În noaptea de luni spre marți în Timișoara a plouat torențial. Au fost și ruperi de nori, iar precipitațiile au ajuns și la peste 50 l/mp. În consecință, străzile s-au inundat mai ales în zonele mai joase și ale pasajelor. N-a fost nici pentru prima dată și nu va nici pentru ultima când, în astfel de situații, unele străzi s-au transformat în puhoaie. De aici, iarăși logic, s-a produs un adevărat haos în trafic. Coroborat cu închiderea Pasajului Jiul (ulterior redeschis) a fost, într-adevăr, un coșmar pentru șoferii care s-au aventurat în respectivele zone și nu numai. De aici n-a fost decât un pas ca pe adresa primarului Nicolae Robu să cadă o avalanșă de critici și acuze, omul fiind de-a dreptul demonizat. Și fiindcă românii sunt tari la „caterincă”, rețelele de socializare s-au umplut de bășcălii la adresa primarului. Că dacă tot avem mult timp liber, o dăm la miștocăreală pe Facebook.
Fără a fi un fan al primarului Nicoale Robu, criticat deseori în acest colț de pagină și în calitae de edil, dar mai ales de politician, trebuie spus că, de această dată, el a fost o țintă falsă. Da, Robu are dreptate când spune că la astfel de ploi torențiale, apele se revarsă pe străzile mai tuturor metropolelor din lume. Și la Timișoara e vorba de sistemul de canalizare vechi de aproape 100 de ani, care nu rezistă la astfel de preciptații. E vinovat oare Robu că n-a rezolvat o probleme veche de decenii? Au fost diverse critici că, în timp ce în oraș era haos, Robu se ocupa pe Facebook de problema Poli. Da, poate a fost o greșeală, dar de imagine numai. Ce trebuia să facă? Să-și ia cizmele de cauciuc și să scoată apa cu ligheanul din subsoluri? Dacă o făcea, nu era apoi acuzat de megapopulism?
Și dacă tot a fost concurs de înjurături, multă lume i-a reproșat și lucrările de la Jiul. Oare chiar așa rău e că se face un pasaj modern și mai larg? Probabil aceiași oameni îl înjurau și dacă nu se făcea. Dacă ar începe o lucrare mai amplă și pentru înlocuirea sistemului de canalizare – și am înțeles că se va face – aceiași oameni care înjură acum că sunt inundate străzile vor înjura că traficul e greoi din cauza lucrărilor. Și atunci trebuie să ne hotărâm: vrem sau nu lucrări de infrastructură? Evident, orice lucrare edilitară îngreunează traficul. Dar trebuie făcute?
Pe de altă parte, sunt și multe greșeli ale primăriei în astfel de situații. Mă refer, în primul rând, la lucrările care nu sunt finalizate la timp. Și culmea, aceleași firme cu întârzieri sunt abonate și alte lucrări. Da, în zone sensibile pentru trafic, precum pasajele Jiul și Popa Șapcă, lucrările ar trebui urgentate. Trebuia făcute licitații în care termenul de finalizare să conteze cel mai mult. Să se lucreze zi și noapte. Apoi, există impresia unei debandade în privința abvordării lucrărilor. Vin de-a valma în unele zone. Și aici e vorba de rutina și miserupismul din care nu poți să-i scoți pe unii angajați ai primăriei, cei mai mulți păstrați din perioada lui Gheorghe Ciuhandu. Adică o perioadă în care erau obișnuiți să facă… nimic. Sau, mă rog, biluțe din nări. Așa că degeaba se agită Robu de unul singur, dacă lucrează cu un aparat pe cât de stufos, pe atât de incompetent. Iar aici e și „meritul” lui, ca să nu fiu până la capăt avocat al diavolului pe care l-am apărat la început. De fapt, e principalul vinovat pentru clica de neisprăviți care și-au găsit culcuș în primărie.
Și încă ceva. Peste tot în lume, în orașele cu trafic intens, transportul în comun este o alternativă la deplasarea cu autoturismele personale. Iar un obiectiv important al primăriei ar trebui să fie chiar modernizarea mijloacelor de transport în comun. Pe de altă parte, oare câți timișoreni ar renunța la confortul propriei mașini pentru tramvaiul care nu te duce exact în birou? Fiindcă trebuie spus și asta, timișoreanul, dacă ar putea, și-ar parca mașina în fața biroului, în secretariat, n-ar face nici zece pași pe jos. Ba chiar, dacă se poate, n-ar scoate nici bani din buzunar pentru parcare. Asta, ca să discutăm până la capăt despre trafic și parcări.
Comentarii prin facebook