Una dintre marile probleme cu care se confruntă piaţa imobiliară timişoreană este legată de lipsa unor profesionişti în domeniul intermedierii din domeniu. Datele Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) arată că în Timişoara sunt doar 122 de brokeri în domeniul imobiliar.
La acest capitol, Timișoara este doar pe locul patru la nivel naţional, după Bucureşti, cu 1.030 de firme, Cluj, cu 323 de agenţii, respectiv Constanţa, cu 192 agenţii. Comunitatea brokerilor și profesioniștilor imobiliari arată că numărul agențiilor imobiliare active în România a crecut cu 28% în ultimele 12 luni. Astfel, în orașele din România activează în prezent 3.508 agenții imobiliare. Piața din Constanța a crescut cel mai mult (ca pondere): numărul firmelor de profil este cu 70% mai mare decât în urmă cu un an. Pe locul al doilea se situează Brașovul, cu un avans de 37%, urmat de Cluj-Napoca (+30%), Iași (+26%), București (+12%) și Timișoara (+10%).
Chiar dacă numeric România nu stă chiar atât de rău, rămâne însă problema calităţi agenţilor şi a agenţiilor funcţionale. Mulţi dintre cei de pe piaţă au lacune atunci când vine vorba despre profesionism. Un semn al intensificării apetitului românilor pentru imobiliare este și evoluția prețurilor. Suma medie solicitată pentru apartamentele scoase la vânzare în România a consemnat un avans de 6,7% în prima jumătate din 2017, până la 1.120 de euro pe metru pătrat util, arată datele Imobiliare.ro. Cea mai mare creștere, de 10%, a avut loc în Cluj-Napoca, la mică distanță situându-se Iașiul, cu un avans de 9,6%. Următoarele poziții în topul marilor orașe ale țării sunt ocupate de Timișoara (+8,2%), Constanța (+7,3%), Brașov (+6,2%) și București (+5,4%). Şi clienţii sunt mai interesaţi de piaţa de specialitate. Numărul contactelor per anunț a crescut cu 68% în primele cinci luni ale acestui an față de perioada similară din 2016.
Comentarii prin facebook