Timișoara are, de jumătate de an, un imn oficial, dar acesta nu a fost folosit niciodată. Nu o piesă compusă special, ci una care are deja greutate: cunoscuta și expresiva „Timișoara”, compusă, în decembrie 1989, de Ilie Stepan, pe versurile lui Marian Odangiu. Consilierii locali ar trebui să voteze și un regulament de folosire a imnului.
În aprilie 2014, consilierii locali au votat o hotărâre prin care se putea organiza un concurs pentru desemnarea unui imn al Timișoarei. Nu s-a întâmplat însă niciodată, așa că, în decembrie 2015, în CL s-a votat o altă hotărâre. Astfel, din 18 decembrie 2015, piesa „Timișoara”, compusă de Ilie Stepan, pe versurile lui Marian Odangiu, este imnul oficial al orașului de pe Bega. „Este o mare onoare pentru mine. Nu iau bani pentru această piesă de la Primăria Timișoara, în orice caz nu sub formă de drepturi de autor. În luna ianuarie vom discuta despre producție, ne interesează să iasă bine (…) O să cer bani de la primărie pentru producția piesei”, declara, pentru deBanat.ro, Ilie Stepan, imediat după aprobarea proiectului de hotărâre.
Imnul Timișoarei nu a fost însă ascultat niciodată la vreo manifestare oficială și nici despre o nouă înregistrare nu s-a mai discutat. Primarul Nicolae Robu spune acum că nu este nevoie de o nouă producție. „Este utilizabil așa cum este. Ilie Stepan spunea că vrea să vină cu o nouă producție, dar imnul este utilizabil și în forma de până acum a piesei «Timișoara». Nu știu dacă a fost folosit (…) Nu îl avem degeaba, voi da o dispoziție să fie folosit. Adevărul este că ne-a scăpat să generăm și un regulament de folosire a imnului. Va trebui să îl adoptăm și să îl folosim (…) O nouă producție ar putea aduce îmbunătățiri, dar eu apreciez piesa și așa cum e”, afirmă acum edilul. Piesa „Timişoara“ a fost scrisă în decembrie 1989, pe versurile lui Marian Odangiu. „A luat fiinţă în 10-15 minute. Este singura la care nu aş putea să fac modificări. E perfectă în felul ei, ca simţire, ca feeling. L-am sunat pe Odangiu şi i-am cântat melodia prin telefon. Ne-am întâlnit pe 30 decembrie, el a făcut mici corecturi pe text şi totul a fost gata. A fost imprimată pe 8 ianuarie 1990”, spunea, în 2014, într-un interviu, Ilie Stepan. Cel care a cântat-o atunci a fost Mario Florescu.
Comentarii prin facebook