii „moralității”, îmi vorbesc astăzi de caracter și lipsa acestuia. OK.

În 2012 am crezut în potențialul administrației locale de a ridica o echipă de fotbal, mai ales cu un primar nou, poate nu foarte bun manager, dar incontestabil polist. Știam că patronatul public și profund politic este un contraargument, dar în același timp aveam în țară exemple de performanță făcută din banul cetățeanului, colectat de primărie. Mai la vest, știam pe vremuri de Feyenoord și sponsorul „City of Rotterdam”, dar nu mi-aș fi închipuit că legea va interzice numai unora să-și cheltuie cum vor banii când e vorba de imaginea orașului. Cu informațiile de acum, știind de blocajul Curții de Conturi, de clica de politruci implantați la ACS pentru a distruge orice idee de meritocrație și bunăcredință, cu siguranță aș fi fost mai prudent, dar tot n-aș fi văzut fenomenul Poli departe de „Dan Păltinișanu”. De partea cealaltă, cu siguranță că pot admite că m-am înșelat în anumite evaluări cu privire la șansele Politehnicii de a-și atinge obiectivul, mai ales în liga a III-a. Asta nu mă va împiedica să îi felicit pe cei de care m-am îndoit și să-mi arăt dezamăgirea față de cei care au lansat promisiuni neonorate despre Cea Mai Poli Dintre Toate Poli.

Ce nu pot accepta însă din partea unor adepți ASU Politehnica este o semeție afișată ca și cum respectivii au inventat atât albul, cât violetul, la o măslină cu Traian Lalescu. Țin să îi anunț pe aceștia că nu le voi cere aprobarea să merg pe viitor la meciurile ASU Politehnica de pe DP. Nu le voi cere voie nici să scriu, să critic sau să fiu elogios cu continuatoarea echipei pe care am susținut-o când 90% dintre „brigadieri” nu erau încă născuți. Să mi se interzică să vorbesc despre o echipă pe care am urmărit-o la vârsta de 11 ani pe Republicii, în București, la o tristă finală de cupă, pentru că n-am trecut testul berii băute pe garduri, zeci de ani mai târziu, la Giarmata Vii? Peste toate acestea, însă, voi considera infantilă și caraghioasă atitudinea de patroni afișată de niște tifosi (nici măcar lideri) ori încercarea de confiscare a fenomenului alb-violet de către niște activiști înveninați. Dacă v-ați fi așteptat să fie altfel, spuneți-ne și nouă, poliștilor mai bătrâni și nealiniați, ce-ar trebui să facem dacă s-ar desființa ACS? Trebuie neapărat să ținem cu Steaua sau avem voie și noi pe „Dan Păltinișanu”, să strigăm pentru Politehnica?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

16 comentarii pentru acest articol

INO a spus: (mai 25th, 2016 at 09:41 )

NOW! SASU!EUGEN! NU TE NELINIȘTI !ACEȘTI AȘA ZIȘI SUPORTERI ASU PU LY O MIE LA NUMĂR NU AU NICI UN COINTREAU ÎN PLUS PE DP ȘI NICI BANI NECESARI PENTRU SUPORTUL ECHIPEI ÎN LIGA 2A ȘI PROMOVAREA ÎN LIGA 1!SAU APRINS ȘI SE VOR STINGE REPEDE AȘA CĂ DP VA RĂMÂNE UN LOC UNDE ORICÂND SE VA JUCA FOTBAL DE CALITATE SPECTATORI VOR VENI!!CHIAR ȘI LA ACS POLI AU VENIT DAR LIPSA DE REZULTATE ȘI JOCUL SLAB IA ÎNDEPĂRTAT DE ECHIPĂ CA ȘI SUPORTERI!!TIMIȘOARA ESTE UN ORAȘ FRUMOS ȘI CU OAMENI IUBITORI DE FOTBAL ÎNSĂ CU REGRET TREBUIE SĂ O SPUNEM NU AU PREA AVUT CE VEDEA! DECI ÎN CONCLUZIE TOȚI SUNT WELCOME DACĂ AU CE PREZENTA DACĂ NU LA REVEDERE CU ORICINE VA JUCA PE DP SAU VA CONDUCE POLI TIMIȘOARA ORICARE AR FI EA!!HAI PA!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

Popica de la Nitchidorf a spus: (mai 25th, 2016 at 09:49 )

Sasule, ia calu meu si du-te !

Robica de la Bocsigvar a spus: (mai 25th, 2016 at 10:15 )

As fi ipocrit sa nu recunosc ca ma bucur cand vad cat va doare. Nu ma asteptam sa fiti chiar asa de ofticati :)))

++ a spus: (mai 25th, 2016 at 10:24 )

Copii stati ca nu-i gata filmul, putina rabdare! Pregatiti sprayurile ca o sa aveti treaba cat de curand…

Babalau a spus: (mai 25th, 2016 at 10:43 )

Mai pis pe ACS si ASU Poli si Politehnica! Datorita unor capete patrate din ambele parti, polistii adevarati au ajuns sa stea acasa si sa-si vada de treaba lor. ACS si ASU sunt doar doua mizerii. Am dreptul sa spun asta? Eu zic ca da.

soryn a spus: (mai 25th, 2016 at 10:51 )

eu unul zic ca este nevoie de o singura poli, sustinuta de toti suporterii, nu ma intereseaza cum se numeste, dar sa nu fie condusa nici politic, nici de un patron gen iancu… sincer la Timisoara am trecut prin toate tipurile de conducere si sper sa se fi invatat ceva.
in rest dupa parerea mea, si am sustinut si pe acs poli, aceasta a fost cea mai proasta experienta „poli” la nivel de conducere, cu „patroni” politici … fara plan B, nici dupa 10 luni de la decizia curtii de conturi… adica tu vrei sa faci ceva, sa conduci un club dar nu stii cum … o gindire politico-heirupisto-falimentara …
lasati toate orgoliile prostesti si tot orasul sa sustinta o singura POLI asa cum fost intotdeauna.
Hai Poli!!!

hertzogheria a spus: (mai 25th, 2016 at 14:00 )

Am spus si repet chiar daca autoritatile alese democratic vor dori sa fuzioneze cu asu sau chiar sa desfinteze ACS si vor ceda gratis cei mai buni jucatori catre ASU chiar daca primaria sau CJT ar vrea sa vina langa ASU, tot nu ar vrea conducatorii politruci de la asu! herzog si psd (aliati si-n consiliul local) NU AR VREA! nu snt dispusi la nici-un dialog in favoarea binelui fotbalului banatean!.. pai si-ar pierde obiectul muncii! cu cum sa dea mana cu dusmanul politic! pai firmele lui herzog: Bierhause, D’arc. etc. au sustinut financiar echipa!
dar pe termen lung herzog si psd nu pot tine echipa nici macar in B! (ei stiu asta) dar pana la alegeri Asu ramane o bazuca politica!.. dupa mai vad ei ce fac..
Cei care se asteapta ca timisoara sa devina rosie dupa alegeri se inseala!
ati vazut ca intr-o postare acum vre-un an, chiar aici pe debanat brancovan a spus ca ar putea sustine ACS daca si primaria ar sustine ASU sa ajunga in liga 1! si sa ramana o singura echipa, dar imediat a fost IFIERAT de liderii politici ai drukeriei!

sam a spus: (mai 25th, 2016 at 14:38 )

fuziunea ar fii cea mai nepotrivita varianta ,cel putin in viitorul apropiat……lucrurile trebuie sa se mai linisteasda ….fiecare sa mearga pe drumul lui….acs trebuie sa gaseasca metode de a bloca viitoarele tentative de sabotare a proectelor care si le vor propune

Marinarul de pe Bega a spus: (mai 25th, 2016 at 14:41 )

Toate sunt bla-bla-bla electorale,dar UN LUCRU E CLAR: DACA SE DESFIINTEAZA ACS POLI, NU VA MAI EXISTA POLI in TIMISOARA, poate NICIODATA!

De Savoya a spus: (mai 25th, 2016 at 17:36 )

Dragi timisoreni,
Circul se intoarce.Reprezentatie de gala cu cei doi clovni renumiti(nicolae robu si druckeria) in rolurile principale!Este garantat umorul involuntar,absurd, ridicol si pe deasupra gratuit.Intrarea libera(in limita locurilor disponibile).Iesirea pe usa din dos(a istoriei)!

Ionica de pe DP a spus: (mai 25th, 2016 at 19:01 )

Jenele, nu trebuie sa ceri nimanui voie sa mergi la stadion si sa faci ce vrei, la fel cum nimeni nu ti-a cerut parerea despre acest subiect si tot ti-ai exprimat-o. Asa ca, e o tara libera, faci ce vrei, dar fara frustratii.

grobar a spus: (mai 25th, 2016 at 21:06 )

va doare huh ??? adevarul ca aia au facut bici din kkt si acum cu el va bat !!! plangeti in continuare proiectul Drukerilor a functionat mai bine, eugene atata timp cat platesti bilet poti veni la stadion , nu mai merje pe moca ca pe vremea celui mai primar dintre cei mai primari

birlic a spus: (mai 26th, 2016 at 08:31 )

D-le Eugen ,de mult nu am citit un articol scris de D-mnia voastra asa de bun . Felicitari

Druckerul din Mehala a spus: (mai 27th, 2016 at 17:43 )

D-le Eugen , am tinut cu ACS ptr-ca mis timisorean , era singura echipa in Liga I, acum voi tine cu echipa care va avea galeria cea mai mare , asa ii normal…f,tui .

INO a spus: (mai 28th, 2016 at 10:26 )

NOW! ESTE UN LUCRU TRIST SĂ ȘTI CĂCI VA ÎNCEPE LIGA 1 IAR TIMIȘOARA NU SE VA REGĂSI PE LISTĂ! ÎN LIGA 2A POATE VOM DOMINA!!DAR PE CÂND ÎN LIGA 1????

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

++ a spus: (iunie 6th, 2016 at 22:30 )

nu va grabiti, din Liga 2 nu va promova nimeni din Timisoara si in Liga 1 nu se va mentine nimeni, nici impotentii de la ACS si nici desteptii de la ASU. jucatorii se vor duce la alte echipe care au si vor avea echipe in Liga 1, ca se numesc Voluntari sau Chiajna nu conteaza. cu hocus-pocusul asta politic nu se poate face fotbal in Timisoara cu nici o echipa nici ACS si nici cu ASU, pacat.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Top