Gata, s-a mai spulberat un mit! Cel al Timișoarei libere de PSD-ism. După ce, în trecut, orașul s-a umplut de palmieri, iar mai recent de semafoare, mai nou zumzăie la tot pasul PSD-iștii. Cum îi recunoștem pe PSD-iști, atâta timp cât studiile privind profilul lor nu sunt deloc generoase? Respectiv, sunt trecuți de 60 de ani, pensionari sau asistați social, cu una-două clase mai mult decât trenul. În plus, sunt fani ai Antenei 3 și RTV ziua și ai lui Capatos noaptea, asta după ce DD a plecat la loc de odihnă și răcoare. Ei bine – culmea culmilor – ne-a explicat chiar primarul liberal Nicolae Robu care sunt PSD-iștii timișoreni. Și iar a căzut un mit, cel al PSD-istului descris mai sus. Fiindcă PSD-iștii lui Robu sunt de toate vârstele, au și studii înalte, și job-uri bine plătite, pot fi dascăli universitari, angajați în multinaționale etc. Nu vă mai pun răbdarea la încercare și vă spun cine sunt PSD-iștii în viziunea primarului: sunt exact cei care se plâng de numărul mare de semafoare din oraș. Cel puțin astfel și-a dat cu presupusul pe Facebook. Adică marea majoritate a timișorenilor.
Recunosc, mult timp, nefiind un specialist în trafic, am luat partea primăriei în toate discuțiile cu nemulțumiții vizavi de acest aspect. (Apropo, n-am întâlnit niciunul care să spună că e bine cu acest număr de semafoare.). Am avut tot timpul argumentul că, dacă o firmă specializată în managementul traficului consideră că așa e bine, trebuie mers pe mâna lor. „Bine, măi, dar șapte semafoare într-o girație?”, m-au întrebat unii. „Poate așa o să fie mai fluid traficul”, am dat cu presupusul. „Am fost la New York, la Paris, și crede-mă că nu sunt atâtea semafoare”, mi-a spus altul. „Timișoara nu-i nici New York, nici măcar Paris”, am încercat să răspund în glumă, pe modelul iarna nu-i ca vara, mergând încă pe mâna firmei specializate în managementul traficului.
Într-o zi însă, un amic care cunoaște exact datele problemei mi-a explicat: „Nu Swarco (firma care se ocupă de managementul traficului – n.a.) a stabilit numărul de semafoare. E un proiect al primăriei care a stabilit acest număr. Firma doar trebuie să facă managementul traficului pentru acest număr de semafoare. Fii sigur că nici lor nu le convine!”. Deci pe scurt, probabil găsind semafoare la super-ofertă, primăria a zis că e bine să cumpere cât mai multe. Să facă eventual și stocuri. Apoi să vină firma de management al traficului să facă din rahat bici. Adică să fluidizeze traficul prin această pădure de semafoare. E drept, același Robu spune că doar din 1 noiembrie va fi bine și traficul va fi OK.
Dar dacă nu va fi așa? Va face un nou program? Legionarii aveau un slogan cu care cucerise lumea satelor în perioada interbelică: „Omul și pogonul”. Poate Primăria Timișoara în viitor să pună în practică proiectul „Blocul și semaforul”. Să dea semafoare la toată lumea! Mai mici, mai mari, mai mult sau mai puțin lucioase, după mărimea blocului. Iar în cartierele de vile, un semafor la patru case. Și atunci măcar ne putem lăuda că am salvat industria națională de semafoare! Cât despre numărul PSD-iștilor, aici chiar e o problemă că – deh! – vin alegerile parlamentare. Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare.
Comentarii prin facebook