Timișoara aniversează miercuri, 3 august 2016, 97 de ani de la instaurarea administrației românești. E ziua orașului, iar timișorenii sunt invitați să sărbătorească acest moment încă de dimineață. Seara vor fi concerte și foc de artificii.
În 3 august 1919, dorobanţii Armatei Regale Române, sub comanda colonelului Virgil Economu au intrat în Timişoara şi au instaurat administraţia română pe teritoriul judeţului Timiş-Torontal. Anterior, pe 25 iulie, dr. Aurel Cosma fusese numit prefect al judeţului Timiş, fiind instalat în funcție trei zile mai târziu. Cosma a depus jurământul în fața autorităţilor superioare române, reprezentate prin Valeriu Branişte, şef de resort în Consiliul Dirigent. Tot în 28 iulie, dr. Aurel Cosma l-a informat pe Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Dirigent, printr-o telegramă, că a preluat funcţia de prefect. Pe 27 iulie, subunităţile armatei regatului sârbilor, croaţior şi slovenilor plecaseră de pe teritoriul Banatului care revenea statului român. În 2 august au venit la Timișoara, dinspre Arad și Lugoj, câteva sute de jandarmi români, iar orașul a început să se pregătească de sărbătoare.
În dimineața zilei de 3 august 1919, ostaşii armatei Regatului Unit al României au fost întâmpinaţi la marginea oraşului de locuitorii Timișoarei, în frunte cu prefectul Aurel Cosma. Oastea a intrat pe fosta Cale a Recaşului, azi Calea Dorobanţilor, şi a fost condusă de colonelul Virgil Economu. Armata Regală Română s-a îndreptat spre Piaţa Domului, actuala Piaţa Unirii, unde soldații au fost întâmpinați cu pâine și sare. „Noi, românii bănăţeni, am fost poate cei din urmă care am ridicat, în strigăte de bucurie, pălăria noastră în faţa drapelelor celor dintâi regimente româneşti care au intrat pe pământul nostru. Într-adevăr nu era decât 3 august 1919, când oraşul Timişoara şi-a deschis porţile în faţa dorobanţilor români, care au venit să pună stăpânirea veşnică pe acest pământ românesc. Era o zi mare pentru noi. Era praznicul dezrobirii Banatului”, și-a amintit, peste ani, dr. Aurel Cosma. 3 August a devenit Ziua Timișoarei printr-o hotărâre de consiliu local din 1999.
Primăria Timişoara organizează un program special pentru a marca această dată. La ora 9, în Piaţa Petru Maior, va avea loc o depunere de coroane la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor române care au intrat în Timişoara, la 3 august 1919. La ora 10, în Piaţa Unirii, va avea loc o ceremonie prin care se vor marca 97 de ani de la unirea Banatului cu România şi, totodată, de la instaurarea administraţiei româneşti. La ora 13 va avea loc şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara, iar de la ora 20, în Piața Victoriei, sunt programate concerte cu Nicoleta Nucă, Liviu Teodorescu, Guess Who şi Alexandra Stan. Seara se va încheia cu un foc de artificii. (sursa foto: www.banaterra.eu)
PROGRAM
Miercuri, 3 august
Piaţa Petru Maior
ora 9 – Depunere de coroane la bustul colonelului Virgil Economu
Piaţa Unirii
ora 10 – Ceremonie publică organizată cu sprijinul Garnizoanei Timişoara, care va marca momentul intrării trupelor române în Timişoara în data de 3 august 1919
Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara
ora 13 – Şedinţă festivă – Decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara
Casa de Cultură a Municipiului Timişoara – Sala Lira
ora 18 – Vernisajul expoziției de pictură dedicată Zilei Timişoarei – Asociația Artiștilor Plastici „Romul Ladea”
Piaţa Victoriei
ora 20 – concerte: Nicoleta Nucă, Liviu Teodorescu, Guess Who, Alexandra Stan
ora 23 – Foc de artificii
Comentarii prin facebook