Eroii Regimentului 6 Artilerie Grea au fist omagiați la Timișoara. În urbea de pe Bega a avut loc o slujbă de pomenire în memoria eroilor şi veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea ,,Tribunul Axente Sever”.
Slujba a avut loc la Biserica Militară din Piaţa 700 . Aici a fost oficiată, sâmbătă, o slujbă de pomenire în memoria eroilor şi veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea ,,Tribunul Axente Sever” de către părintele paroh Marcel Vlaicu, urmată de un discurs al veteranului de război Constantin Călina şi un discurs al profesorului Laurenţiu Mioc despre istoria acestui regiment.
Manifestarea a luat sfârşit la sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1 din Timişoara, unde militarii Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, veteranul de război Constantin Călina şi urmaşii veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea au depus o coroană de flori la placa memorială dedicată acestora.
Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1). A participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 august 1944. În 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, regimentul a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944). Aniversarea este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română.
Comentarii prin facebook