Vor, nu vor, au adus la bugetul local o sumă care depășește 81.000 de euro. Bicicliștii amendați, în ultimul an, în zona centrului istoric al Timișoarei au plătit, în medie, peste 707 lei de persoană. Polițiștii locali au tăiat amenzi în cazul a mai mult de 500 de oameni.
În septembrie 2015, Primăria Timișoara a interzis total accesul bicicletelor în zona Cetate. Comisia de Circulație a PMT a decis că accesul va fi permis exclusiv pietonilor, atât în Piața Victoriei și strada Alba Iulia, cât și în toată zona recent reabilitată cele 10 străzi și patru piețe. „Măsura a fost luată ca urmare a nenumărate semnalări din partea pietonilor – de departe majoritari! – că nu se pot plimba niciunde relaxaţi în oraşul nostru, că (…) mulţi au fost loviţi sau cel puţin speriaţi – cât pe ce să fie loviţi- de biciclete şi diverse alte vehicule, ei sau, uneori, copiii lor”, explica primarul Nicolae Robu. Între timp, restricția a fost ridicată parțial, fiind permisă circulația mixtă pietoni-bicicliști pe străzile E. Ungureanu, A. Pacha, Radu Negru, E. Carusso, Victor Vlad Delamarina, Gheorghe Lazăr, de la intersecția cu str. E. Ungureanu spre Piața Unirii, Lucian Blaga, J. Bolyai, Dimitrie Cantemir și Palanca. Degeaba a protestat comunitatea pe două roți din Timișoara, degeaba au fost propuse alte soluții. Ultimele au venit din partea consilierului local PSD Ion-Ardeal Ieremia. „Cred că ridicarea interdicției aplicate bicicliștilor nu are cum să facă rău (…) am două variante care cred că ar fi potrivite. Una se referă ridicarea interdicției de pe toate străzile pietonale din centrul Timișoarei, dar menținerea ei în piețele Victoriei, Unirii și Libertății. Cealaltă presupune ridicarea interdicției peste tot în centrul istoric, dar limitarea vitezei la 5 km/h”, spunea Ieremia, în urmă cu două săptămâni.
Propunerea lui a fost respinsă din start de primarul Nicolae Robu, care crede că „majoritatea covârșitoare a timișorenilor agreează să nu se circule cu bicicleta în zonele pietonale”. În ultimul an, amatorii de pedalat care au încălcat interdicția au fost trași pe dreapta de polițiștii locali. Unii, mai norocoși, au scăpat doar cu avertismente. „Polițiștii locali au aplicat, din luna septembrie 2015 și până în prezent, 801 sancțiuni contravenționale, conform OUG 195/2002, bicicliștilor care au circulat în zona centrală a orașului, unde sunt indicatoare care interzic acest lucru. Dintre acestea, 517 sunt sancțiuni cu amendă”, spun reprezentanții Poliției Locale. Suma colectată la bugetul local: 365.865 de lei. Adică, în medie, peste 707 lei de „biciclist rău”…
Comentarii prin facebook