Zbori de la Timisoara la Weeze si ti se deschide o intreaga lume! Vacanta intre Germania si Olanda / FOTO

La doar două ore de zbor de Timișoara se află una dintre cele mai frumoase zone ale Europei. Dacă despicăm firul în patru, sunt chiar două astfel de regiuni, una mai atractivă ca alta. Vorbim despre Renania de Nord – Westfalia, în Germania, și zona orașului Nijmegen, în Olanda. Găsiți aici și distracție, și cumpărături, dar și unul dintre cele mai căutate locuri de pelerinaj din Europa.

ryanair1

Ryanair zboară, de la începutul lunii septembrie, direct de la Timișoara la Dusseldorf-Weeze, oferindu-le românilor încă o variantă ieftină și confortabilă de a ajunge în Germania și chiar mai departe, în Olanda. Aeroportul Weeze, situat în landul Renania de Nord – Westfalia, se află la aproximativ 80 de kilometri de Düsseldorf, la 93 de kilometri de Köln, la 48 kilometri de Duisburg și la circa 33 de kilometri de Nijmegen, în Olanda. Odată ajuns la Weeze, nu e deloc greu să ajungi în vreuna dintre aceste localități. Există atât trenuri, cât și diverse autobuze, iar pentru destinațiile și mai apropiate, cum ar fi Kevelaer, se poate merge chiar și cu taxiul, fără ca asta să vă lase cu buzunarele goale. Ar trebui mai știți și că Amsterdamul e cam la două ore de condus de aici.

nijmegen19

Nijmegen, oraș în care, cu mașina, ajungi în mai puțin de o oră de la Weeze, este cel vechi oraș din Olanda. Istoria lui, oricât de ciudat ar părea, are un punct comun cu cea a românilor. Asta, pentru că străvechea așezare romană de la care a plecat povestea a fost întemeiată, în anul 105, de nimeni altul decât împăratul Traian! Cei din Nijmegen se mândresc cu istoria lor zbuciumată, ale cărei urme se găsesc la tot pasul în partea sa centrală, dar și pe malul Rinului, unde există inclusiv o bucată dintr-o capelă de pe vremea lui Charlemagne. Nijmegen a fost și primul oraș din Olanda cucerit de armata germană în cel de-al doilea război mondial, dar și platoul de filmare pentru filmul „Un pod prea îndepărtat”, cu Sean Connery și Michael Caine, inspirat pe operațiunea Market Garden, din 1944. Nijmegen este un oraș studențesc, cu foarte multă viață, și, dacă vă place mișcarea, vă puteți număra printre participanții la faimosul Marș de Patru Zile, care are loc în fiecare an, în luna iulie. Peste 40.000 de oameni parcurg distanțe de până la 50 de kilometri.

kevelaer-biserica-lumanarilor2

Kevelaer, aflat la circa 7 kilometri de Weeze, poate fi destinația perfectă pentru cei care se simt atrași mai mult de partea spirituală. Orașul cu aproximativ 30.000 de locuitori adună, în fiecare an, până la un milion de vizitatori. Cu toții vin să caute alinare la icoana miraculoasă „Mângâierea mâhniților”. Aceasta datează din 1647 și este, de fapt, o replică a unei icoane a Maicii Domnului aflată în Luxemburg. Litografia de numai 7,5 x 11 cm se află acum într-o capelă hexagonală aflată în mijlocul pieței centrale din Kevelaer. Tot acolo este și Capela Lumânărilor, unde în fiecare seară sunt aprinse, timp de un ceas, zeci lumânări de mari dimensiuni, donate de pelerini, dar și Bazilica Mariană, vizitată de Maica Tereza, al cărei loc în strană este marcat discret și acum, printr-o plăcuță de bronz. Sezonul de pelerinaje începe din mai și se încheie în noiembrie, iar dacă preferați câteva zile liniștite, într-un orășel ca din cărțile de povești, ați găsit locul. Există, în centrul orașului, și un restaurant pe care n-aveți voie să-l ratați. La Alt Derp e mereu plin, iar bucatele, de să te lingi pe degete. Este vestită în toată regiunea carnea de vită „învechită” și preparată de i s-a dus buhul departe, astfel că vin oameni și de la zeci de kilometri, pentru o cină în cochetul restaurant deținut de Michaela și Karl-Heinz Hornbergs. Kevelaer este un oraș cochet, cu alei perfect aranjate, cu străduțe pe care circulă în perfectă liniște mașini, bicicliști și pietoni, totul fără semne de circulație. Primarul Dominik Pichler are 39 de ani, e la al doilea mandat și spune că orașul e atât de curat și de bine pus la punct pentru că… așa își doresc oamenii să trăiască.

nrw-de-sus

Düsseldorf are un centru vechi tipic nemțesc, cu case frumos aranjate și în perfectă stare, cu pavaje de sute de ani, în care nicio piatră nu sare de capul ei. Dacă ajungeți aici, n-ar trebui să ratați Biserica Sf. Lambert și Schlossturm, ambele datând din secolul al XIII-lea. Königsallee și Schadowstrasse sunt raiul celor pasionați de cumpărături, cu mențiunea că, dacă ajungeți pe Kö, așa cum îi spun localnicii, ar fi bine să vă căutați bine prin portofele și conturi… Altfel, Kö este una dintre cele mai frumoase străzi comerciale din Europa, întinsă de-a lungul vechiului șanț de apărare al cetății, la capătul căreia se află o spectaculoasă fântână. Dacă vreți să vedeți Rinul de sus, încercați fie Rheinturm, fie Kaiserswerth. În prima variantă, sunteți în epoca modernă, în cea de-a doua veți fi transportați, cu gândul, în vremea lui Frederic I Barbarossa. Există, în Düsseldorf, și castelul Benrath, o splendidă construcție barocă în care sunt găzduite astăzi trei muzee, dar și Hofgarten, „plămânul verde” al orașului. Și încă un lucru: nu ratați berea neagră! E specifică locului și este delicioasă.

aeroport-weeze10

Dacă nu vreți doar istorie și cumpărături, ar trebui să mai știți ceva. Aeroportul din Weeze este „casa” a două festivaluri care aduc în zonă zeci de mii de tineri. Povestea începe în 1954, când The Royal Air Force (RAF) a înființat aeroportul militar Weeze/Laarbruch. Nu mai puțin de 2.200 de soldați britanici și familiile lor locuiau aici. În 1993 a devenit clar că, în condițiile socio-politice de la acea vreme, RAF va renunța la această bază. S-a înființat atunci Flughafen Niederrhein GmbH, o companie deținută de autoritățile din zonă, care se gândeau deja cum ar putea folosi vechiul aeroport militar. În 1999, după 45 de ani, RAF părăsește baza Weeze/Laarbruch. În 2001, un grup de investitori din Olanda cumpăra Laarbruch și devine proprietar pe 620 de hectare. Un an mai târziu începe construcția terminalului de pasageri, iar în 2003 decolează prima cursă: erau trei zboruri pe săptămână, pe ruta Weeze – Londra Stansted, operate de compania de low cost Ryanair. A fost doar începutul, astfel că, în 2013, Ludger van Bebber, managerul aeroportului, a întâmpinat pasagerul cu numărul 15.000.000! Anul trecut, aeroportul din Weeze a avut 2,5 milioane de pasageri! Vorbim despre un aeroport verde, care își asigură necesarul de energie din cele 60.000 de panouri solare amplasate în apropierea pistei, și unde Ryanair operează câteva zeci de destinații. Revenind la festivaluri, în vară, aici este organizat Parookaville, care, în luna iulie, a adunat 70.000 de spectatori pasionați de muzică electronică. Au fost opt scene cu DJ-i renumiți, iar succesul avut i-a determinat pe organizatori să-și propună, pentru anul viitor, 100.000 de spectatori! Parookaville este considerat unul dintre cele mai mari festivaluri de gen din Germania, iar anul viitor va avea loc în perioada 21-23 iulie. Q-Base a avut loc pe 10 septembrie și a fost, după au afirmat organizatorii, o aventură de 14 ore, destinată doar celor… rezistenți!

aeroport-weeze1

Ryanair zboară de la Timișoara la Dusseldorf-Weeze de două ori pe săptămână, duminica și miercuri, iar prețurile biletelor, în funcție de când le achiziționați, dar și de reducerile oferite de companie, pot pleca de la 4,99 euro. În prețul biletului sunt incluse gratuit două bagaje de cabină, unul mare și unul mic. De la 1 septembrie, Ryanair, cea mai mare companie low-cost din Europa, și-a deschis prima bază operațională din România, la Timișoara. Există o aeronavă alocată noii baze și sunt șapte rute: Londra – Stansted, în fiecare zi, Berlin, Dusseldorf și Frankfurt, de câte două ori pe săptămână, Bruxelles, de trei ori pe săptămână, și București, 12 zboruri / săptămână. Din noiembrie, se va zbura de cinci ori pe săptămână și către Milano.

Invalid Displayed Gallery

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Azi e ziua Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin. Purtătorul de biruință este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. Sf. Gheorghe este patronul spiritual al Casei Regale a Angliei, ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei și Serbiei, dar și al armatei române. Sân-George este protectorul naturii înverzite, al vitelor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Azi e ziua Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruinţă
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș pregătește un parteneriat de afaceri virtual cu firme din Turcia

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Ambasada României în Republica Turcia invită, sub sloganul „Șansa ta la un parteneriat internațional”, firmele timișene la o întâlnire „virtuală“ cu firme din Turcia care și-au exprimat interesul de colaborare în variate sectoare de activitate și sub diferite forme. Se caută parteneri pentru subcontractare, producție în sistem...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș pregătește un parteneriat de afaceri virtual cu firme din Turcia

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Ambasada României în Republica Turcia invită, sub sloganul „Șansa ta la un parteneriat internațional”, firmele timișene la o întâlnire „virtuală“ cu firme din Turcia care și-au exprimat interesul de colaborare în variate sectoare de activitate și sub diferite forme. Se caută parteneri pentru subcontractare, producție în sistem...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș pregătește un parteneriat de afaceri virtual cu firme din Turcia
Compania Iulius oferă și în 2021 studenților din anii terminali și masteranzilor oportunitatea de a îmbina armonios noțiunile teoretice dobândite în timpul facultății cu cele practice, exersate prin intermediul programului de internship „Rising Stars at Iulius”. 34 de poziții de internship plătit sunt deschise în proiectele Iulius din Timișoara, Iași, Cluj-Napoca și Suceava. Astfel, dacă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania Iulius le oferă tinerilor studenți și masteranzilor oportunitatea unui internship plătit
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin. Purtătorul de biruință este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. Sf. Gheorghe este patronul spiritual al Casei Regale a Angliei, ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei și Serbiei, dar și al armatei române. Sân-George este protectorul naturii înverzite, al vitelor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Azi e ziua Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruinţă
Timișoara are de joi și buget pe acest an și acum administrația se poate apuca de treabă. Consilierii locali au votat în cadrul ședinței de plen propunerea lansată, cu mici amendamente, iar valoarea acestuia va fi de 1,4 miliarde de lei. Mutați la scaune confortabile, din piele, la Sala de Conferințe a Universității Politehnica pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bugetul Timișoarei pe 2021 a fost aprobat, în armonie și înțelegere între consilierii tuturor partidelor
Într-o clasă politică prea mică în comparaţie cu ea, senatoarea Diana Şoşoacă a descoperit totuşi o mare „patrioată”. Este vorba de eurodeputata din Timişoara, Maria Grapini. Şoşoacă a avut această revelaţie în faţa… Spitalului de Psihiatrie din Jebel. De altfel, cele două „patrioate” sunt şi eroinele agenţiei de ştiri a Kremlinului, Sputnik. Senatoarea Diana Şoşoacă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Diana Şoşoacă s-a dus la Spitalul de Psihiatrie din Jebel ca s-o laude pe Maria Grapini
Întâlnirea anunțată miercuri de Alin Nica, pe tema proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii a avut loc, în mediul digital, iar primarul Dominic Fritz anunță că a prezentat reprezentanților Comisiei Europene măsurile municipalității puse deja în funcțiune în sprijinul acestui important proiect. Printre deciziile așteptate în curând se numără reforma Asociației TM 2023, precedată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din cauza problemelor existente, Primăria Timișoara vrea să schimbe radical activitatea asociației TM 2023
Top