Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va desfășura lunar exerciții pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Primul dintre ele are loc miercuri, 2 august, de la ora 10.
IGSU anunță că în toate județele vor avea loc exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației. Totul, pentru a vedea în ce stare sunt, în permanență, sirenele. De acum încolo, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10 – 11, vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național. „Simulările vor începe miercuri, 2 august, și vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările autorităților”, au anunțat pompierii. Un exercițiu similar a avut loc, pe etape, în luna aprilie.
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. Sistemul este utilizat și în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă.
În România sunt peste 7.700 astfel de sirene de avertizare, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate. Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale. Pe parcursul anului trecut, personalul specializat a verificat 5.248 mijloace de alarmare a populației. În 2016, inspectoratele pentru situații de urgență au organizat 1.533 exerciții de alarmare la nivelul localităților.
Comentarii prin facebook