Muzeul Revolutiei s-a oprit la garnizoana din Piata Libertatii! S-ar putea pierde 3 milioane de euro

Viitorul muzeu al Revoluției ar putea rămâne fără finanțare de la Ministerul Culturii, pentru că încă nu s-a găsit un sediu potrivit pentru o astfel de investiție. Garnizoana din Piața Libertății ar fi foarte bună, dar este la CJ Timiș, care ar putea-o pierde la finele anului. Tot atunci s-ar pierde și banii de la Cultură.

garnizoana libertatii

Ministerul Culturii dispune de trei milioane de euro, bani proveniți din diverse surse, cum ar fi fonduri norvegiene sau UNESCO, pe care ar fi dispuși să-i investească în realizarea, la Timișoara, a mult discutatului muzeu al Revoluției. Sună bine, dar, până acum, nu s-a reușit găsirea unui spațiu bun pentru o astfel de investiție. „Niciuna dintre clădirile pe care le deține primăria nu este foarte bună pentru a găzdui un asemenea obiectiv. Cei de la Ministerul Culturii au spus că pot investi trei milioane de euro, dar numai dacă locația va fi una cu mare expunere, care să se potrivească pentru muzeu. Când au fost cei de la Ministerul Culturii la Timișoara le-am propus să viziteze și un imobil care nu este al primăriei, adică fostul sediu al garnizoanei din Piața Libertății. Clădirea a fost trecută la CJ Timiș, cu condiția că, până la 31 decembrie 2016, CJ o va renova și va muta acolo mai multe structuri. Nu era făcut nimic în sensul reabilitării și era limpede că nu sunt șanse să se facă ceva. În hotărârea de guvern prin care clădirea a trecut la CJ este prevăzut că, dacă nu se face nimic până la 31 decembrie 2016, ea revine la Ministerul Apărării”, a declarat, joi, primarul Nicolae Robu.

Citește și: CJ Timis are garnizoana! Urmeaza sa gaseasca bani ca s-o transforme in biblioteca

Edilul susține că i-a solicitat fostului președinte al CJ Timiș, Titu Bojin, să fie de acord să cedeze vechea garnizoană către Ministerul Apărării, pentru ca apoi ea să fie trecută, printr-o altă hotărâre de guvern, la Ministerul Culturii, însă acesta nu a fost de acord. „Acum câteva săptămâni, i-am solicitat, printr-o adresă, președintelui Sorin Grindeanu să cedeze clădirea către Ministerul Apărării, pentru ca măcar acum să ajungă la Ministerul Culturii, să se poată realiza Muzeul Revoluției. Altfel, Ministerul Culturii va pierde cele trei milioane de euro. Nu am primit un răspuns de la președintele Grindeanu, dar înclin să cred va înțelege lucrurile corect și va ceda clădirea”, mai spune Robu.

Lucrurile nu sunt însă atât de simple, pentru că expertiza solicitată de CJ arată că investiția de care ar fi nevoie pentru reabilitarea vechii garnizoane este foarte mare. „Am trimis o adresă către Ministerul Apărării, prin care am cerut o prelungire a termenului până la care am putea face intervenții. Nu am primit încă un răspuns. Noi am făcut o expertiză pentru a vedea cam cât ne-ar costa reabilitarea și este vorba despre o sumă enormă. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să gestionăm lucrurile pe care le deținem în mod direct. În acest moment, noi, CJ, suntem sub un contract cu Ministerul Apărării, iar mâine (vineri – n.r.) voi avea o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Culturii. Sunt discuții instituționale, haideți să ne vedem fiecare de treabă!”, a declarat, pentru deBanat.ro, președintele CJ, Sorin Grindeanu. La începutul anului, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, spunea că, în 2016, bugetul instituției pe care o conducea prevedea un milion de lei pentru elaborării documentației tehnico-economice aferentă investiției. „Această primă etapă este însă realizabilă pe parcursul acestui an numai în măsura în care vom reuși, prin eforturi comune, îndeplinirea condițiilor sine qua non ale identificării și legiferării statutului viitorului imobil destinat muzeului”, afirma Alexandrescu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Pompi a spus: (octombrie 20th, 2016 at 20:11 )

CJT-ul ar trebui desființat, pentru că și-așa nu-i bun de nimic. Înghite doar banii de pomană și răspunde numai la comenzile politice, nepăsându-i de interesele locale. Faptul că nu au făcut absolut nimic cu clădirea Garnizoanei, arată cât de inutili și incompetenți sunt cei din CJT, în frunte cu Bojinul respectiv, individ reprezentând imaginea consacrată a ratatului, incapabil să facă altceva decât să se țină de scaun. Eșecul de la Garenizoană este și imaginea unei metehne vechi a românilor, incapabili să ducă aproape nimic la bun sfârșit, dezorganizați și fără nicio viziune. Sau rușine. Vedeți ce s-a întâmplat la Paris, cu expoziția alimentară, unde România s-a făcut de râsul lumii, în buricul Europei. Jalnic!

Folică a spus: (octombrie 21st, 2016 at 03:05 )

PROPUNERE DE ÎNFIINŢARE ÎN TIMIŞOARA A MUZEULUI REVOLUŢIEI ROMÂNE ANTICOMUNISTE
În data de 18.12.2015, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Timişoara, am solicitat domnului Primar şi celorlalţi consilieri să aprobe propunerea mea ca, după 26 de ani de la Revoluţie, în sfârşit, la Timişoara, să iniţiem demersurile legale pentru a înfiinţa Muzeul Revoluţiei Române Anticomuniste.
Argumentele mele, pe care le-am prezentat în timpul şedinţei, sunt enumerate în cele ce urmează.
Timişoara este unică prin faptul că aici a început Revoluţia Română Anticomunistă. În decembrie 1989, timişorenii au arătat lumii întregi curajul lor, manifestând în stradă împotriva dictaturii comuniste. Primii eroi ai luptei pentru democraţie şi libertate au căzut, seceraţi de gloanţe, în oraşul nostru.
Este o ruşine că, după 26 de ani, în Timişoara, oraş martir, încă nu avem un muzeu care să facă cunoscut adevărul despre Revoluţia Anticomunistă din 1989 şi care să constituie un omagiu faţă de eroii Timişoarei care s-au jertfit pentru ca noi, astăzi, să trăim în libertate şi democraţie. Timp de 26 de ani „tovarăşii” au dezinformat populaţia, iar generaţiile tinere vor ajunge să nu cunoască adevărul despre Revoluţia Anticomunistă.
Consider că avem datoria morală ca măcar acum, după 26 de ani, să înfiinţăm primul muzeu care să amintească întregii lumi că, în decembrie 89, Timişoara a fost punctul zero din care a pornit Revoluţia Română Anticomunistă şi primul oraş declarat liber de comunism.
Acest muzeu va trebui realizat pe măsura importanţei contribuţiei Timişoarei pentru instaurarea democraţiei în România şi pe măsura jerfei supreme a martirilor oraşului nostru.
Sediul adecvat pentru Muzeul Revoluţiei este chiar clădirea garnizoanei militare, în faţa căreia, în decembrie 1989, au fost ucişi sau răniţi cetăţeni ai Timişoarei care protestau împotriva regimului comunist. Le datorăm recunoştinţă veşnică martirilor Timişoarei.
Clădirea garnizoanei a aparţinut patrimoniului Timişoarei şi are importanţă istorică, fiind atestată din anul 1727 în planurile oraşului; în perioada comunistă şi până recent a fost preluată de către Ministerul Apărării, iar de o lună a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Timiş. Simbolistica şi arhitectura clădirii o face potrivită pentru un muzeu. Spaţiul interior este constituit din foste celule de detenţie cu vizetă, cu iluminare naturală redusă, ceea ce face spaţiul neadecvat pentru activităţi ce necesită o bună iluminare (cum ar fi o bibliotecă).
Muzeul Revoluţiei Anticomuniste va fi un reper unic pentru cunoaşterea adevărului istoric de către generaţiile tinere şi va demonstra, încă o dată, că la Timişoara se dă ora exactă a democraţiei. Pentru sacrificiile făcute, timişorenii şi nu numai ei, au nevoie de un Muzeu al Revoluţiei din decembrie 1989, care să fie, totodată, și un monument comemorativ al celor ucişi sau răniți, în acele zile. În plus, acest muzeu va constitui un atuu important pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană de către urbea noastră.
Din aceste considerente, solicit Consiliului Judeţean Timiş să transmită, în administrare sau în folosinţă, cladirea Garnizoanei din Piaţa Libertăţii în vederea amenajării unui Muzeu al Revoluţiei Anticomuniste Timişorene.
Sper că şeful Consiliului Judeţean Timiş, dl. Titu Bojin (PSD), deşi fost activist al partidului comunist, va demonstra, încă o dată, că în prezent s-a depăşit mentalitatea caracteristică epocii comuniste şi va aproba utilizarea clădirii garnizoanei ca sediu pentru Muzeul Revoluţiei Anticomuniste din Timişoara.
Consilier local
PETRICĂ FOLICĂ

anteconbega a spus: (octombrie 21st, 2016 at 08:35 )

„Sunt discuții instituționale, haideți să ne vedem fiecare de treabă!”, a declarat, pentru deBanat.ro, președintele CJ, Sorin Grindeanu.” Iată un răspuns de mare bărbat de stat. Statu Palmă Barbă Cot.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază
Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe
La finalul anului precedent, Compania Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere le făcea o surpriză neplăcută șoferilor care circulau pe autostrada A1. Nu mai puțin de patru parcări erau închise, așa că cei care aveau … nevoi trebuiau să mai meargă niște kilometri buni pentru a rezolva problema. De scurt timp parcările s-au redeschis, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri a pregătit 11 milioane de lei pentru paza și curățenia spațiilor de servicii de pe autostrada A1
Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere internaţională. Un succes notabil pentru o echipă UPT în domeniul maşinilor hidraulice
Primăria Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. ”În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara se luptă cu căpușele
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, s-a trezit peste noapte, la mii de kilometri distanță, că e zburat de pe postul de președinte al PNL Timișoara. Pentru simplul fapt că l-a “jenat” pe cel care speră să redevină primar al orașului, Nicolae Robu, din nou în urma unei alianțe de nevoie, nu ideologică, cu cei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără dă de pământ cu Nicolae Robu, după ce acesta l-a zburat de la conducerea PNL Timișoara
O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Vasile Blaga şi Cristian Buşoi sunt noii şefi ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, potrivit unei decizii a Biroului Permanent Naţional al PNL. Ce legături au cei doi cu Timişoara? Ambii sunt absolvenţi ai unor facultăţii din Timişoara, având în spate şi mandate de parlamentari de Timiş. Amândoi sunt acum europarlamentari, dar niciunul nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cine sunt noii şefi ai PNL Timiş şi PNL Timişoara. Ce legături au Vasile Blaga şi Cristian Buşoi cu Timişoara
Top