A luat o notă mare la bacalaureat, dar, în 2016, universitatea din orașul natal i-a respins dosarul de admitere. Un an mai târziu, Vlad Ion încearcă să devină student la celălalt capăt al țării, la Universitatea de Vest, unde problemele sale de vedere nu constituie un impediment.
Vlad Ion a promovat examenul de bacalaureat cu media 8.31, propunându-și, în 2016, să urmeze facultatea la Galați, la specializarea Kinetoterapie. Universitatea de acolo i-a refuzat însă cererea de înscriere, din cauza problemelor de vedere pe care le are tânărul, considerând că acesta nu se poate adapta condițiilor de studiu. Rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, a anunțat, încă de anul trecut, că Vlad poate studia la Timișoara. La acel moment, familia tânărului a considerat că ar fi prea greu să facă pasul către orașul de pe Bega. Acum câteva săptămâni însă, după ce a epuizat mai multe încercări de a-l înscrie pe Vlad la facultate aproape de casă, tatăl acestuia s-a adresat UVT. Și… s-a putut!
„Sufăr de cataractă congenitală operată, iar anul trecut mi-am propus să mă înscriu la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Galați la secția de kinetoterapie, dar m-am lovit de câteva piedici. Încă de mic, am avut parte de mai multe ședințe de kinetoterapie, ceea ce mi-a trezit interesul pentru acest domeniu. Am reușit să mă documentez și mi-am dat seama că este ceva ce mi s-ar potrivi. Vreau să învăț, să profesez. Știu că va fi greu departe de casă, dar sunt un luptător”, a declarat vineri, la Timişoara, Vlad. Universitatea de Vest a implementat o serie de măsuri pentru a putea asigura egalitatea de şanse pentru toţi cei care doresc să devină studenţi. „Nimănui nu ar trebui să i se nege dreptul la egalitate de șanse, la educație, la un viitor mai bun. Determinarea sa de a studia, în ciuda dificultăților fizice și a blocajelor pe care le-a întâmpinat, este una dintre calitățile principale pe care le dorim la studenții noștri. Am reușit împreună cu colegii mei să adaptăm procesul de admitere astfel încât dizabilitatea sa să nu îi fie piedică în susținerea probelor. Are toate șansele să fie admis. În ceea ce privește partea financiară și imposibilitatea familiei de a-l susține la Timișoara, dispunem de numeroase pârghii pentru a-i veni în ajutor”, a explicat, la rândul lui, rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Vlad și-a depus dosarul de înscriere la Facultatea de Educației Fizică și Sport a UVT, iar luni să susțină probele de admitere, în timpul cărora va fi asistat de personalul facultății. Sprijinul acordat de UVT va fi unul constant, pe toată durata studiilor de licență, poate chiar de master, dacă își va dori.
Comentarii prin facebook