Nu sunt incompatibilități sau conflicte de interese pe lista celor 128 de tineri care ar trebui să primească gratuit terenuri de la PMT. Nicolae Robu a primit răspunsul de la ANI și totul e în regulă: poți fi angajat al primăriei și să primești „plaț” de casă. E ciudată și situația lui Ilare Bordeașu (ALDE), al cărui fiu este beneficiar direct al hotărârii votate de tatăl său.
La finele lunii martie, Primăria Timișoara a anunțat lista cu tinerii care îndeplinesc criteriile pentru a primi gratuit un teren de casă. Printre aceștia, Sanda Greblă, cea mai apropiată colaboratoare a primarului Nicolae Robu, Cătălin Iapă, consilierul personal al edilului, consilierul local PNL Grigore Grigoroiu, fiul consilierului local ALDE Ilare Bordeașu, dar și alți angajați din PMT. Lista a stârnit o mulțime de discuții și nici până acum ea nu a fost aprobată în CL. Primarul Nicolae Robu a trimis, în mai, o adresă către Agenția Națională de Integritate, cerând un punct de vedere oficial legat de eventualele incompatibilități. Răspunsul a venit abia de curând și este, conform declarațiilor edilului, foarte stufos. „Trebuie să citesc cu foarte mare atenție acest răspuns, pentru că este destul de amplu. Eu l-am receptat că nu ar fi probleme”, spune Robu.
Edilul a întrebat specialiștii ANI dacă există incompatibilitate sau conflict de interese, în cazul în care primăria acordă terenuri pentru tineri în baza Legii 15/2003, iar beneficiarul este angajat al primăriei, ca funcționar public sau personal contractual, este/a fost în ultimii cinci ani angajat al primăriei pe post de consilier personal al primarului, este consilier local și a participat la votul de adoptare a grilei cu punctajul de evaluare a cererilor, este consilier local și nu a participat la votul de adoptare a grilei cu punctajul de evaluare a cererilor, este în legătură de rudenie/afin cu un consilier local care a participat la votul de adoptare a grilei cu punctajul de evaluare a cererilor, este în legătură de rudenie/afin cu unul dintre consilierii locali care nu a participat la votul de adoptare a grilei cu punctajul de evaluare a cererilor.
Aleșii locali au interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv; pentru orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acesteia; pentru o societate comercială la care dețin calitatea de asociat unic, funcția de administrator sau de la care dețin venituri; pentru o altă autoritate din care face parte; pentru orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plată către aceștia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora; pentru o asociație sau fundație din care fac parte.
Răspuns ANI, adresat primarului Nicolae Robu
Specialiștii în integritate spun că n-ar fi incompatibilități pe mult discutata listă. „Opinăm că situațiile prezentate nu generează o situație de incompatibilitate. În ceea ce privește conflictul de interese, invederăm faptul că acesta nu rezultă «de lege lata» (n.r. despre legea în vigoare), dintr-o dispoziție legală, ci doar dacă persoana care ocupă o funcție publică emite un act afectat de interesul personal. Prin urmare, opinăm că se poate genera o situație de conflict de interese de natură administrativă dacă: primarul, prin deciziile sale, are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative; funcționarul public a fost/este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice sau juridice cu care are relații cu caracter patrimonial sau dacă interesele sale patrimoniale, ale soțului sau ale rudelor de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice; consilierul local participă la procesul de vot, în cadrul consiliului local, cu privire la adoptarea unor hotărâri în probleme supuse dezbaterii în care are un interes personal patrimonial, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv – în această situație, consilierul se află în conflict de interese dacă are un interes personal, în problema supusă dezbaterii, pe care nu îl anunță la debutul ședinței”, scrie în adresa semnată de Bogdan Stan, președintele ANI.
Între timp, consilierul local PNL Grigore Grigoroiu, care a votat HCL prin care s-au stabilit criteriile de atribuire a terenurilor, a renunțat la locul său pe listă, ca să nu existe discuții. A rămas însă fiul consilierului local ALDE Ilare Bordeașu, universitarul fiind și el printre cei care au votat hotărârea respectivă. Sunt pe listă și Sanda Greblă și Cătălin Iapă, apropiați ai primarului Nicolae Robu. „Introducem lista în consiliul local, săptămâna viitoare, dacă avem cu cine să facem plen”, a precizat edilul. Primăria are de dat 128 de loturi de casă, fiecare cu o suprafață de 300 de metri pătrați, situate în zona Ovidiu Balea.
Comentarii prin facebook