S-a chinuit un sfert de veac să ajungă mare mahăr în politică și s-a prăpădit într-o dimineață. DNA anunță declanșarea urmăririi penale, patru ore mai târziu se face anunțul că Vasile Blaga își dă demisia din funcția de copreședinte al PNL, iar Nicolae Robu la Timișoara află rapid că senatorul de Deta nu mai candidează pentru un nou mandat. Punct. O viață de politician demontată în câteva ore. Stați așa, nu-l plâng pe „Buldog”, e clar că omul și-a făcut-o cu mâna lui, dar nu mi-aș fi închipuit că așa ceva este posibil în România. V-ați imaginat o astfel de scenă la PSD? Instanța anunță condamnarea unui mare lider. Vorbim de condamnare definitivă, cu suspendare, nu de pornirea urmăririi penale, ca la Blaga. Bun, și?
E vorba de o sentință în cazul Dragnea. La PSD de-abia atunci ajungi om politic cu adevărat, când ți se comunică începerea urmăririi penale. Dacă e mai grav, colegii parlamentari pot veni să protesteze în fața Parchetului. Sondajele de opinie interne arată că ăla nu e gospodar care nu fură câte ceva în timp ce muncește pentru binele comunității care l-a votat. Ce dacă a furat? E o manevră politică, e mâna lui Soros. La Blaga a mers ușor, ceea ce nu-l disculpă pe fostul pedelist, dar aruncă totuși o altă lumină asupra fenomenului.
Hai să ne uităm spre alți doi parlamentari de Timiș, tot liberali. Când s-a vorbit de integritate în PNL și interdicția de a candida dacă ești „vânat” de DNA, deputatul Alin Popoviciu ce-a făcut? A venit cu tot felul de interpretări de unde ar fi reieșit că nu are nicio treabă cu munca procurorilor. Subiectul s-a mai limpezit după ce DNA a emis un comunicat de presă, în care se spunea despre „tandrețurile” dintre învinuit și magistrați. Prea târziu, că listele au fost făcute, astfel ca dl Popoviciu să caute mărirea la președinția Consiliului Județean Timiș. Mai recent, deputatul Cornel Sămărtinean ar fi candidat, dar voia să aibă și obrazul fin de penelist anticorupție. Astfel că a făcut un pas în spate din cauza unui dosar penal.
Când Cornel Sămărtinean a aflat că probele audio au dispărut de pe masa procurorilor ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, să vezi iureș. Totul era o chestiune tehnică, pe acte. Nimic cu conotație morală. Puteai să ai și mortul în mașină, că dacă polițistul ți-a deschis portbagajul fără mandat, țac-pac, gata cu probele. Când am auzit că omul vrea să revină în politică, poate chiar pe listele parlamentare, mi-am zis imediat că lui Sămărtinean i s-a făcut o nedreptate, iar acum vreo instanță l-a reabilitat, spălat, tuns și frezat. Sanchi. Omul dacă a făcut vreo nefăcută, asta e, nu se vede pe obraz, important e să nu fie probe, iar integritatea e ca nouă, ce sula calului în vârful dealului!
Dar candidați cu probleme penale vom mai avea pe liste în Timiș, chiar fără Blaga, Sămărtinean sau Alin Popoviciu. Și nu oriunde, ci în partidul marelui luptător anticorupție (răzgândit între timp) Traian Băsescu. Plus o importantă incompatibilitate pe lista social-democraților, mari favoriți în alegerile din această toamnă. Aș reveni la Blaga. Ce i se reține dumnealui de către procurori? Că ar fi adunat fraudulos bani pentru partid. În ce an? Alegerile din 2008-2009. Cine s-a ales atunci cu acești bani? Pedeliștii eligibili și șeful statului, Traian Băsescu. Nu știu dacă exact din acei bani, dar dacă procurorii zic că banii au fost pentru partid, de ce să plătească numai colectorul?
Ce sunt cei care au intrat cu toții în parlament, în consilii locale sau județene din acești bani? Moralmente vorbind, căci nu ajungeau 700.000 de euro pentru toată țara. Dar chiar așa, de ce să plătească numai cel ce adună banii? În PSD nimeni nu a fost „agățat” de DNA că a adunat la pușculița partidului? Să fim serioși! M-aș bucura să văd un pas în spate și din partea „complicilor” care-au beneficiat la acea vreme de activitatea „grupurilor de criminalitate organizată”, denumire eufemistică pentru unele partide. Unde e solidaritatea de altădată?
Comentarii prin facebook