Muzeul Revolutiei s-a oprit la garnizoana din Piata Libertatii! S-ar putea pierde 3 milioane de euro

Viitorul muzeu al Revoluției ar putea rămâne fără finanțare de la Ministerul Culturii, pentru că încă nu s-a găsit un sediu potrivit pentru o astfel de investiție. Garnizoana din Piața Libertății ar fi foarte bună, dar este la CJ Timiș, care ar putea-o pierde la finele anului. Tot atunci s-ar pierde și banii de la Cultură.

garnizoana libertatii

Ministerul Culturii dispune de trei milioane de euro, bani proveniți din diverse surse, cum ar fi fonduri norvegiene sau UNESCO, pe care ar fi dispuși să-i investească în realizarea, la Timișoara, a mult discutatului muzeu al Revoluției. Sună bine, dar, până acum, nu s-a reușit găsirea unui spațiu bun pentru o astfel de investiție. „Niciuna dintre clădirile pe care le deține primăria nu este foarte bună pentru a găzdui un asemenea obiectiv. Cei de la Ministerul Culturii au spus că pot investi trei milioane de euro, dar numai dacă locația va fi una cu mare expunere, care să se potrivească pentru muzeu. Când au fost cei de la Ministerul Culturii la Timișoara le-am propus să viziteze și un imobil care nu este al primăriei, adică fostul sediu al garnizoanei din Piața Libertății. Clădirea a fost trecută la CJ Timiș, cu condiția că, până la 31 decembrie 2016, CJ o va renova și va muta acolo mai multe structuri. Nu era făcut nimic în sensul reabilitării și era limpede că nu sunt șanse să se facă ceva. În hotărârea de guvern prin care clădirea a trecut la CJ este prevăzut că, dacă nu se face nimic până la 31 decembrie 2016, ea revine la Ministerul Apărării”, a declarat, joi, primarul Nicolae Robu.

Citește și: CJ Timis are garnizoana! Urmeaza sa gaseasca bani ca s-o transforme in biblioteca

Edilul susține că i-a solicitat fostului președinte al CJ Timiș, Titu Bojin, să fie de acord să cedeze vechea garnizoană către Ministerul Apărării, pentru ca apoi ea să fie trecută, printr-o altă hotărâre de guvern, la Ministerul Culturii, însă acesta nu a fost de acord. „Acum câteva săptămâni, i-am solicitat, printr-o adresă, președintelui Sorin Grindeanu să cedeze clădirea către Ministerul Apărării, pentru ca măcar acum să ajungă la Ministerul Culturii, să se poată realiza Muzeul Revoluției. Altfel, Ministerul Culturii va pierde cele trei milioane de euro. Nu am primit un răspuns de la președintele Grindeanu, dar înclin să cred va înțelege lucrurile corect și va ceda clădirea”, mai spune Robu.

Lucrurile nu sunt însă atât de simple, pentru că expertiza solicitată de CJ arată că investiția de care ar fi nevoie pentru reabilitarea vechii garnizoane este foarte mare. „Am trimis o adresă către Ministerul Apărării, prin care am cerut o prelungire a termenului până la care am putea face intervenții. Nu am primit încă un răspuns. Noi am făcut o expertiză pentru a vedea cam cât ne-ar costa reabilitarea și este vorba despre o sumă enormă. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să gestionăm lucrurile pe care le deținem în mod direct. În acest moment, noi, CJ, suntem sub un contract cu Ministerul Apărării, iar mâine (vineri – n.r.) voi avea o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Culturii. Sunt discuții instituționale, haideți să ne vedem fiecare de treabă!”, a declarat, pentru deBanat.ro, președintele CJ, Sorin Grindeanu. La începutul anului, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, spunea că, în 2016, bugetul instituției pe care o conducea prevedea un milion de lei pentru elaborării documentației tehnico-economice aferentă investiției. „Această primă etapă este însă realizabilă pe parcursul acestui an numai în măsura în care vom reuși, prin eforturi comune, îndeplinirea condițiilor sine qua non ale identificării și legiferării statutului viitorului imobil destinat muzeului”, afirma Alexandrescu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Pompi a spus: (octombrie 20th, 2016 at 20:11 )

CJT-ul ar trebui desființat, pentru că și-așa nu-i bun de nimic. Înghite doar banii de pomană și răspunde numai la comenzile politice, nepăsându-i de interesele locale. Faptul că nu au făcut absolut nimic cu clădirea Garnizoanei, arată cât de inutili și incompetenți sunt cei din CJT, în frunte cu Bojinul respectiv, individ reprezentând imaginea consacrată a ratatului, incapabil să facă altceva decât să se țină de scaun. Eșecul de la Garenizoană este și imaginea unei metehne vechi a românilor, incapabili să ducă aproape nimic la bun sfârșit, dezorganizați și fără nicio viziune. Sau rușine. Vedeți ce s-a întâmplat la Paris, cu expoziția alimentară, unde România s-a făcut de râsul lumii, în buricul Europei. Jalnic!

Folică a spus: (octombrie 21st, 2016 at 03:05 )

PROPUNERE DE ÎNFIINŢARE ÎN TIMIŞOARA A MUZEULUI REVOLUŢIEI ROMÂNE ANTICOMUNISTE
În data de 18.12.2015, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Timişoara, am solicitat domnului Primar şi celorlalţi consilieri să aprobe propunerea mea ca, după 26 de ani de la Revoluţie, în sfârşit, la Timişoara, să iniţiem demersurile legale pentru a înfiinţa Muzeul Revoluţiei Române Anticomuniste.
Argumentele mele, pe care le-am prezentat în timpul şedinţei, sunt enumerate în cele ce urmează.
Timişoara este unică prin faptul că aici a început Revoluţia Română Anticomunistă. În decembrie 1989, timişorenii au arătat lumii întregi curajul lor, manifestând în stradă împotriva dictaturii comuniste. Primii eroi ai luptei pentru democraţie şi libertate au căzut, seceraţi de gloanţe, în oraşul nostru.
Este o ruşine că, după 26 de ani, în Timişoara, oraş martir, încă nu avem un muzeu care să facă cunoscut adevărul despre Revoluţia Anticomunistă din 1989 şi care să constituie un omagiu faţă de eroii Timişoarei care s-au jertfit pentru ca noi, astăzi, să trăim în libertate şi democraţie. Timp de 26 de ani „tovarăşii” au dezinformat populaţia, iar generaţiile tinere vor ajunge să nu cunoască adevărul despre Revoluţia Anticomunistă.
Consider că avem datoria morală ca măcar acum, după 26 de ani, să înfiinţăm primul muzeu care să amintească întregii lumi că, în decembrie 89, Timişoara a fost punctul zero din care a pornit Revoluţia Română Anticomunistă şi primul oraş declarat liber de comunism.
Acest muzeu va trebui realizat pe măsura importanţei contribuţiei Timişoarei pentru instaurarea democraţiei în România şi pe măsura jerfei supreme a martirilor oraşului nostru.
Sediul adecvat pentru Muzeul Revoluţiei este chiar clădirea garnizoanei militare, în faţa căreia, în decembrie 1989, au fost ucişi sau răniţi cetăţeni ai Timişoarei care protestau împotriva regimului comunist. Le datorăm recunoştinţă veşnică martirilor Timişoarei.
Clădirea garnizoanei a aparţinut patrimoniului Timişoarei şi are importanţă istorică, fiind atestată din anul 1727 în planurile oraşului; în perioada comunistă şi până recent a fost preluată de către Ministerul Apărării, iar de o lună a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Timiş. Simbolistica şi arhitectura clădirii o face potrivită pentru un muzeu. Spaţiul interior este constituit din foste celule de detenţie cu vizetă, cu iluminare naturală redusă, ceea ce face spaţiul neadecvat pentru activităţi ce necesită o bună iluminare (cum ar fi o bibliotecă).
Muzeul Revoluţiei Anticomuniste va fi un reper unic pentru cunoaşterea adevărului istoric de către generaţiile tinere şi va demonstra, încă o dată, că la Timişoara se dă ora exactă a democraţiei. Pentru sacrificiile făcute, timişorenii şi nu numai ei, au nevoie de un Muzeu al Revoluţiei din decembrie 1989, care să fie, totodată, și un monument comemorativ al celor ucişi sau răniți, în acele zile. În plus, acest muzeu va constitui un atuu important pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană de către urbea noastră.
Din aceste considerente, solicit Consiliului Judeţean Timiş să transmită, în administrare sau în folosinţă, cladirea Garnizoanei din Piaţa Libertăţii în vederea amenajării unui Muzeu al Revoluţiei Anticomuniste Timişorene.
Sper că şeful Consiliului Judeţean Timiş, dl. Titu Bojin (PSD), deşi fost activist al partidului comunist, va demonstra, încă o dată, că în prezent s-a depăşit mentalitatea caracteristică epocii comuniste şi va aproba utilizarea clădirii garnizoanei ca sediu pentru Muzeul Revoluţiei Anticomuniste din Timişoara.
Consilier local
PETRICĂ FOLICĂ

anteconbega a spus: (octombrie 21st, 2016 at 08:35 )

„Sunt discuții instituționale, haideți să ne vedem fiecare de treabă!”, a declarat, pentru deBanat.ro, președintele CJ, Sorin Grindeanu.” Iată un răspuns de mare bărbat de stat. Statu Palmă Barbă Cot.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 19907 cazuri

4689
active
1299
decese
13919
vindecate

Situația globală

Total: 6714464 cazuri

3059679
active
393419
decese
3261366
vindecate

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

Aconnect - Digitalizam Romania

Politica vezi arhiva Politica

valer dorneanu

DNA îi face “nota de plată” lui Valer Dorneanu după dezincriminaea abuzului în serviciu: 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro şi 10.340.800 de dolari

Printr-un comunicat de presă, DNA a reacționat joi la criticile preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, la adresa şefului instituţiei, Crin Bologa. DNA arată că, prin aplicarea unor decizii ale CCR, s-au clasat  801 de dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro şi 10.340.800 de dolari. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a afirmat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DNA îi face “nota de plată” lui Valer Dorneanu după dezincriminaea abuzului în serviciu: 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro şi 10.340.800 de dolari
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Pelici rămâne în Banat! A ales Reșița

Deși a avut mai multe oferte, fostul antrenor al Ripensiei, Alex Pelici a ales să antreneze într-un oraș unde a mai pregătit echipa și în care s-a bucurat de respectul tuturor. Așadar, „Pelicanul” a ales Reșița, el înlocuindu-l pe Dorinel Munteanu, un alt bănățean care și-a încheiat la sfârșitul lunii mai scurtul mandat în Valea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pelici rămâne în Banat! A ales Reșița
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

banner-iulius-town_728x90

Economic vezi arhiva Economic

Efectele coronavirusului: preţurile solicitate la vânzarea locuinţelor au scăzut în România şi la Timişoara

Efectele pandemiei de coronavirus s-au făcut, în sfârşit, simţite şi pe piaţa imobiliară. Preţurile locuinţelor scoase la vânzare a scăzut, pe ansamblu la nivel naţional, cu 1,4%, în timp ce pentru Timiş scăderea a fost de 1,1% în mai. În contextul situației create de răspândirea COVID-19, luna mai a adus, la nivel național, o scădere...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Efectele coronavirusului: preţurile solicitate la vânzarea locuinţelor au scăzut în România şi la Timişoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La început de week-end, în Timiș, în timpul stării de alertă, se află în carantină peste 80 de persoane. Peste 3.200 de persoane sunt izolate la domiciliu. O persoană aflată în izolare a fost amendată și introdusă în carantină. De când a început starea de alertă, carantina a fost înlocuită cu izolarea la domiciliu pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 80 de persoane sunt în carantină, în Timiș
O pacientă a Spitalului Județean Timișoara s-a aruncat în gol de la etajul 6 al unității sanitare. Femeia era internată în spital, iar în această dimineață a recurs la acest gest extrem. Femeia era internată pe secția de Neurochirurgie a celui mai mare spital din vestul țării, iar în această dimineață a recurs la gestul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O pacientă  s-a aruncat în gol de la etajul 6 al Spitalului Județean Timișoara/UPDATE Femeia a decedat
ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, face îndemn la rugăciune în a doua zi de Rusalii pentru ploi liniștite, care să aducă roade. Chiar dacă ultimele zile au fost unele ploi cu fenomene extreme, iar grindina și vântul au însoțit „reprizele” relativ scurte de ploaie, per total, seceta pune stăpânire pe „ogoarele” României. De aici vine și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Îndemn la rugăciune al Mitropolitului Banatului pentru ploi liniștite și aducătoare de roade
O mașină a luat foc într-o stație de benzină, astăzi, după-amiază. Pompierii lugojeni, alături de angajații unei stații de alimentare cu combustibil, au acționat pentru lichidarea unui incendiu, evitând producerea unei tragedii. Astăzi, înainte de ora 15.00, pompierii au fost anunțați despre producerea unui incendiu la o autocamionetă care se afla într-o stație de alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pompierii din Lugoj și angajații unei benzinării au evitat o tragedie. O mașină a luat foc într-o staţie PECO/FOTO !
Printr-un comunicat de presă, DNA a reacționat joi la criticile preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, la adresa şefului instituţiei, Crin Bologa. DNA arată că, prin aplicarea unor decizii ale CCR, s-au clasat  801 de dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro şi 10.340.800 de dolari. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a afirmat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DNA îi face “nota de plată” lui Valer Dorneanu după dezincriminaea abuzului în serviciu: 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro şi 10.340.800 de dolari
Polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Timișoara acționează pentru a combate contrabanda de țigări. Au descins în peste 30 de locații din Timiș, Arad și Caraș-Severin, conform pressalert.ro. Acțiunea are loc în această dimineață, când oamenii legii descind în 32 de locații din Caraș-Severin, Timiș și Arad. Sunt emise 30 de mandate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Acțiune de amploare a polițiștilor de la Crimă Organizată în Vestul țării. Descinderi la contrabandiștii de țigări/Update. DIICOT face precizări
Top