Previzibil, Nicolae Robu a câștigat un nou mandat în fruntea PNL Timiș, însă nici pe departe de scorul pe care-l aștepta, probabil între 98 și 99%. Și asta, în pofida modului discreționar în care au fost organizate alegerile și au fost desemnați delegații. Robu nici măcar n-a încercat să mimeze democrația internă, alegerile fiind organizate de mâna sa stângă Alin Popoviciu, iar voturile au fost numărate de mâna sa dreaptă, Ionuț Nasleu, consilier personal și bodyguard special. Până și comuniștii încercau să afișeze o spoială de democrație la alegeri, însă Robu n-a făcut-o.
Chiar și în ziua alegerilor, mai mulți delegați din Timișoara au fost scoși de pe liste, fiindcă nu prezentau încredere. (Au dat like-uri la o postare pe Facebook a lui Alin Nica.) Au fost candidați care n-au avut drept de vot, în schimb au votat amazoanele și „jurnalistele” de la RobuTV din primărie: Greblă, Ișfănuț etc. De altfel, toți delegații timișoreni sunt angajați ai primăriei sau au sinecuri la stat, PNL Timiș devenind un partid 100% bugetar. Nica n-a obținut niciun vot pe Timișoara. Și, cu toate acestea, Robu a obținut doar 64% din voturi, 36% dintre delegați fiind probabil niște „netrebnici”. Ce s-ar fi întâmplat oare dacă alegerile se desfășurau „pe bune”?
Dacă tot îi plăcea lui Robu, pentru a-i da cu plus și pentru o anume legitimitate, să facă comparații ca număr de voturi, nu ca procente, între cele obținute de PNL în Timiș și cele din Călărași, Giurgiu sau Ialomița, iar mai nou între Timișoara și Dudeștii Noi. Hai să facem acum și câteva comparații cifrice. Față de Robu (255 de voturi), Marilen Pirtea a obținut 344 de voturi, Sorin Supuran – 303; Octavian Crețu – 302; Carmen Popescu – 271; Dan Sarmeș – 261. Și asta, în condițiile în care la votul pentru vicepreședinți au fost mai puține opțiuni, mulți plecând acasă. Cei de mai sus au o mare legitimitate decât Robu? Că vorbim de număr de voturi.
Primarii de orașe au fost scoși total din schemă. Adică exact cei care au adus voturi pentru PNL, în trecut PDL, la toate scrutinurile. (La ultimele alegeri, în Timișoara, PNL a avut sub media pe județ, având mai puține voturi decât PSD și puțin mai multe ca USR.) Puși pe linie moartă, aceștia nu vor mai avea nicio motivație de-a lupta pentru partid, iar sâmbătă s-a spus pe șleau că unii primari vor pleca din PNL. În loc să astupe tranșeele dintre tabere, Robu le-a adâncit și mai mult. Chiar duminică, deja la rece, a venit cu postări războinice și sfidătoare pe Facebook. Și fiindcă tot îi place fotbalul, ce a făcut noul președinte al PNL Timiș este exact ca și cum jucătorii unei echipe câștigătoare cu trei goluri din ofsaid și două penalty-uri refuzate adversarilor fac tumbe pe gazon și arată degetul mijlociu perdanților. Dar în fotbal mai există fair-play și astfel de lucruri nu se întâmplă.
În aceeași ordine de idei, din noua echipă care ar trebui să fie „spuma” fuziunii lipsesc vechii PDL-iști, cu excepția unor yes-mani prin excelență ca Nicu Bitea. Or, vechiul PDL a avut aproape tot timpul rezultate mai bune decât vechiul PNL. Buni sau răi, poate trebuiau cooptați în noua conducere și foștii președinți ai filialei (Viorel Coifan, Ovidiu Drăgănescu, Liviu Borha). Asta dacă se dorea puțină unitate. Pentru ca ambele tabere să fie reprezentate în birou se putea face un scrutin procentual. De exemplu, Robu a câștigat alegerile cu 64%, din echipa sa să meargă 64% în birou. S-a optat însă pe umilirea adversarilor. Rezultatul este că jumătate din filială nu mai e reprezentată acum în conducerea PNL Timiș.
Ca să vedeți că apartenența la „Cooperativă” a contat mai mult decât proiecte, prezentări etc., un candidat a câștigat un post de vicepreședinte taman din… Asia. Este vorba de Radu Lambrino, noul „vice” pe comunicare, imagine, relații cu media. Asta ca să mai și râdem puțin. În fine, sâmbătă seara au făcut chef nu doar noii membri ai conducerii PNL Timiș, ci și cei din PSD Timiș. Care și-au asigurat de pe acum șefia CJ Timiș în viitor, dar și câștigarea tuturor alegerilor care vor urma.
Comentarii prin facebook