Doi ani și 1,3 milioane de euro – de atât ar fi nevoie pentru ca imobilul desenat cu graffiti de pe strada Vasile Alecsandri să-și schimbe total înfățișarea. Consilierii locali au aprobat DALI pentru această clădire despre care primarul Nicolae Robu spune de vreo doi ani că trebuie reabilitată.
Clădirea cu aspect de casă părăsită de pe strada Vasile Alecsandri este unul dintre locurile preferate de turiștii care vizitează Timișoara pentru „tras” în poză. Imobilul cu geamuri sparte și ferestre cu gratii și-a dobândit celebritatea datorită graffiti-urilor colorate care o împodobesc la exterior. În interior însă, unde este găzduit și sediul unui partid politic, lucrurile nu stau grozav. Clădirea aparține Primăriei Timișoara, care a neglijat-o complet. De vreo doi ani însă, primarul Nicolae Robu a început să aducă în discuție un proiect de reabilitare, care, până acum, a existat doar la nivel teoretic. La începutul anului, când se căuta un sediu pentru viitorul muzeu al revoluției, clădirea a fost privită drept una dintre posibilele soluții. „Noi am propus clădirea de pe Vasile Alecsandri nr. 1, cea imediat de după Primăria veche. Avem oricum, pentru această clădire, un proiect de consolidare și de înălțare, pentru a o aduce la nivelul celorlalte clădiri din zonă. Neajunsul este că nu are vizibilitate destulă din Piața Libertății”, declara, în februarie, Robu.
Între timp, varianta Muzeului Revoluției a căzut, dar s-a făcut totuși un pas, mic, e adevărat, către reabilitarea acestui imobil. Consilierii locali au aprobat, în sfârșit, „DALI pentru obiectiv de investiții «Extindere și reabilitare imobil situat pe strada Vasile Alecsandri nr. 1»”. „Datorită vechimii construcției, precum și datorită influenței în timp a factorilor externi care au acționat asupra imobilului, structura și instalațiile aferente clădirii sunt într-o stare precară, astfel încât se impune realizarea unei documentații tehnice (…) în vederea intervenției pentru reabilitarea clădirii și a instalațiilor. Ansamblul construit prezentat în DALI (…) este compus din patru corpuri construite (…) Din suprafața totală a curții interioare de 1.335 mp, clădirii studiate îi revine suprafața de 466 mp”, se precizează în referatul care a însoțit proiect.
Practic, aleșii locali au fost de acord cu executarea unor „lucrări de consolidare structurală, de cosmetizare și extindere pe verticală”. Astfel, de la un etaj, cât are în prezent, la finalul șantierului, clădirea va avea două etaje și mansardă, plus instalații reabilitate integral. „Tot în această etapă este necesară revitalizarea curții aflate într-o stare avansată de degradare și a structurilor boltite de la nivelul corpului C7”, mai scrie în referat. Conform DALI, lucrarea este estimată la 5,77 milioane de lei, cu tot cu TVA, durata de realizare fiind de doi ani. Când ar putea începe efectiv șantierul e o altă discuție. Cel mai devreme, dacă totul merge cum trebuie, acest lucru s-ar putea întâmpla în 2017.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook