Vor reabilitarea străzilor cu piatră cubică, dar nu prin asfaltare, ci prin repavare! Cei care au blocat hotărârea referitoare la ultimele 14 străzi cu piatră cubică din Timișoara spun că instanța era ultima soluție, după ce nu au reușit să aibă un dialog cu primăria. Între timp, Nicolae Robu explică de ce nu e bună piatra cubică în alte zone decât cele istorice.
Tribunalul Timiș a dispus luni, 26 septembrie, „suspendarea HCL nr. 389/22.09.2015 până la soluţionarea definitivă a prezentei cauze. Executorie în ceea ce priveşte măsura suspendării”. Este vorba despre hotărârea care prevede reabilitarea prin asfaltare a ultimelor 14 străzi pavate cu piatră din Timişoara, contestată încă de la adoptarea de către CL de mai mulți cetățeni și asociații. Disputa a ajuns în instanță și, deși e departe de a fi finalizată, hotărârea a fost suspendată pentru moment. Contestatarii – adică Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei” (ACSPT), Asociația Peisagiștilor din România ASoP – Filiala Vest, Gabriel Tușinean și Victor Popovici – explică de ce au ajuns în instanță.
„Nu ne opunem reabilitării acestor străzi. Nu suntem mulţumiţi de starea lor actuală, dar credem că soluţia corectă este reabilitarea cu materialul existent, adică repavarea cu piatra cubică existentă şi nu asfaltarea. Am apelat la justiţie ca ultim resort. S-au efectuat demersuri repetate, în perioada septembrie 2015 – mai 2016, prin care s-a solicitat dezbaterea publică a acestui proiect. Din păcate, toate aceste demersuri au rămas fără răspuns. Studiul de fezabilitate adoptat prin HCL 389/22.09.2015 conţine o serie de erori şi omisiuni. În plus, problemele semnalate prin studiul de fezabilitate (piste de biciclete, locuri de parcare) nu sunt rezolvate prin soluțiile propuse prin același studiu de fezabilitate, publicat pe site-ul Primăriei Timişoara la mai multe luni după adoptarea HCL 389/2015”, spun, într-o scrisoare deschisă, Ilie Sîrbu, Andrei Condoroș, Gabriel Tușinean și Victor Popovici. Ei susțin că nu vor decât să poarte un dialog cu administrația locală, astfel încât, în urma unei dezbateri publice, să poată fi aleasă soluția corectă.
Primarul Nicolae Robu spune însă că asfaltarea acestor străzi este chiar dorința celor care locuiesc în zonele respective. „Pe unele străzi nu e chiar gravă situația, dar pe majoritatea e vai și amar. Hai să luăm semnături de la toți locatarii din zonă, să vedem ce părere au. Noi am făcut ceva ce se cere și care s-a făcut oriunde. Pavajul cu piatră cubică este potrivit în zonele istorice, în zonele pietonale (…) pe una sau două dintre aceste străzi există și clădiri chiar cu valoare de monument, frumoase, istorice. Pe cea mai mare parte a lor sunt case obișnuite, nu suntem într-un sat al secolelor XVIII-XIX, ci suntem într-un oraș din anul 2016”, spune Robu. Edilul susține că nu s-ar face decât ce s-a făcut și în alte locuri din Europa. „Ce am vrut să facem noi acolo s-a făcut în toate orașele vechi în care străzile vechi erau pavate, într-o anumită perioadă, cu piatră cubică. Aceasta a rămas doar în zonele de centru istoric, de loisir, de promenadă, zone comerciale mai aparte, cu terase, cu restaurante. Oriunde vrem să mergem, în Praga, în Viena, în Budapeste, peste tot au fost străzile pavate așa. Nu au rămas cu piatră cubică decât zonele speciale. Sper că judecătorii vor lua decizia bună pentru oraș. Abordarea asta așa talibană, închistată în clișee, și nu de pe poziții de corectă înțelegere a evoluției societății, e păguboasă”, a conchis primarul.
Comentarii prin facebook