Ca să nu dea înapoi peste 13 milioane de lei, Primăria Timișoara le cere consilierilor locali să aprobe, în viitorul plen, modificarea datei limită de finalizare a proiectelor de modernizare de la liceele Loga și Lenau. În ambele cazuri au fost probleme cu recepția lucrărilor și, în plus, sunt probleme cu obținerea autorizației de la ISU. Toate ar trebui rezolvate până la 1 noiembrie.
În toamna lui 2014, Primăria Timișoara semna contractele pentru „reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale” a Colegiului Național „CD Loga”, respectiv a Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”. Proiectele erau cofinanţate pe POR 2007-2013. În cazul Loga, proiectul are o valoare de 7,3 milioane de lei, din care care nerambursabili 6,9 milioane. La Lenau, suma a fost 6,7 milioane de lei, din care nerambursabili 6,43 milioane. Doar în ultimul caz, copiii au revenit în sălile de clasă, la începutul anului 2016. „Totul arată excepțional, și la exterior, și la interior, dotarea tehnică este la superlativ… nu sunt motive de îngrijorare. Când plouă, pătrunde apa în subsoluri. Se întâmplă asta în tot orașul, și la clădirea primăriei, este rău că lucrurile stau astfel, dar nu le putem schimba dând din degete, așa este sistemul de canalizare al orașului. Nu face față. Acum specialiștii analizează soluții pentru a nu se mai întâmpla așa ceva, punctual. Rezolvarea globală ia ani, dar punctual, la aceste clădiri care sunt și monument, și unde am investit bani, vom găsi soluții. Școala va începe la Loga cu elevii în clădirile principale, în condiții excepționale. Cred că a și început mutarea mobilierului nou”, afirmă primarul Nicolae Robu.
Totuși, pe ordinea de zi a viitorului plen, consilierii locali sunt invitați să voteze modificarea datei limită de finalizare a proiectelor de modernizare de la liceele Loga și Lenau, care va fi împinsă astfel până la 1 noiembrie. „Prelungirea este necesară pentru finalizarea tuturor activităţilor prevăzute în proiect şi asigurarea îndeplinirii tuturor indicatorilor şi obiectivelor asumate de beneficiar, pentru a evita astfel posibilitatea restituirii integrale a finanţării nerambursabile”, se precizează în referatele celor două proiecte. Practic, lucrurile stau în felul următor. În cazul Loga, „recepţia lucrărilor de reabilitare cuprinse în ambele contracte de execuţie a avut loc în data de 27 iunie 2016, dar a fost amânată, deoarece nu au fost prezentate situaţiile finale de lucrări, iar astfel nu a fost stabilită valoarea finală a investiţiei, dar şi datorită incertitudinii cu privire la posibilitatea acceptării lucrărilor. Printre acestea din urmă, cele mai importante sunt cele referitoare la posibilitatea obţinerii acordurilor de funcţionare, în special cel eliberat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”.
La Lenau, unde copiii au revenit în sălile de clasă la începutul anului, „în data de 24 iunie 2016, a fost convocată Comisia de recepţie în vederea recepţionării lucrărilor, dar din cauza faptului că lucrările realizate de către SC Kasdum-GF (…) nu îndeplineau condiţiile prevăzute de HG 273/1994 (nu erau finalizate toate lucrările de reabilitare a liceului), obiectivul de investiţie nu a putut fi recepţionat”. Cea mai gravă problemă a fost sesizată de cei de la ISU. „Recepţia a fost amânată din cauza nefinalizării lucrărilor (…) dar şi din cauza unei neconformităţi stabilită (…) de către reprezentanţii ISU, pe fiecare nivel al clădirii, pereţii holurilor şi casele de scară fiind placaţi cu elemente de finisaj din materiale combustibile (plăci compacte din HPL), fiind încălcate prevederile din Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor”.
Comentarii prin facebook