Puţine oraşe se pot compara cu Bruxelles în ceea ce priveşte cosmopolitismul, pentru că, aici, un sfert din locuitori sunt străini şi cu greu se poate găsi un amestec mai variat de etnii. Agenţia de turism Ultramarin vă propune pentru minivacanța de 1 Decembrie să descoperiți splendidele piețe de Crăciun din capitala europeană, dar și numeroasele obiective turistice ale orașului.
Piața de Crăciun din Bruxelles se desfășoară pe o perioadă de aproximativ cinci săptămâni și se ține în două locații. Una este foarte aproape de Grote Markt, iar alta, cu mult mai mare, se află în piața din fața catedralei Sainte-Catherine de lângă fântâna Anspach. Arhitectura capitalei Belgiei este caracterizată de un amestec de vechi şi nou, mergând de la clădirile medievale, cu străduţele înguste şi întortocheate din centrul vechi, uşor de diferenţiat de construcţiile de mai târziu, precum bulevardele largi în stil parizian proiectate pe vremea regelui Leopold al II-lea, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, sau de construcţiile ultramoderne din secolul trecut. În centrul vechi, străduţe pietruite şi înguste se deschid în Grand-Place. Imensa piaţă medievală, cu clădiri bogat ornate şi o atmosferă plină de viaţă, este una dintre cele mai frumoase din Europa. Piaţa este dominată de clădirea Primăriei şi de Muzeul Oraşului Bruxelles, sau Casa Regelui.
Bruxelles are unul dintre cele mai interesante simboluri, căutat cu nesaţ de toţi turiştii. Aşa cum Turnul Eiffel este emblema Parisului sau Statuia Libertăţii a New Yorkului, Manneken Pis (statuia unui băieţei care urinează) este simbolul oraşului Bruxelles. Nu se ştie exact povestea statuii, aceasta fiind înconjurată de numeroase legende. Cea mai populară spune că este statuia unui copil care a salvat Bruxelles-ul de la nimicire. La sfârşitul Evului Mediu, olandezii asediau oraşul şi doreau să îl incendieze. Când au dat foc fitilului, un copil rătăcit a urinat pe fitil, salvând cetatea şi intrând în legendă. O altă legendă spune că acest copil s-a rătăcit de părinţii săi. După lungi căutări, tatăl sau l-a găsit în această poziţie. Încă din secolul al XV-lea exista o statuie similară, din piatră, care a fost furată de mai multe ori. În anul 1916 a fost înlocuită de actuala statuie de bronz, creată de sculptorul Jerome Duquesnoy. Manneken Pis are o garderobă impresionantă de peste 750 de costume, păstrate în Casa Regelui din Piaţa Mare. Din anul 1987, Manneken are şi un echivalent feminin, Jeanneke Pis, pe care o veţi descoperi în apropiere.
Pe lângă acestea, capitala Belgiei mai oferă numeroase alte atracţii turistice şi locuri de distracţie. Ultramarin vă invită să descoperiţi Palatul Regal (Palais Royal), Sediul NATO, Parlamentul European, Galeriile Saint Hubert (primele galerii comerciale din lume), Les Marolles (Cartierul tradiţional al oraşului, dominat de Palatul Justiţiei, cu numeroase restaurante, baruri şi magazine de antichităţi) şi multe altele. Odată ajunşi la Bruxelles, nu trebuie să rataţi bomboanele de ciocolată (ciocolateriile sunt la tot pasul în centrul oraşului), berea belgiană (în general foarte tare şi aromată) şi waffle (prăjituri tradiţionale cu diverse topinguri, ciocolată, miere, cremă de fructe). Detaliile excursiei le găsiţi aici.
Comentarii prin facebook